Bessen kweken

Heb jij al een aalbessen struik? Bessen uit eigen tuin zijn zo leuk en makkelijk dat het ik het iedereen kan aanbevelen. Zelfs een stadstuin met veel schaduw kan nog een amerikaanse blauwe bes aan. Heb je meer zon plant dan een witte of rode aalbes. Hou je van de aromatische smaak van zwarte bessen, plant er een. Heb je meer ruimte? Plant dan de ultieme Jostabes. Een grote struik met prachtige grote sappige zwarte bessen. Veel succes met bessen kweken.

bessen kweken

 Bessen kweken

Mijn eerste bessen struiken kreeg ik van mijn zus, ze waren een beetje oud en uitgegroeid volgens haar, ik zette ze in de aarde en gaf ze water. Een overvloed van rode en zwarte bessen volgden. Ik las dat ik ze flink moest snoeien, na een jaar snoeide ik inderdaad flink, de bessen bleven weg, te drastisch gesnoeid?. Sinds die tijd geloof ik niemand meer en volg mijn eigen weg met bessenstruiken. Ik snoei niet meer, ik geef ze elk jaar een flinke schep stalmest en hang er groene netten over tegen de tijd dat de bessen rijp worden. Ik oogst elk jaar genoeg voor vele potten jam. Zo simpel is dat. Bessen groeien zowel op op zandgrond als op klei. Ze zijn inheems en zeer makkelijk. Zelfs in IJsland zag ik bessenstruiken.

Zwarte bessen

jostabessen

Zwarte bessen ruiken en smaken heel speciaal, een beetje rins. Dat maakt ze zo lekker. Ze zijn zo van de struik heerlijk, maar ook heel erg lekker in jam. Het soort Titania heeft een lekkere cassis smaak. Triton heeft grote bessen met een goede smaak en is niet gevoelig voor de blad afval ziekte.

Witte bessen

witte aalbessen

Witte bessen worden minder gekweekt, terwijl ze super makkelijk te kweken zijn. Omdat ze wit zijn zien vogels ze niet. Je hoeft er dus geen netten over heen te hangen. Dat is wel zo makkelijk. De smaak is subtiel en zoet. Het zijn mijn favoriete bessen, lekker snoepen van de struik. Lekkere soorten zijn “Witte Hollander”  lekker zoet en niet ziekte gevoelig en “Witte Parel” helder witte bessen met een aromatische zoete smaak.

Rode bessen

rode bessen struik

Rode bessen worden het meest gekweekt, met name de “Jonkheer van Terts” is een vruchtbaar ras. “Stanza” (grote, donkerrode, vrij zure bessen), “Rotet” (grote trossen lichtrode bessen), “Rondom” (donkerrode, stevige, vrij zure bessen), ‘Rosetta’ (grote, lichtrode bessen). Ze zien er prachtig uit en smaken lekker. Dat vinden de merels ook. Die laten precies de eieren uitkomen als de bessen gaan rijpen. Ze dumpen hun 5 jonge merels onder de boom en eten maar. Zo schattig, maar zo rigoreus dat er voor mij geen bes meer over blijft. Elk jaar pak ik ze in een groen of blauw net om zelf bessen te kunnen eten. Tip: gebruik geen zwart net, dat zien ze niet, daarom raken ze er in verstrikt en stikken ze.

Blauwe bes of Amerikaanse bosbes

blauwe bes

Dit zijn de heerlijk grote blauwe bessen die nu heel populair zijn en super food heten. Ze houden van zure grond. Ook deze bessen zijn zo geliefd bij vogels dat ik elk jaar de struiken in grote groene netten verpak om zelf ook nog bessen te kunnen plukken. Ook krijgen ze elk jaar een schep turf. Patriot, Elliot en Spartan zijn rassen waarbij de vruchten groot zijn, dit zijn vroege rassen die vrucht dragen in juli

Jostabes

jostabes

Dit zijn hele zwarte grote sappige bessen. Goed beschermen vooral tegen duiven. Het wordt een enorme struik van meer dan 2 meter hoog, zonder stekels. De jostabes of josta is een plant uit de ribesfamilie. De plant is ontstaan uit een complexe kruising van de zwarte bes, de kruisbes en de worcesterbes. De naam is afkomstig van de Duitse namen Schwarze Johannisbeere en Stachelbeere.

Kruisbessen

kruisbessen

 

 

 

 

 

Kruisbessen smaken zo fris, ze zijn zo knapperig en zoet, zonde om ze niet te kweken. Het zijn wel wilde jongens en meisjes met hun stekels en wildgroei, maar ik heb het er voor over. Pax is een van de betere rode rassen omdat deze niet gevoelig is voor ziekte. Mucurines geeft grote witte zoete bessen, is niet gevoelig voor ziekten.

 

 

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*