Moestuin in juni
Wat is juni toch een heerlijke maand in de moestuin. Alles groeit zo snel en de oogst komt er aan. Vandaag de eerste peultjes geoogst, de eerste aardbeien, asperges en weer sla natuurlijk. Er is ook veel te doen, ik werk nu elke avond een uurtje en de hele zaterdag in de tuin, Lees meer over moestuin in juni en doe mee.
Aardbeien
Vorig jaar hebben we een "aardbeienschip" gemaakt, hier kunnen straks netten over tegen de vogels want ze rijpen nu snel. Gelukkig voor de aardbeien regent het af en toe, ze houden enorm van de combinatie warmte en vocht. Geef zeker water in een droge periode tijdens de vruchtvorming en rijping. Let op slakken, graaf wat potjes met 2 cm bier er in om ze van de aardbeien weg te houden.
Peultjes, sugarsnaps erwten en kapucijners oogsten
In juni zijn de peulvruchten rijp, pluk de peultjes en sugarsnaps klein, ze zijn dan knapperig en fris. Pluk ze elke dag of om de 2 dagen. Ze groeien razend snel. Doperwten en verse capucijners zijn een ware delicatesse, pluk ze als de peulen gevuld en groen of paars zijn. Als je bewaar erwten en kapucijners wilt oogsten, laat dan de peulen hangen tot ze geel en bruin zijn. Doe de bewaargroenten een nachtje in de diepvries en droog ze darana in een mand op een droge plek. Daarna kunnen ze in een pot bewaard worden tot gebruik in de winter. Ik droog altijd een flinke pot erwten voor de erwtensoep. Daarnaast vries ik verse peultjes in zakjes van 200 gram.
Yellow banana's en pepers
De turkse paprika's en pepers kunnen naar buiten. Ik pootte ik de dunschillige turkse paprika met de prachtige naam yellow banana. Ik had ze half mei binnen voorgezaaid en de plantjes knalden er nu echt uit. Om de schok niet te groot te maken hebben ze een plastic hoed gekregen, hun eigen minikasje. Ook fijn tegen de slakken, die zijn expert in het uitzoeken van jonge sappige planten. Courgettes en patisons kunnen buiten worden uitgeplant.
Tomaten
De eerste tomaten heb ik geoogst uit de kas, Binnen gezaaide tomaten heb ik uitgeplant in de kas, dit jaar de "orange blush" en kerstomaat. Daarnaast nog een trostomaat.
Komkommerplant
Ik heb dit jaar een gewone komkommerplant gekocht voor de snelle oogst. Daarmaast heb ik snack komkommer gezaaid en uitgeplant in de kas.
Pompoenen
Vervolgens heb ik nog prachtige grote pompoenplanten staan, Hoikaido oranje pompoenen en butternut pompoenen van mijn zus. Ik plant ze uit onderaan de rekken van de peultjes en erwten, als die eruit gaan half juli, dan kunnen zij het rek gaan beklimmen.
Zaaien
In juni kunnen de volgende koolsoorten gezaaid worden voor de herfstteelt: Palmkool, Rode boerenkool, Groene boerenkool, Groene kool, witte kool, spruiten en rode kool. Daarnaast kunnen schorseneren worden gezaaid voor de winteroogst. Kruiden als basilicum en dille kunnen gezaaid. Je kunt ook nog sperziebonen en droogbonen zaaien.
Japanse wijnbes
De japanse wijnbes begint weer flink uit te dijen. Heerlijke vruchten die in juni, juli en augustus rijpen, dus lekker plukken en genieten. In juni snoei ik de langste takken bij, omdat de wijnbes anders een deel van de moestuin verovert met haar stekelige takken.
Wieden
Houd de moestuin "schoon" door wekelijks een rondje te wieden. De paden bestrooi ik wekelijks met het pas gemaaide gras. Het ziet er leuk uit en het verstikt het onkruid.
Genieten
Omdat ik zo ontzettend gelukkig wordt van de tuin zit ik ook heel vaak op mijn terrasje. Daarom heb ik dit jaar een geraniumterrasje gemaakt, er staan allemaal van die ouderwetse rode geraniums, alle potten heb ik wit gespoten voor het contrast. Het is net een klein cafe'tje waar we graag s'avond om 5 uur een glas wijn drinken en eten met vrienden. Ik ben begonnen met buiten koken en bakken in de houtkachel.
Snoeien
De pruimenboom mag in juni gesnoeid, (alleen het dode hout er uit zie foto)
Water geven
Vooral de kas en potplanten snakken naar water op warme juni dagen. Met de sproeier besproeien we de moestuin. Met de gieter geven we de kasplanten en potplanten elke dag water.
Bessenoogst
Wil je bessen eten uit eigen tuin? Dan is het handig om de vogels voor te zijn. Bedek de bessenstruiken met blauwe of groene netten, die worden gezien door de vogels waardoor ze er niet in verstrikt raken.
De sla schiet nu door door de hoge temperaturen, alles rooien of gewoon de blaadjes blijven eten. De bloemensla met goudsbloemen, boragie en oost Indische kers staat volop in bloei, ik versier er elke sla mee. Zaai nu geen sla want de temperatuur is veel te hoog.
Slakken blijven bestrijden
Blijf alert op slakken, de winter was zo zacht, daarom zijn er zo veel. 's avonds met de hand weghalen en in de groenbak gooien, dan kunnen ze daar hun nuttige werk voortzetten.