Oogsten en eten uit de moestuin

Juni is zo'n heerlijke maand waarin alles groeit en bloeit. Ik ging vandaag  naar de moestuin en kwam terug met heerlijke ingrediënten voor de lunch. Niets leuker dan oogsten en eten uit de moestuin. Met recepten voor een heerlijke salade en viskoekjes.

 

 

 

 

 

 

 

Oogsten en eten uit de moestuin

 

 

 

 

 

 

 

  • Groene krulsla
  • Komkommer
  • Oost Indische Kers
  • Koolrabi
  • Basilicum
  • Radicchio

Groene krulsla

groene krulsla

 

 

 

 

 

 

 

Deze sla groeit zowel buiten als in de kas. In de kas kweken is verslavend omdat de sla niet zo vies wordt van de aarde en veel zachter blijft. Buiten de kas doet hij het qua temperatuur even goed. Ik zaai deze sla een x per maand in een pot in de kas en plant hem dan in de kas en buiten uit. Hij is sappig en knapperig en fris groen, een van mijn favorieten. 

Sla wassen

sla wassen

 

 

 

 

 

 

 

Sla wassen is een van de uitdagingen van het moestuinieren. Zo vanzelf sprekend als ik een zakje sla uit de supermarkt leeg schud in de slaschotel zal sla uit de tuin nooit worden. Minimaal 3 x wassen, ook de sla uit de kas. Je ziet op de foto een sla centrifuge, die is ongelofelijk onmisbaar. Ik verwijder de nerven van de sla en doe ze in het vergiet. Die doe in de kom en laat de kraan lopen. Dan haal ik het vergiet met sla er uit en laat het water weg lopen. Dit minimaal 3 x. Ik stop pas als er geen zwarte stipjes meer in het water zitten. Dan de sla droog centrifugeren. De helft doe ik in een koelkast doos, de sla blijft dagen goed in de koelkast. De andere helft verwerk in de salade.

Komkommer

 

 

 

 

 

 

 

Komkommer groeit altijd in de kas of koude bak, deze heeft veel warmte nodig, maar gaat dan ook als een speer. Een komkommer per dag is een normale oogst. Veel heeft de komkommer niet nodig, alleen veel water.

Oost-Indisch kers

 

 

 

 

 

 

 

Je kunt van Oost Indische kers zowel de bloemen als de bladeren eten. Deze plant groeit heel makkelijk. Ik kweek hem eigenlijk als luizenplant, luizen houden meer van Oost-Indische kers dan van groenten, een slaplant dus. Hij heeft prachtige klokvormige bloemen en zowel de bladeren als de bloemen zijn eetbaar. Deze keer ik voor de jonge kleine blaadjes als smaakmaker in de sla.

Koolrabi

 

 

 

 

 

 

 

Koolrabi is een heerlijk sappige verfijnde groente die smaakt naar bloemkool. Omdat ze snel groeien en we ze niet allemaal tegelijk kunnen oogsten zaai ik deze niet, maar koop ik 4 plantjes tegelijk. Makkelijk en efficiënt. In de schil blijft koolrabi goed, eenmaal in reepjes gesneden is hij binnen een half uur uitgedroogd. Dus verwerk lk de koolrabi pas op het allerlaatst voor de salade.

Basilicum

basilicum

 

 

 

 

 

 

 

Ik zaai elke maand een aantal potten met verschillende soorten basilicum in de kas. Buiten doet basilicum het ook prima boven de 18 graden. Vandaag gebruikte ik basilicum genovese. Een groene aromatische basilicum met kleine blaadjes.

Radicchio

raddischio

 

 

 

 

 

 

 

Dit is de bekende rode bittere Italiaanse sla. Ik gebruik hem om de sla een bite te geven. Een paar van die bittere blaadjes geven de sla een interessante verdieping. Radicchio is makkelijk te kweken, gewoon buiten, deze sla is winterhard, dus je kunt hem ook nog eens de hele winter oogsten.

De salade 

Wat heb je nodig voor 2 pp?

  • Een halve verse ananas geschild in blokjes gesneden
  • 1 avocado
  • 1 gele paprika
  • 1 krop groene krulsla
  • 5 blaadjes radicchio
  • 5 kleine blaadjes van oost Indische kers
  • 1 koolrabi in blokjes
  • een hand basilicum

Drapeer de groene ingrediënten op 2 borden en versier met koolrabi, avocado, gele paprika en blokjes ananas. Zet de dressing in het midden van het bord. (zie foto)

Voor de dressing

  • 1 kleine komkommer
  • 1 schijf verse ananas
  • halve jalopenopeper zonder pitten
  • zout naar smaak
  • 1 el kappertjes
  • sap van een een limoen
  • keukenmachine of blender

Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en draai tot een soepele saus. Doe de saus in kleine kommetjes en serveer bij elk bord een kommetje.

Ik serveerde deze salade met viskoekjes:

Je hebt nodig:

  • 100 gram gare  witvis (zeeduivel)
  • 1 el yoghurt
  • 1 thl mosterd (maille)
  • zout
  • kappertjes
  • 2 el panko (witbrood kruim)
  • 1 ei

Meng alle ingrediënten door elkaar, vorm platte schijfjes en bak met een beetje olijfolie op half hoog vuur gedurende 7 minuten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*