Paprika’s zaaien en kweken

paprika in de moestuin
 
Paprika kun je op 2 manieren kweken
In februari kun je je dunne turkse paprika's binnen zaaien en in mei in de tuin planten, deze langwerpige paprika's met dunnen schil groeien gemakkelijk buiten op een zonnige plek. De klassieke bolle paprika's moet je in de kas of bak kweken, zij zullen buiten in de volle grond niet rijpen. Deze bolle paprikaplanten koop ik geent in mei en zet ze onder een zonnig afdak. 
 
 
paprikazaad  in de minikaspaprika zaaien  in de minikaspaprika's
 
Turkse of dunschillige paprika zaaien in februari
Ik zaai in de paprika's in een minikas, in de vensterbank boven de centrale verwarming. Vul de minikas met potgrond en maak de grond vochtig met water. Leg de zaadjes er een voor een op met 2 cm tussenruimte en bedek de zaadjes met een heel dun laagje zand. Zorg dat de zaadjes vochtig zijn. Maak een label met de naam van de paprika en zet dit bij de zaadjes.
Doe het deksel op het minikasje en zet het kasje op de vensterbank. De zaadjes zullen na 2 weken opkomen. Zorg dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat, dan gaat het schimmelen.
Parikaplant
 
paprika paprika 3
 
Paprika Gele Stierenhoorn en de Sweet Banana kweken
 Dit jaar kweek ik de Gele Stierenhoorn en de Sweet Banana. Dit zijn 2 soorten dunschillige paprika's geschikt om binnen te zaaien en na de vorst op een zonnige plek buiten uit te poten. Op een gegeven moment worden de paprikaplanten te groot voor de minikas. Dan adviseer ik om ze per plant in een klein potje potgrond te zetten. Zet ze weer terug in de vensterbank want ze houden van warme voeten en licht. Eind april tot eind mei kun je de planten op een zonnige plek buiten uitpoten.
Zet de week voor dat je de planten buiten wilt uitpoten de planten overdag buiten om ze aan de overgang te laten wennen.
Je kunt nu al de buitengrond voorbereiden door deze om te spitten met koemest van de boer of koemestkorrels. Dan is de voeding goed in de grond getrokken en zullen je paprika's harder groeien.
 
Bolle dikhuidige paprika's kweken
De bolle paprika heeft meer zon en warmte nodig dan de dunne paprika. Als je een kas hebt kun je hetzelfde proces volgen als de dunschillige paprika;s. Plant de paprika's dan in mei uit in de onverwarmde kas. Als je geen kas hebt, zoals ik, dan worden je paprika's niet rijp. Koop dan een prachtige ge-ente paprikaplant in mei in een tuincentrum en zet hem op je terras of onder een afdak in de zon. Je oogst zal zoet zijn. Mijn tuinbuurman Kees heeft voor de paprikaplanten een aparte koude bak. Deze is net zo hoog als de paprikaplanten en heeft een glazen deksel. Hij heeft altijd een enorme paprikaoogst, dus dat is nog een tip voor als je geen kas, maar wel een bak hebt.
 
Allemaal veel succes met zaaien en kweken van paprika's. Jane.
 
 
 

.
 
 

2 Reacties

    • Jane Appel

      Hoi Annelotte,

      Dat is precies wat ik ga proberen dit seizoen. Ik had altijd al goede resultaten met puntparika’s van de mediterrane groentewinkel. Ik zaai ze binnen en plant ze na half mei uit buiten. Dat ga ik nu ook doen met de oranje puntpaprika. Ik ben ook benieuwd naar jou ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*