sla zaaien

Sla

Zelf gekweekte salade is vers, biologisch, vijf minuten voor je het wil serveren te oogsten en zo smaakvol. Het is makkelijk te kweken, iedereen kan het en er zijn oneindig veel soorten. Daarom meer over sla. Hoe zaai je het, welke soorten zijn er en hoe oogst je sla?

slamix

Sla zaaien

Sla kiemt graag in koele grond, daarom groeit salade graag in het voor en najaar. Hoog zomer zullen de meeste slasoorten minder snel kiemen. Je kunt het binnen zaaien in bakjes met aarde en buiten uit poten als het warmer wordt dan 10 graden. Je kun je salade zaaien in de koude bak of kas in januari of februari. Mijn sla is allemaal opgekomen in de koude bak, ondanks de kou buiten. Je kunt in april ook buiten op het zaaibed zaaien. Voor alle werkwijzen geldt: zorg voor een luchtige fijne aarde, eventueel bemest met koemestkorrels of verse mest. Maak de grond mooi fijn en zaai in rijen of breed op de aarde. Bedenk het zaad met 1 cm aarde of fijn zand en druk het zaad licht aan met je handen. Zorg dat de aarde vochtig blijft en wacht. Slaplanten kiemen redelijk snel, dus na 2 weken zie je de eerste groene plantjes verschijnen. Als je een kleine tuin hebt  koop je gewoon wat slaplantjes bij een tuincentrum. Dat gaat lekker snel en je hebt niet te veel. Je kunt slaplanten ook gewoon tussen de bloemen zetten. Zaai elke 4 weken een rijtje slazaad, zodat je altijd verzekerd bent van verse salades uit eigen tuin. Ook voor de liefhebbers van de populaire vierkante meter tuin zijn slaplanten heel geschikt. Voor tuinders die houden van een mooie moestuin: koop verschillende soorten krulsla en eikenbladslaplanten en zoom daarmee je zaaibedden af. Sla groeit ook prima in de vensterbank, de minimoestuin of in bakken op het balkon.

 

 

Sla soorten

Er zijn oneindig veel soorten, ik zal de belangrijkste noemen:

 

Bataviasla heeft diep donkerrode kroppen met een knapperige structuur

Bataviasla ook in een blonde versie verkrijgbaar
Je hebt ook Bataviasla met een groen hart en rode blaadjes aan de rand van de krop.

 

Bindsla of stoofsla

Bindsla kan goed tegen kou. Bindsla heeft stevige bladeren die je makkelijk in repen kan snijden of scheuren. De nerven eet ik niet. Verktijgbaar in groen en rood. De lekkerste vind ik de groene zelfsluitende Bindsla, ik gebruik hem voor salade Ceasar, dit is een salade met blauwe kaas dressing, peer en walnoten. Dan komen de stevige knapperige bladen goed tot zijn recht. In de mode is nu "Little Gem" dat zijn die mini krul kropjes van de grootgrutter. 

 

Eikenbladsla

Een stevige makkelijk groeiende sla soort, lekker kruidige smaak, de kleuren varieren van diep donkerrood tot groen.
De blaadjes lijken op een eikenblad.

 

Kropsla

Dit is de ouderwetse botersla, weer helemaal terug van weg geweest. Zachte groene ronde kroppen. Maak ze ouderwets klaar met spekjes, gekookte eieren een uitje en mayonaise. Gekookte aardappelen er bij en je hebt een heerlijk diner.

 

IJsbergsla:

Dit is die waterige bol die weken goed blijft en nergens naar smaakt als je hem bij de grootgrutter koopt. Mijn tip is: kweek hem zelf, je zult merken dat je een sappige groene knapperige, smakelijke langzaam groeiende sterke bol sla krijgt die in niets meer doet denken aan de IJSsbergsla die je ooit uit de winkel hebt geproefd. Zaai de IJsbergsla vroeg in het jaar, hij houdt van een koele start.

 

Krulsla

Verkrijgbaar in de prachtigste kleuren.  Dit is een van de makkelijkste groeiende slasoorten, heel dankbaar en prachtig op je bord. Smaakt zacht en neutraal. Groeit ook nog goed in de zomer.

 

Pluksla

Als je slasoorten dicht zaait ontstaat er een bed sla met jonge plantjes. Haal daaruit een aantal plantjes die je tot een krop wilt laten uitgroeien. Die plant je om de 25 cm in een rij op een bed in de moestuin. De rest snij je af net boven de wortels en gebruik je als pluksla. De plantjes groeien weer aan en je oogst opnieuw, enz.

 

Bloemensla

bloemensla 2

Bekijk het artikel over bloemensla, dat is een heerlijke en kleurrijke saladesoort, een feest op je bord.

 

Salademix

Gemengde bladsla van Vreeken is geweldig, een must.Ik heb dit jaar de mix Mesclun gekocht, een mix van zachte en pittige sla. De plantje komen op in de broeibak, ik zal jullie nog laten weten wat het resultaat is.

 

Rucola

Rucola wordt gezien en gebruikt als salade, voor mij is Rucola een een wereld apart, ik kan er uren over praten daarom volgt binnenkort een apart artikel over Rucola.

Wil je snel online slazaden bestellen? klik hier

De geschiedenis van sla

Lactuca sativa is een eenjarige plant van de aster of zonnebloem familie Asteraceae. Het wordt meestal gekweekt als bladgroente, maar soms de steel en zaden. Sla werd voor het eerst geteeld door de oude Egyptenaren, die bleek uit een onkruid, waarvan de zaden werden gebruikt om olie te produceren, in een plant geteeld voor de bladeren. Sla zaden zijn verspreid naar de Grieken en Romeinen, de laatste af het de naam "Lactuca", waaruit het woord "sla" is afgeleid. 50 jaar na Christus, werden meerdere soorten beschreven, en sla verscheen vaak in middeleeuwse geschriften, waaronder een aantal kruiden. De 16e tot 18e eeuw zag de ontwikkeling van vele soorten in Europa, en door het midden van de 18e eeuw cultivars werden beschreven die nog kunnen worden gevonden in tuinen. Europa en Noord-Amerika domineerde oorspronkelijk de markt, maar door de late jaren 1900 is de consumptie van sla verspreid over de hele wereld.

bron Wikipedia

 

 

 

3 Reacties

  • Jane Appel

    Beste Ann,

    Bedankt voor je betrokkendheid, in de tekst staat 1 cm. Dat werkt bij mij in de praktijk prima. Ik denk dat 1 mm ook prima is, als er maar een dun laagje aarde over het zaad ligt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*