kaneel basilicum

Basilicum zaaien

Basilicum is een van mijn favoriete keuken kruiden, niet alleen van mij getuige de basilicumplanten die je in elke supermarkt kunt kopen. Heb jij het weleens geprobeerd, zo'n plant in de aarde zetten en te laten groeien. Dat lukt niet vanwege de kweek wijze en te kort aan voedingsstoffen. Dus basilicum nu zaaien. Dat gaat nu prima bij temperaturen boven de 20 graden. 

basilicum genovese

 

 

 

 

 

 

Basilicum zaaien

Je kunt buiten basilicum zaaien vanaf een temperatuur van 20 graden. Begin niet te vroeg, dan zijn de nachten te koel. Vanaf half juni tot half augustus kun je prima zaaien. Maak een zaai bedje van 1 x 1 meter los door om te scheppen met een spa of kleine schep. Maak de aarde fijn (ik doe het met mijn handen). Strooi in rijen het basilicum zaad dun uit. Laat 25 vrij tussen de rijen. Bedek de zaadjes met een halve centimeter aarde en druk de aarde aan met je handen. Hou de aarde vochtig als het niet regent. Het zaad kiemt binnen een week tot plantjes. Laat ze even 2 weken groeien en je kunt oogsten. Gewoon blaadjes knippen en ze groeien weer verder. Je kunt je basilicum oogsten tot oktober. Slakken zijn bijzonder dol op net op komende basilicum, dus graaf een glaasje bier in naast de opkomende plantjes of strooi eco korrels. Basilicum staat graag in de volle zon, maar heeft wel water nodig. Als je een kas hebt kun je uiteraard vroeger zaaien. Geniet en pluk zoveel mogelijk van je basilicum als de plant klein is en de blaadjes mals zijn. De planten worden snel groot en gaan verhouten en bloeien. Dan is de fijne smaak van de blaadjes verdwenen.

Soorten basilicum

Er zijn talloze basilicum soorten, hierboven zie je de Genovese, maar ik kweek elk jaar verschillende soorten basilicum. Elk soort is anders qua smaak en uiterlijk. Het is een spannend avontuur. Er komen steeds meer soorten (ook biologische) basilicumzaden op de markt.

Dark Opal (met donkerpaars blad en paarse bloempjes; lekker en ook nog erg mooi)

Kaneelbasilicum (ruikt en smaakt naar kaneel, lekker op toetjes zoals kaneelijs)

kaneel basilicum

 

 

 

 

 

 

Siam Queen (Thaise basilicum, groeit makkelijk met een uitgesproken smaak)

Citroenbasilicum (ruikt en smaakt naar citroen, lekker in een cocktail)

Spice Globe (compacter, kleinere blaadjes, beter bestand tegen regen en wind en daardoor zeer geschikt voor buitenteelt)

Purple Ruffles (grote bladeren, donkerpaars met franje, wel wat “zwakker” en daardoor beter voor de kas)

Basilicum  grofbladig Genovese (groot blad, met prima smaak, handig voor grote hoeveelheden pesto)

Ararat (met donkergroen blad met een blauwe zweem, roze bloempjes, en prima smaak en aroma, groeit makkelijk)

Veel succes met zaaien en oogsten!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*