Biologisch moestuinplan 2021

Deze site is een uit de hand gelopen hobby. Ik hou enorm van de moestuinieren en van de mogelijkheden van internet, dus naast mijn handboekje waarin ik mijn zaai en oogsttijden bij houd, schrijf ik wekelijks op deze website over mijn tuin belevenissen. Puur omdat ik met plezier mijn kennis kan delen en geniet van jullie reacties. Ik beveel soms zaden aan verschillende bedrijven. Een daarvan is Zadenkopenonline vanwege hun snelle service, goed aanbod van biologisch zaad. Daarnaast verkopen het mooiste gereedschap van de wereld, namelijk dat van Sneeboer, dat is in Nederland met de hand gesmeed, sterk en echt gereedschap voor het leven. In dit artikel vind je een basis pakket zaad voor de moestuinder met korting. Hoe je kunt zaaien heb ik beschreven in de 230 artikelen op deze website moestuinbeginnen. Ik nodig je uit om verder te lezen. Ik wens iedereen een fijne start met het biologisch moestuinplan 2021. Wil je zaden online bestellen? Vul dan de code “moestuinstart” in ontvang 10% korting op alle zaden : klik hier

Biologische moestuinplan 2021

Met dit moestuinplan kan een startende tuinder de moestuin inrichten. Ik heb de makkelijkste groenten gebruikt zodat je eerste oogst alle kans van slagen heeft. Verder noem ik de maand waarin je de groente kunt zaaien. Veel succes met tuinieren.

Groenten kweken

Tuinbonen zaaien in januari

Roze tuinbonen uit de moestuin

Tuinbonen kun je nu al zaaien, hoe leuk is dat. Tuinbonen zijn zaden die kiemen goed als het koud is. Vanaf eind januari tot maart kun je ze in de aarde stoppen. Spit een strook aarde om tot luchtige grond en maak deze fijn met een hark. Leg een hark met steel op de aarde voor een rechte lijn. Duw langs die lijn om de 5 cm een tuinboon in de aarde ongeveer 2/3 cm diep. Niets meer aan doen, ze komen vanzelf op. Plukken doe je eind mei/begin juni. Oogst de tuinbonen vroeg voor een lekker soepel schilletje. Wil je zaden online bestellen? Vul dan de code “moestuinstart” in ontvang 10% korting op alle zaden : klik hier

Tuinbonen kun je nu al zaaien, hoe leuk is dat. Tuinbonen zijn zaden die kiemen goed als het koud is. Vanaf eind januari tot maart kun je ze in de aarde stoppen. Spit een strook aarde om tot luchtige grond en maak deze fijn met een hark. Leg een hark met steel op de aarde voor een rechte lijn. Duw langs die lijn om de 5 cm een tuinboon in de aarde ongeveer 2/3 cm diep. Niets meer aan doen, ze komen vanzelf op. Plukken doe je eind mei/begin juni. Oogst de tuinbonen vroeg voor een lekker soepel schilletje. Wil je zaden online bestellen? Vul dan de code “moestuinstart” in ontvang 10% korting op alle zaden : klik hier

Radijs zaaien in maart (buiten of in de koude kas of bak)

Radijs is lentevreugde, makkelijk te kweken, ziet er leuk uit en is lekker. Zaai daarom in februari een een paar rijtjes radijs. Radijs is ook een koele kiemer, zo vanaf 5 graden kun je radijs zaaien. Alleen in het voorjaar, want radijs houdt niet van warmte. Het fijne van dit radijszaad is dat het in een papieren strip zit. Je legt de strip op de gespitte fijngemaakte luchtige aarde. strooit er 1 cm aarde over en drukt het licht aan met je handen. Bij droog weer water geven en klaar. Het voordeel van de strip is dat de zaadjes precies ver genoeg van elkaar zitten om uit te groeien tot mooie radijsjes. Radijs zaad bestellen met 10% korting? Vul de code “moestuinstart” in en klik hier

Rucola zaaien in maart

zaaitips voor de moestuin

Rucola is een soort oersla, het groeit ook gewoon in de duinen en in de bermen langs de weg. Maar oogsten uit eigen tuin is toch wat makkelijker, kies voor de biologische variant, zaai en laat een aantal planten zaad schieten, deze zaaien zich weer uit en zo oogst je eindeloos rucola uit de tuin. klik hier en vul de code “moestuinstart” in en je ontvangt 10% korting .

