Hoe ga jij zaaien?

Moestuin zaai- en kweekplan

In dit zaai en kweek plan ondek je stap voor stap hoe een moestuin op te zetten. 

Stap 1: Zaden kiezen

Stap 2: Grond bewerken en mesten

Stap 3: Zaaien van babyleaf en radijs

Stap 4 Zaaien van bieten, wortelen, erwten en peulen

Stap 5 Zaaien van courgette en pompoen 'binnen' en uit planten buiten

Stap 6 Zaaien van bonen

Dit artikel komt half mei

Stap 7 Wieden

Stap 8 Oogsten

Moestuin zaai- en kweekplan

Babyleaf

snijsla

Waarom sla, sla is de basis van de moestuin, als je weet hoe het moet altijd beschikbaar en wat is er lekkerder en verser dan eigen sla. Deze sla is super makkelijk te zaaien. Zodra de blaadjes 10 cm hoog zijn snijd je ze af en je kunt ze eten. Ze groeien gewoon weer aan. Een aantal planten haal je er uit om tot een slakrop te laten groeien. Dus een x zaaien en de hel zomer sla. 

radijs

radijs uit de moestuin

Dit is een super knapperige ronde rode radijs die makkelijk groeit. Je zaait radijs gelijk met sla bij een temperatuur van rond de 10 graden. Voor radijs moet je de grond echt luchtig maken, anders kan het zaad niet dat mooie rode bolletje vormen.

rode bieten

Bieten uit eigen tuin, het lijkt bijna een vergeten groente. Waar vind je nou nog verse bieten die je heerlijk kunt roosteren en vers kunt eten als salade? Moestuin beginnen met bietenBieten zaai ik binnen, maar dan kom ik later nog op terug. 2013 was een super bieten jaar. Ik heb ze nu nog. Het duurt even voor de bieten klaar zijn, maar dan kun je ook oogsten tot het gaat vriezen. 

Doperwten

 

doperwten zaaien

Doperwten nemen best wel ruimte in, de oogst is kort. Diepvries doperwten zijn perfect, maar waarom zaai ik dan elk jaar toch doperwten? Niets is te vergelijken met het feest van het plukken van doperwten, het doppen van de erwten en dan heel even koken en genieten van de intense en zoete smaak. Dat hele proces zo rond juni is geweldig. Deze doperwten heb ik gekozen omdat ze niet hoger worden dan 60 cm. Je hoeft dus geen hekwerk te maken, met korte stokken als ondersteuning gaat deze Doperwt Eminent prima groeien. Het is ook een heel sterk soort wat niet zo gevoelig is voor temperatuurschommelingen.

Peulen

peultjes oogstenNet als verse doperwten zijn peultjes een moestuin sensatie. Peultjes in de winkel zijn peperduur en zeldzaam. Met peultjes wordt je eigen moestuin een schatkamer. Ik ga uitleggen hoe je ze kunt kweken.

Courgettes

courgettes kweken

Pompoenen

pompoenenmix

Pompoenen zaai je net als courgettes binnen.  Ik heb ze zelf  gekweekt en ben aan het einde van de seizoen zeer benieuwd naar jullie ervaringen? Voor pompoenen heb je of een flink stuk grond, een paar hekken, een heg of een muur nodig. Als je een 4 kante meter tuin hebt, plant dan een pompoen plant en laat hem verder over je terras groeien.

Sperziebonen

bonen zaaienKies altijd voor stok spek bonen. Deze bonen zijn groot, sappig en sterk. Ze stellen je nooit teleur. Ze zijn er in groen Neckarkonigin, geel Neckargold en blauw (foto). Zaai ze in juni, in juli oogsten en genieten.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*