recept boerenkool chips

Boerenkool superfood

Boerenkool superfood is een heel gewone, maar onmisbare groenten voor elke tuinder. Hij zit vol vitamine, je kunt hem de hele winter oogsten. Je maakt er heerlijke stamppotten, smoothies en salades van. 

boerenkool

 

 

 

 

 

 

 

Boerenkool superfood 

Als je een kleine tuin hebt ga je in juli of augustus naar een tuincentrum waar ze koolplanten verkopen. Je koopt 10 boerenkoolplanten en plant ze in goed los gewerkte met koemestkorrels gemeste aarde. Water geven en klaar. Boerenkool kan heel goed tegen kou, sterker nog, als de vorst er over heen gegaan, is de boerenkool zoeter en dus lekkerder van smaak. Ben je een echte fanatieke tuinder en heb je meer ruimte? Zaai dan de boerenkool in de zomer en plant hem uit in augustus. 

Boerenkool in de zomer en herfst

(Brassica oleracea convar. acephala var. laciniata, of Brassica oleracea var. sabellica) Als je boerenkool ook in de zomer wilt eten (voor de echte liefhebber) kun je de boerenkool in mei zaaien, deze boerenkool kun je dan weer niet niet in de winter eten omdat ie niet winterhard is.

Boerenkool rassen

Van oudsher zijn er de struikboerenkoolrassen: Westlandse herfst, Westlandse winter en Westlandse Halfhoge Fijngekrulde. Westlandse herfst heeft fijner gekruld blad dan Westlandse Winter, maar kan niet tegen vorst. Je hebt ook rode boerenkool, echt heel leuk, weer eens een andere kleur.

Waarom boerenkool superfood is:

Per 100 gram:

 • 167 KJ
 • Koolhydraten 4 gram
 • Eiwit 4 gram
 • Vet 0,9 gram
 • Vitamine C 100 mg
 • Vitamine B1 0,02 mg
 • Vitamine B2 0,20 mg
 • Caroteen 5,3 mg
 • Calcium 200 mg
 • IJzer 1,0 mg
 •  Boerenkool en ziekten

 • Boerenkool heeft soms last van rupsen van het schattige vlindertje koolwitje. Als die je vrolijk ziet rond vliegen in je tuin, controleer dan de onderkant van de boerenkoolbladeren op zwarte stippen. Dat zijn de eitjes van de koolwitjes. Meestal overleeft de boerenkool de rupsenplaag wel en groeit daarna gewoon verder. Je kunt de eitjes aan de onderkant van de bladeren ook handmatig weghalen. Spuiten vind ik geen optie. Vorig jaar was ik het gevreet van al die parasieten zo zat dat ik een gazen tunnel heb gebouwd van elektriciteitsbuizen en gaas, zodat ik eindelijk eens niet aangevreten boerenkool kon oogsten. 

Boerenkool smoothie

Handje boerenkool, een banaan, 1 dl amandelmelk. Draai alle ingredienten in een blender of keukenmachine tot een dik vloeibare smoothie. Schenk de smoothie in een glas en drink meteen op. 

Boerenkool chips

boerenkoolchips

 

 

 

 

Dit is wel het aller lekkerst wat je met boerenkool kunt doen in mijn ogen: Pluk boerenkool en strip de krulbladeren van de nerven. Draai ze droog in de slacentrifuge en leg ze op keukenpapier op een bakplaat. Bespuit ze met olijfolie en bestrooi met zout. 10 minuten op 200 graden bakken en je hebt knapperige chips, waarmee je je vrienden en familie kunt verrassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*