sojaboon

Sojabonen kweken

Ik heb vorig jaar sojabonen gekweekt omdat ik altijd zo dol ben op de zoute gekookte sojabonen in de peul (Edamame) die je zelf moet pellen. Je kunt ze eten bij Sushi restaurants. Het is goed gelukt en ik heb mijn eigen Edamame gegeten. Al ik het kan kan jij het ook, dus doe je mee?

sojaboon

Sojabonen kweken

Soja bonen in een tropisch klimaat, dus hebben ze en groei temperatuur nodig van boven de 18 graden. Ze hebben een kiem temperatuur nodig van 15 graden. Ik ga voor veilig, dus leg ik ze na half mei als het gevaar voor nachtvorst geweken is. Het zijn struikbonen die zonder steun kunnen groeien. Leg ze bij nat weer en geef indien nodig de 1e weken water. Je hebt voor een sojaboon plant die in rijen zaait een ruimte nodig van 5 tussen de boon x 20 cm tussen de rijen. Sojabonen hebben geen bemestte tuinaarde nodig. Deze soja rassen doen het in ons klimaat goed, tenzij de zomer extreem nat en koud is: Black Jet, Effi, BeSweet en Fiskeby V. Plukken voor de Endamame zeer jong, je kookt de hele boon met peul in zout water (15 min) en pelt de bonen uit de schil. Als je de sojaboon wilt bewaren als droog boon om in de winter te eten, laat da bonen dan helemaal rijpen tot de schil bruin is en de plant begint af te sterven. Oogst bij droog weer en laat de bonen aan de opgehangen plant in de schuur nadrogen.

sojaboon

Voedingswaarde sojabonen

Soja is wereld voedsel, het groeit makkelijk en het bevat het meest complete eiwit van alle bonen soorten en is daarmee als enige boon een volwaardige vega vlees vervanger. Hierdoor is het een belangrijk product voor vegetariërs en veganisten. Uit andere bonen kun je ook complete eiwitten halen als je ze samen eet met granen. Van soja wordt ontzetten veel gemaakt zoals tofu en tempe dit zijn 2 soorten soja kaas, het is een wereld grondstof die in talloze voedingsmiddelen wordt verwerkt waar je ze niet verwacht, denk aan brood, chocoladepasta, sausen enz.. 

sojabonen eten

Zaai met niet genetisch gemanipuleerd zaad

Omdat soja zoveel gebruikt wordt als wereld basis voedsel, is er veel onderzoek gedaan naar hoe ziekten te bestrijden. Daarom is er genetisch gemanipuleerd om er voor te zorgen dat ziekten minder kans krijgen in de sojaboon. De effecten van genetische manipulatie op lange termijn zijn echter niet bekend. Daarom ziijn er veel voor en tegenstanders. Wil je zeker zijn dat je geen genetisch gemanipuleerde sojabonen kweekt, koop dan biologisch zaad of bio soja bonen. 

 

4 Reacties

  • Sam

    Soya valt niet onder de bonen familie?

    Soja is wereld voedsel, het groeit makkelijk en het bevat het meest complete eiwit van alle bonen soorten en is daarmee als enige boon een volwaardige vega vlees vervanger.

  • Jess

    Hallo,

    Op meerdere sites zie ik dat de voedingswaarde van edamame sojabonen rond de 120kcal per 100gram is.
    Met koolhydraten: 10 gram
    Eiwitten: 11 gram
    Vet: 5 gram
    Vezels: 5 gram

    Kloppen deze voedingswaarden en is geldt dit voor het gewicht van de bonen mét, of zonder schil.

    Groetjes,

    Jess

    • Jane Appel

      Hoi Jess,

      Ik vond de volgende hoeveelheden in my fitnesspall.

      110 gram sojabonen hebben ongekookt gepeld de volgende voedingswaarde;

      • 398 calorieen
      • 17,7 gram vet
      • natrium 5 mg
      • koolhydraten 18,3 gram
      • vezels 15,3 gram
      • suikers 8,5 gram
      • eiwit 34 gram

      Gekookt gepeld:

      • 160 calorieen
      • vet 6,7 gram
      • natrium 13,3 microgram
      • koolhydraten 10,7 gram
      • eiwit 13.3 gram
      • vitamine C 2,7 %
      • calcium 8 %
      • ijzer 20 %

      Ga je ze kweken?

       

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*