Wortels zaaien in maart

wortels zaaien

Wortelen zijn heerlijke groenten die je hartig en zoet kunt verwerken. Sommige soorten groeien lekker snel. In mijn tuin heb ik wortelvlieg, de larven graven gangentjes in de wortels, waardoor ze echt ontzettend vies worden. Daarom zaai is vaak met een biomiddel die in de aarde iets in PH waarde veranderd, waardoor de wortelvlieg geen zin heeft om eitjes te leggen. Je hoort het al, vanzelf gaat het niet. Door al dat gedoe is wortels zaaien bij mij niet favoriet, maar dat hoeft niet voor jou te gelden. Bij mijn zus op de vette klei doen ze het prima. Deze wortels hebben zo’n fijn zaadlint, waardoor het zaaien niet mis kan gaan. Zorg voor een losse fijne aarde, anders kunnen de wortels de grond niet in groeien. Leg de strip er op, maak vochtig als de aarde droog is en strooi er een cm aarde over. Wortels kun je niet voor zaaien, dus zaai de wortels in maart direct buiten. klik hier

Sla zaaien in maart

snijsla

Pluksla: deze sla zaai je in maart in rijtjes en als de blaadjes piep klein zijn begin je al te snijden, de blaadjes groeien gewoon weer aan en je kunt blijven snijden. Het zijn allemaal verschillende soorten sla, het ziet er leuk uit, kweekt super makkelijk en staat gezellig op je bord. Zaai deze sla meteen buiten, na de ergste nachtvorst, vroeg in het voorjaar. Als er toch weer een nachtvorst komt van meer dan -3, leg er dan een vliesdoek over. Wil je de bio pluksla bestellen met 10% korting? klik hier en vul de code “moestuinstart” .

Bieten zaaien in maart

Bieten of kroten zijn net zo’n basis als sla voor mij. Ik vind ze heerlijk. Ik zaai ze in maart. Het zijn niet zulke makkelijke kiemers. Soms moet ik 3 keer zaaien, maar geef niet op, op een gegeven moment lukt het. Het duurt altijd zo lang voor ze goed zijn, maar dan kun je ze ook eten tot februari-maart. Een voordeel, door bieten als in februari binnen te zaaien en in maart uit te planten verleng je het seizoen echt. De eerste bieten oogst je dan in juni. Wil je bio bietenzaad bestellen met 10% korting? klik hier en vul de code “moestuinstart” in.

Doperwten zaaien in maart

Doperwten een fantastische groente uit eigen tuin, het is een klimplant, dus timmer een hekje of zet een stuk gaas neer en duw in maart het zaad 0,5 cm in de aarde. Maakt niet uit welke aarde, de doperwt doet het altijd. Dan de knapperige doperwt jong oogsten, een halve minuut koken en meteen eten. Je vergeet alle gekochte erwten meteen, deze suikerige frisse verfijnde smaak is nergens mee te vergelijken. PS: kreukzadig betekent dat er mini deukjes in je doperwten zitten. klik hier om doperwten online met 10% korting te bestellen met de code “moestuinstart”.

