spekbonen blauw

spekbonen leggen

Spekbonen leggen is een feest, het is 2e helft mei, het gevaar op nachtvorst is geweken en dan kunnen de bonen de grond in. Ik kweek spekbonen, het zijn klimmende bonen met een enorme oogst en een heerlijke smaak. Ze zijn groot en sappig en zijn in drie kleuren te krijgen, groen, blauw en goud. De andere naam is Neckarkonigin op zijn Duits. Top boon, die daarom ook in het zadenpakket van Moestuin beginnen zit.

spekbonen blauw

 

 

 

 

 

 

Zaaien van spekbonen

Spekbonen kun je voor zaaien vanaf half april tot begin mei in de kas of broeibak. Persoonlijk vind ik dat te veel gedoe en wacht met zaaien in de vollegrond tot half mei. Zaai diepte is 0,5 cm. De kiem duur is 7-14 dagen, dus even geduld voor de groene blaadjes boven de grond verschijnen. De kiemtemperatuur is 15 graden. Het zaad blijf 3 jaar p kiemkracht. Z0 cm.aai afstand, 6 bonen per stok, zie tekening. De stokken plaats je met een onderlinge afstand van 60 cm

bonen stokken spekbonen

 

 

 

 

 

 

 

Mesten?

Spekbonen zijn vlinderbloemigen en maken zelf stikstof aan in de wortels en hebben daarom geen behoefte aan bemestte aarde.

Spekbonen groeien graag met?

Aardappel, aubergine, bonenkruid, komkommer, pompoen, rozemarijn, salie, selderie en sluitkool. Spekbonen groeien niet graag samen met: bieslook, doperwt, knoflook, knolvenkel, prei, rode biet, sjalot en andere ui soorten.

Ziekten en plagen

Vogels pikken soms de kiemende bonen uit de grond, slakke vooral de jonge planten, bonenluis. Persoonlijk heb ik nog nooit ziekten in mijn spekbonen gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*