Uien zaaien of poten?

uien geel en wit drogen op het landuien en knoflookoogst drogen

 

 

Uien zaaien of poten is elk jaar weer een dilemma. 

Uien zaaien doe ik in maart, als de grond koel is kiemt het zaad goed. Maar uien groeien langzaam,  aan het einde van het seizoen (juli) oogst ik kleine uien die in de verste verte niet doen denken aan supermarkt uien. Wel lekker makkelijk zo'n klein uitje voor een salade, maar voor uiensoep moeten er heel veel kleine uitjes worden geschild. Ik kan niet kiezen: uien zaaien of uen poten, dus doe ik het gewoon allbei.

uien gepoot

 

Uien zaaien 

Koop uienzaad van grote gele uien, rode uien of witte uien, Ik koop alle kleuren uien. Ik moet zeggen dat de gele uien het grootst worden, de rode uien kleiner, maar zoeter en de witte het meest langzaam groeien. Begin met zaaien als het buiten 10 graden of iets hoger is. Spit de bemeste grond een spade diep om en maak de grond mooi fijn met je hark (ik doe het met mijn handen) Maak voren met de punt van een bamboestok en zaai de uien in rijtjes 0,5 cm diep.Zorg dat tussen de zaadjes wat ruimte zit van 2-3 cm. De uien worden bollen en nemen best veel ruimte in.  Vouw de voren dicht met je handen. Maak de grond vochtig en wacht. Na een week of 2 verschijnen mini groene sprieten die al naar ui ruiken en smaken. Daarna komt de uienbol. De uien zijn rijp als het groene loof gaat liggen. Dat is meestal in juli. 

pootui geelpootui rood

 

Uien Poten

Ik gebruik mijn kleine uitjes van vorig jaar nu als pootuitjes, je kunt ook bij een tuincentrum pootuien kopen. Ik heb de pootuien ook bij de mediterane groente winkel gezien voor weinig. Plant de uien met het topje net boven de grond in gespitte bemeste tuinaarde. De plantafstand in de rij is 5 cm. Tussen de rijen hou je 15 cm aan. Uien houden niet van verse mest, dus gebruik compost, oude stalmest of koemest korrels met mate. Je hebt 100 pootuien nodig per 3 m2. Pootuien hoeven geen start te maken van zaadje naar bol. Het voordeel is dat de uien daardoor groter worden. Net als bij zaaiuien zijn de uien rijp als het loof gaat liggen.

uien en knoflookoogst drogen 2

 

Uien oogsten

Als uien rijp zijn gaat het loof liggen en verdort. Dan trek ik bij een paar mooie zonnige dagen de uien uit de grond en laat ik ze een paar dagen op het land liggen om te drogen. Deze oude tuindersgewoonte zorgt er voor dat de uien later niet snel gaan rotten. Daarna kun je ze in bundels aan een touw hangen en in een schuur of onder een afdak verder laten drogen. Bij natte jaren haal ik de uien van het land en droog ze in bakken onder een afdak. Zie foto. Bij natte jaren zijn uien minder lang houdbaar dan bij droge jaren. Uien en vorst is geen goede combinatie, daarom sla ik de manden met droge uien op in de kelder en geniet de hele winter van mijn eigen verse uien. Uien helpen mij om het hele jaar uit de tuin te kunnen eten.
 
Uien wat zijn dat eigenlijk?
De naam ui (Allium cepa) (ook wel ajuin of juin genoemd in Zuid-Nederland en Vlaanderen, en siepel in Noord-Nederland) wordt meestal gebruikt voor Allium cepa, ook de tuinui genoemd. Het is een plant uit de lookfamilie (Alliaceae).

Uien hebben een sterke smaak en geur, die verminderen bij verhitting. Ze hebben in het algemeen een papierachtig buitenste vel over een gelaagde kern. Ze worden wereldwijd gebruikt in de keuken, en bestaan in allerlei vormen en kleuren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*