de kas inrichten voor het najaar

De kas inrichten voor het najaar

Gisteren de kas met pijn in mijn hart leeg gehaald. Tomatenplanten en komkommerplanten er uit. Sla en spinazie er in voor de winterteelt. Nu de kas inrichten voor het najaar.

De kas in inrichten in het najaar

 

 

 

 

 

 

Waarom de kas leeg halen voor de winter

De tomatenplanten begonnen te schimmelen, de komkommer groeide niet meer, Na een rijke oogst is het altijd even slikken om afscheid te nemen. De ruimte heb ik ook dringend nodig om spinazie te zaaien en de sla te planten. De paprika en de aubergine groeien nog even door. Het schoonmaken bestaat uit het verwijderen van de  tomaten en komkommerplanten. Ook zeem ik de ramen van de kas voor optimaal winterlicht.

De kas inrichten voor het najaar

winterkas

 

 

 

 

 

 

 

De aarde schoffelen en aanvullen met nieuwe potaarde. De aarde in de kas wordt super intensief gebruikt. Daarom plant en zaai ik de sla en spinazie in nieuwe potgrond. Ik maak de oude aarde schoon van schimmel en onkruid. Daarop strooi ik een laag van 30 cm nieuwe potgrond. De aarde maak ik vochtig maken begin opnieuw met spinazie zaaien en sla plantjes planten. De spinazie gaat nu nog kiemen, waarschijnlijk kan ik de spinazie oogsten in maart of april. De sla heb ik als plantjes gekocht, zij zullen dit najaar nog uit groeien tot kroppen, waarvan ik de hele winter kan oogsten. Als het gaat vriezen leg ik vliesdoek over de sla en spinazie. Dat is

voldoende bescherming. Ik geef af en toe water, misschien een keer per week, meer niet.

Ik laat nog staan

kas in de zomer

 

 

 

 

 

 

 

Aubergine, paprika en peperplanten. Deze schimmelen nog niet, zeker aubergine heeft vaak nog een late eindspurt. Kruidenplanten op het houten rek: basilicum kan nu niet meer gezaaid worden, maar nog wel geoogst. Ook koriander en pepers oogst ik nog volop.

Winter in de kas

In de winter overwinteren de citrusplant, de olijf. De andere mediterrane planten gaan dit jaar voor het eerst overwinteren in de kas. Daarvoor ga ik een kachel kopen die bij temperatuur boven 0 gaat houden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*