Raad het zaad #5: oplossing is pattison

Het goed antwoordt is patisson. Deze keer hebben gewonnen: Op moestuin beginnen: Sylvia de wit en  Jefferson Verkaik op facebook in de groep "Zaden, planten, groene vingers" Van harte gefelicteerd beide. Vervolgens kwam er nog een nieuwe winnaar zich melden. Zij heet Mirjam Hos uit de groep moestuin. Zij bleek net iets eerder dan Jefferson, door mij over het hoofd gezien tussen de vele meldingen in die enthousiaste groep. Ook zij heeft uiteraard een zakje zaad ontvangen. Volgende week de laaste keer "Wie raadt dit zaad" Ik vind trouwens dat mijn eigen facebookpage Moestuinbeginnen fans nu wel eens mogen scoren. Jullie hebben met 60 deelnemers waanzinnig enthousiast mee gedaan. Dus volgende week scoren, deal?
patison

Zoals Alie ten Boom een keer treffend zei, "bij Jane is het nooit wat het lijkt". Ik probeer jullie altijd een beetje op het verkeerde been te zetten, anders wordt het ook wel heel makkelijk. Onder de deelnemers zit een schat aan kennis en sommige zijn ook echte speurneuzen. Dit zaad lijkt sprekend op courgette, maar is toch echt een patisson. Dat is een prachtig vliegend schoteltje wat je ter grootte van een golfbal moet oogsten en die je dan heerlijk kunt vullen met van alles.

Hoe kweek je patisson?

Patissons houden van warm weer, boven de 15 graden. Ik kiem ze 2 weken voor het zaaien voor in vochtige potgrond op de vensterbank. Dan hebben de plantjes 2 blaadjes. Met vochtig warm weer (meestal half mei) maar je weet het nooit, poot ik ze in de tuin. De planten kruipen over de grond, net als kalebassen. Dus per plant je zeker een vierkante meter nodig.

patisson kleurenmix

 

Hoe oogst je patisson?

Omdat het vruchtvlees van patisson vrij vast is en de schil snel hard wordt adviseer ik om de patisson zeer jong te oogsten en te eten. De super kok Ruth van het ultiem beroemde restaurant River cafe in Londen oogstte de patisson ter grootte van een golfbal. De schitterende vorm vraagt om uitdagingen in de keuken.

patisson golfbal

Wil jij ook patisson zaaien? Je kunt het zaad kopen in een goed tuincentrum. Ik kon online geen aanbod vinden van dit zaad.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*