13 tips bij droogte in de moestuin

13 tips bij droogte in de moestuin

Dit jaar (2018) heerst er droogte in de moestuin, het heeft al 6 weken niet geregend. Maar het is wel warm en dus super goed weer voor alle vruchtgroenten zoals tomaat, aubergine, komkommer, courgette en pompoen. Hoe zorg je er voor dat alles blijft groeien? Lees de 13 tips bij droogte in de moestuin :

waterzon

 1. De moestuin moet bij warm weer water hebben, dit kan niet anders omdat elke plant dit jaar gezaaid is, geen tijd gehad heeft om diep te wortelen. In de siertuin met vaste planten is dit anders, deze staan er vaak jaren en hebben de kans gehad om diep te wortelen.
 2. Het meest effectief is om elke plant apart water te geven vroeg in de ochtend. De wortels nemen dan het water goed op. Daarnaast wordt er geen water verspild. Het nadeel is dat dit bij een grote moestuin te veel tijd kost.
 3. Als het kan laat dan een bron slaan. Hierop plaats je een pomp die het grondwater omhoog pompt. Hier sluit je de sproeiers op aan. Nu heb je oneindig veel water tot je beschikking en kun je s’morgens vroeg je tuin sproeien. Ik sproei bij deze hitte 2 keer per week van s’ochtends 6.00-9.00.
 4. Als je een sloot of plas ter beschikking hebt, kun je met een pomp daar water uit halen.
 5. Als je een kas hebt vraagt dit extra aandacht bij langdurige hitte, ik geef elke ochtend met de hand water, laat de deuren van de kas overdag open en doe ze dicht in de avond. Door de open deuren hebben de bijen volop de gelegenheid om de bloemen van de tomaten, aubergines, paprika’s, pepers en komkommers te bevruchten. Ook kan de warmte overdag weg. Door de deuren s’nachts dicht te doen blijft zoveel mogelijk warmte in de kas.
 6. Beter 2 x per week veel water dan elke dag een beetje.
 7. De aarde mag nat zijn, maar er mogen geen plassen blijven staan, dan neemt de aarde geen zuurstof meer op en rotten de planten weg.
 8. Mulchen; door de aarde te bedekken met een laag natuurlijk materiaal droogt de aarde minder uit. Ik deed jaren lang het gemaaide gras op de paden, je kunt ook boomschors of cacaodoppen gebruiken.
 9. Planten in potten; zet een omgekeerde fles zonder bodem met de opening naar beneden in de aarde van de pot. Vul de fles met water, langzaam neemt de aarde het vocht op, waardoor je niet ieder moment voor je potplanten hoeft te zorgen.
 10. Als je net gezaaid hebt kun je de aarde bedekken met een natte jute zak.
 11. Ook kun je de aarde beschermen met zwart plastic, daarin maak je gaten voor de planten zoals aardbeien, asperges of kool. Deze methode heeft 2 doelen, er groeit geen onkruid en de aarde droogt niet uit.
 12. Zorg bij een grote tuin voor verschillende waterpunten, zodat je water bij de hand hebt op de plekken in de moestuin die nat gehouden moeten worden. Voor de kas staan onder de gootjes van de kas 2 regentonnen, bij regen wordt het water opgevangen, bij droog weer vul ik deze met bronwater. Zo ook naast het huis voor de potplanten, de druif, kweepeer en de vijgenboom.
 13. Zorg bij droogte goed voor de pompoenen en courgettes, die groeien heel hard als het warm is en hebben veel water nodig, Ik heb ze rondom de plant nog een extra laag potgrond gegeven, dat houdt water beter vast.

Meer lezen over de moestuin in juli?: klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*