Peultjes zaaien in maart

peultjes uit de moestuin

Peultjes, wie kent ze niet. Die luxe groente kun je nu zelf kweken. Peultjes zaai je ook in maart. Net als doperwten is het een klimmer en stel geen eisen aan de grond. Zet er wel een bordje bij omdat peultjes niet te onderscheiden zijn van doperwten aan de struik. Alleen kun je de peulen van doperwten niet eten. Die zijn taai en vezelig. Pluk de peultjes jong en meedere keren per week. De plant maakt dan nieuwe bloemen en peultjes. klik hier om online te bestellen met 10% korting. Vul de code “moestuinstart” in.

Binnen tomaten zaaien in maart

gele kers tomaat

Tomaten: Elke tuinder wil graag tomaten kweken. Als starter adviseer ik je om het eerste jaar gewoon tomatenplanten te kopen. Zorg voor een kas, overdekt balkon een afdakje op een zonnige plek, kweek dan deze heerlijke dankbare tomaten in pot of volle grond. Belangrijk is dat er geen regen op de bladeren komt anders krijg je onherroepelijk tomatenrot. Wil je toch zelf zaaien, dan zijn kerstomaten een makkelijke soort. Start in maart binnen met zaaien in een ondiep bakje met  vochtige potgrond. Zet het bakje op een warme lichte plaats en houd de aarde vochtig. Als de planten 4 blaadjes hebben poot ze dan in een grote pot (50cm hoog) met potgrond en zet er een stok bij. Na 21 mei kunnen de planten naar buiten in de pot of in de kas. Zaden kun je met 10% korting bestellen klik hier en vul de code “moestuinstart” in.

Courgette in april binnen zaaien

Courgette is de ideale groente voor de startende moestuinder, kan niet mislukken als je hem begin april binnen zaait in een bakje met 5 cm aarde, half mei naar buiten en oogsten vanaf juli. Elke dag oogsten, laat de courgettes niet langer worden dan 20 cm en vergeet niet die heerlijke gele bloemen te vullen met risotto en te frituren. De zaden kun je online bestellen met 10% korting. klik hier en vul de code “moestuinstart” in.

Pompoen binnen zaaien in april

Pompoen voor velen een bijzondere groente, maar voor mij een basis. Het bijzondere van pompoen is dat je hem eet als de tuin in de winter zwart en kaal is. Het is dus een echte bewaar groente. Pompoen zaai je in april binnen, je plant hem buiten uit na half mei. Dan heb je eind augustus lekkere rijpe pompoen. Pompoen is een klimplant, dus als je een kleine tuin hebt, laat hem dan tegen een schutting of op een heg groeien. Ik plant de pompoenen op de plek van de erwten en peulen na dat deze geoogst zijn. Ik gebruik pompoen in hartige en zoete taarten, ik rooster hem in de oven met knoflook, strooi blokjes door salades en natuurlijk af en toe de vertrouwde  pompoensoep. klik hier voor 10% korting op de zaden. Vul de code “moestuinstart” in.

Sperziebonen zaaien in juni

bonen zaaien

Sperziebonen Deze zaai je begin juni, bonen kiemen alleen als het warm weer is met voldoende regen. Het is eigenlijk een tropisch gewas. Maar eenmaal gestart gaan ze als een gek en geven je de 1e week van augustus al de eerste sperziebonen. klik hier voor 10% korting op je zaden. Vul de code “moestuinstart” in bij de bestelling.

PS: Ik ben Jane Appel en heb een passie voor moestuinieren. Ik heb de kennis vanuit mijn jeugd mee gekregen. Mijn ouder hadden een boerderij met een moestuin waarin groenten, bloemen en fruit werd gekweekt. Mijn grootste inspiratiebron was mijn Oma, zij hield net als ik van tuinieren en lekker eten maken. Als kind logeerde ik bij haar en samen met haar dwaalde ik door de moestuin, we plukten bloemen en oogsten bessen. Daarna gingen we koken. Mooie jeugd herinneringen. Dit jaar deel ik mijn kennis door middel van het biologisch moestuinplan 2019. Je kunt me ook alle vragen stellen via info@moestuinbeginnen.nl.

8 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*