verspenen tomaten

Verspenen

Verspenen, wat een raar woord eigenlijk. Verspenen betekent gezaaide plantjes die net opgekomen zijn in een grotere pot zetten, zodat de wortels de ruimte hebben om te groeien. Twee weken geleden hebben we paprika's, pepers en aubergines gezaaid, die zijn nu opgekomen. Zodra de plantjes 2 blaadjes hebben kunnen ze verspeend worden. Lees hier het stappenplan "verspenen"

verspenenverspenen perspotjesverspenen aardeverspenen plantenverspenen tomaten

 

verspenen minikas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verspenen

Stappenplan

  1. Zet pers of plastic potjes klaar in de minikas
  2. Vul deze potjes met aarde, ik gebruik aarde tabletten en gewone potgrond. Beide is prima.
  3. Als je aarde tabletten gebruikt, leg deze dan in water tot het aarde geworden is.
  4. Vul de potjes met aarde
  5. Maak de aarde vochtig voordat je het plantje er in zet
  6. Steek een mes of spatel (ik gebruik een naambordje) onder de wortel van een plantje
  7. Trek het plantje omhoog tussen 2 vingers
  8. Zorg dat de wortels niet beschadigen
  9. Maak met je vinger een kuiltje in het potje met aarde
  10. Zet het plantje er in
  11. Duw de aarde voorzichtig dicht
  12. Zet het potje in de minikas
  13. Houd de aarde vochtig
  14. Zet het deksel op de kas
  15. Klaar.

PS: Net geplante plantjes zien er een beetje belabberd uit. In de ronde potjes zie je plantjes die ik vorige week geplant heb. Die zien er al weer prima uit. Je ziet ook wat potje van de grootgrutter op de foto, de zaden die nu goed binnen kiemen heb ik gebruikt. Best een leuk idee om kinderen aan het tuinieren te krijgen. Als de plantjes zo groot zijn dat de wortels het hele potje vullen is het tijd om nog een keer te verspenen, of om de plant buiten of in de kas uit te planten. Paprika's en Pepers, Aubergines en Tomaten kunnen buiten in de kas als er geen nachtvorst meer is. Pepers en puntpaprika's kunnen gewoon buiten. Tomaten kunnen ook wel buiten, maar ze kunnen absoluut niet tegen regen. Vroeg of laat krijg je dan tomatenrot. Daarom kweek ik tomaten onder een afdakje. Voor aubergines is het in Nederland niet warm genoeg, ze hebben de warmte van een koude bak of kas nodig.

 

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*