Hoe ga jij zaaien?

Moestuin zaai- en kweekplan

In dit zaai en kweek plan ondek je stap voor stap hoe een moestuin op te zetten.

Stap 1: Zaden kiezen

Zaden

Kies voor een snelle start,  zaden die makkelijk kiemen. Koop voor moeilijker groenten kleine groenteplanten bij je tuincentrum. Zelf zaaien: sla, radijs, bieten, doperwten, peulen, bonen, courgette en pompoen.

Kleine planten kopen bij het tuincentrum: tomaten, paprika, komkommer, aubergine, alle koolsoorten.

Vaste groenten: deze groenten koop je een keer en blijven terug komen in je moestuin: asperges, artisjokken, aardpeer en rabarber, zeekool.

Stap 2: Grond bewerken en mesten

aarde en mest

Spit de aarde om door een spade in de grond te steken  en de aarde om te keren. Werk in rechte lijnen zodat je alle aarde in beweging krijgt. We spitten om de aarde luchtiger te laten worden. Daarna maken we de aarde fijn met een hak of hark. We doen dit omdat de zaadjes fijne aarde nodig hebben om te kiemen. Verschillende mestsoorten zijn goed. Denk aan koemest van de boer, deze mest is heel erg sterk, ook zit er vaak graszaad in waardoor je vaker moet wieden. Deze mest spit je door de aarde heen. Dan een aantal weken laten rusten tot je gaat zaaien. Bijvoorbeeld in januari spitten en mesten en in maart zaaien. Ook kun je koemest korrels kopen, deze strooi je na het spitten op de aarde en hark je er licht door heen. Loop na het spitten en harken nooit meer in de moestuin, maak paden zodat je bij je zaaibedden kunt komen.

Stap 3 zaaien

Een algemene regel voor zaaien is dat je het zaadje net zo diep zaait als het dik is. Bijvoorbeeld zaad van sla is heel klein, ik trek dan met de steel van de hark een heel ondiep geultje, zaai de zaden en veeg er voorzichtig 0,3 cm aarde overheen. Voorzichtig aandrukken met de hand en klaar. Een tweede tip is: zaai weinig zaad, elk zaadje wordt een plant die ruimte nodig heeft. Zeker met klein zaad is dit moeilijk te zien. De babyleaf sla mag best wat dichter op elkaar omdat we de kleine plantjes al gaan snijden als snijsla. Maar bijvoorbeeld bieten hebben veel ruimte nodig. Terwijl er uit elk bietenzaadje 2 planten komen. Daarom zaaien we vaak voor op een zaaibedje. Dit is een deel van de aarde, daar zaaien we de groente dicht op elkaar. Als de plantjes de hoogte van je vinger hebben verplanten we ze naar het eigenlijke groentebed. Alle zaden hebben water nodig om te kiemen. Gebruik een gieter met een sproeikop zodat de waterstraal de zaadjes niet weg spoelt.

Babyleaf

snijsla

Waarom sla? Sla is de basis van de moestuin. Het is bijna altijd beschikbaar en wat is er lekkerder en verser dan eigen sla? De babyleaf sla is super makkelijk te zaaien. Zodra de blaadjes 10 cm hoog zijn snijd je ze af en je kunt ze eten. Ze groeien gewoon weer aan. Een aantal planten haal je er uit om tot een slakrop te laten groeien. Dus een keer zaaien en de hele zomer eet je sla.

Radijs

radijs uit de moestuin

Dit is een super knapperige ronde rode radijs die makkelijk groeit. Je zaait radijs gelijk met sla bij een temperatuur van rond de 10 graden. Voor radijs moet je de grond echt luchtig maken, anders kan het zaad niet dat mooie rode bolletje vormen. Zorg dat de fijne zaadjes een afstand onderling hebben van 0,5 cm.  Na het zaaien de aarde vochtig houden met water uit de gieter met een sproekop.

Rode bieten

Moestuin beginnen met bieten

Bieten uit eigen tuin, het lijkt bijna een vergeten groente. Waar vind je nou nog verse bieten die je heerlijk kunt roosteren en vers kunt eten als salade? Bieten kun je binnen voor zaaien of buiten op een zaaibedje zaaien en daarna uitplanten. Ook kun je ze meteen op de juiste plek zaaien. Zorg dat je rijen zaait met 2 cm tussen de zaadjes in. Bieten kiemen goed boven de 15 graden. Ze kiemen langzaam, dus geduld gevraagd.

Doperwten

doperwten zaaien

Doperwten nemen best wel ruimte in, de oogst is kort. Waarom zaai ik dan elk jaar toch doperwten? Niets is te vergelijken met het feest van het plukken van doperwten, het doppen van de erwten en dan heel even koken en genieten van de intense en zoete smaak. Het oogsten in juni is geweldig. Deze doperwten heb ik gekozen omdat ze niet hoger worden dan 60 cm. Je hoeft dus geen hekwerk te maken, met korte stokken als ondersteuning gaat deze Doperwt Eminent prima groeien. Het is ook een heel sterk soort wat niet zo gevoelig is voor temperatuurschommelingen. Doperwten duw ik om de 2 cm in aarde, net zo diep als de doperwt hoog is. Dan goed afdekken met aarde zodat de mussen ze niet ontdekken, ze zijn er dol op. Doperwten zijn koele kiemers, dus zaai ze begin maart.

Peulen

Net als verse doperwten zijn peultjes een moestuin sensatie. Peultjes in de winkel zijn peperduur en zeldzaam. Met peultjes wordt je eigen moestuin een schatkamer. Pluk de peultjes jong en om de 2 dagen. Dan blijven de planten heel lang peultjes geven. Voor de manier van zaaien, zie doperwten.

Courgettes

courgettes kweken

Zaai de courgette binnen begin mei; Duw een zaadje in een pot en geef water. Na 21 mei kan de plant naar buiten. Geef water bij droog weer. Courgette planten groeien enorm snel. Zaai ze daarom niet te vroeg, dan worden het slappe planten die buiten niet meer op krachten komen. Courgettes hebben een licht bemeste aarde nodig. Pluk de courgettes als ze klein zijn (20 cm). Zo blijft de plant smakelijke courgettes geven. Eet de mannelijke bloemen, vul ze met verse kaas en kruiden, even bakken, zo heerlijk.

Pompoenen

pompoenenmix

Pompoenen zaai je net als courgettes begin mei binnen, naar buiten kunnen ze na 21 mei. Pompoenen hebben ontzettend goed bemeste tuinaarde nodig, ze groeien keihard in een korte periode en hebben daardoor veel voeding nodig. Voor pompoenen heb je of een flink stuk grond, een paar hekken, een heg of een muur nodig. Als je een vierkantemeter tuin hebt, plant dan een pompoen plant en laat hem verder over je terras groeien.

Sperziebonen

bonen zaaien

Heb je ruimte voor stokken? Laat dan de bonen in de hoogte groeien. Heb je geen ruimte voor stokken, kies dan voor laag blijvende bonen. Beide zijn even goed. Kies altijd voor stokspekbonen. Deze bonen zijn groot, sappig en sterk. Ze stellen je nooit teleur. Ze zijn er in groen Neckarkonigin, geel Neckargold en blauw (foto). Maak de aarde goed los, duw om de 2 cm een boon in de aarde en bedek de boon weer met de aarde. Zaai ze in juni als het boven de 18 graden is, bonen zijn echte warmte kiemers, houd de aarde goed vochtig.  In juli oogsten en genieten.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*