basilicum

Basilicum kweken zonder tuin

Het wordt al langer licht, mijn handen jeuken om tomaten en pepers te gaan zaaien, maar het is nog te vroeg, als ik nu zaai dan zijn het slappe futloze planten in mei. Daarom zaai ik basilicum wat ik binnen kan zaaien en eten. Ik ga 2 methodes toelichten, een met stekken van een gekochte basilicumplant en een waarbij ik de basilicum zaai. Doe mee en oogst binnen kort je eigen basilicum voor een salade caprese.

Basilicum kweken zonder tuin 

Op kantoor bij ons vertelde Bastiaan van ICT hoe hij in zijn vensterbank basilicum van de grootgrutter kweekt. Na de ergernissen dat de basilicum in pot altijd dood gaat experimenteerde Bastiaan net zo lang tot het lukte. Lees hier hoe en doe het ook.!

basilicum kweken zonder tuin

 

 

 

 

 

 

 

Methode basilicum stekken

stap 1:

Koop een basilicumplant met wortels in een pot aarde. (supermarkt)

Stap 2:

Knip alle stengels af en zet ze in een glas met water in de vensterbank, ze hangen eerst slap en krijgen dan wortels. Zet de stengels met wortels weer in een pot met aarde. Eet de basilicum  die je nodig hebt voor je (salade caprese) en zet een aantal nieuwe stengels in een glas met water. Wacht tot ze wortels krijgen en poot ze weer in de aarde. Zorg dat het in je kamer niet kouder is dan 18 graden. Je vensterbank mag zonnig zijn. Nooit meer basilicum kopen bij de supermarkt……………………….! ­čÖé En dat zonder tuin.

basilicum kweken

Basilicum kweken

basilicum kweken zonder tuin

 

 

 

 

 

Methode basilicum zaaien

Ik kocht een bakje aarde en basilicum zaadjes bij de bekende goedkoopste winkel, papieren deksel van het bakje afhalen, aarde in het plastic bakje doen, zaadjes erop strooien, aarde aandrukken, aarde vochtig maken en op een lichte verwarmde plek zetten van minimaal 18 graden. Het liefst met onderwarmte zoals een vloer met vloerverwarming of een vensterbank. De aarde vochtig houden en geduld hebben. Het duurt een weekje voor de zaadjes opkomen. Als er eenmaal blaadjes zijn kun je ze afknippen en gebruiken. Daarna groeit de plant weer verder en kun je weer oogsten.

basilicum basilicum

Basilicum geur en smaak

Basilicum heeft een sterke aromatische geur die mij doet denken aan peper, tabak, verfijning, een hemelse geur. De zachte blaadjes zijn alleen vers te verwerken en zijn heerlijk op alles wat met tomaat en kaas te maken heeft. Wat is pesto zonder basilicum??? Als Basilicum verwarmt wordt verliest het zijn geur en smaak.

Basilicum is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, maar misschien is het ook mogelijk dat Basilicum van oorsprong op meerdere plekken reeds groeide toen het ‘ontdekt’ werd. Basilicum wordt ook wel koningskruid genoemd, omdat het vernoemd zou zijn naar Basileus – het oude Griekse woord voor koning. Een leuk detail  is dat vroeger een vrouw in Italië een basilicum plant in de vensterbank zette, om aan te geven dat ze in was voor mannelijke company..

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*