moestuin in september

Moestuin in september

In de september genieten we na van de mooie zomer.  Plukken we druiven, frambozen, bramen, de laatste blauwe bessen en natuurlijk de oogst van appels en peren. We blijven wieden omdat het onkruid blijft maar groeien met dit zachte weer. Lees meer over de moestuin in september.

druivenpattisonborlotti

 

 

 

 

 

Fruit oogsten

Druiven zijn nu echt rijp, de blauwe druiven het eerst. We hebben een strook druiven (Blue Muscat) hangen onder het dak van het witte schuurtje, Zo mooi om te zien, die hangen op het westen en zijn het eerst rijp. Daarna de blauwe druiven "Boskoop Glory" bij de ingang van het huis, daar hebben we vandaag mee ontbeten. De witte (Bianca) druiven die ik als een amateur druiven kweker op de stronk kweek zijn door de jonge merels opgegeten. Nu rest ons nog een druiven struik, pal achter het huis met verleidelijke blauwe trossen.

Appels, dit jaar waren de james grieve  vroeg rijp, maar heel ongelijk, elke dag plukken we een paar appels. Even testen, het steeltje omhoog tillen, als hij los laat is de appel goed. Een heerlijke sappige fris zure appel die binnen enkele weken gegeten moet worden. De cox waren vreemd genoeg gelijk rijp met de james grieve, terwijl die normaal echt 2 weken later zijn. Cox hebben van binnen een romige kleur en hebben een heel speciaal aroma en smaak waar ik verliefd op ben. Je kunt ze ook enkele maanden bewaren. We hebben nog 3 soorten mini trees die geven voor het kleine boompje enorm veel appels, een daarvan de red gala geeft prachtige kerstappels met roze vruchtvlees. De andere soorten (gold gala) zijn goede bewaarappels.

We hebben werkelijk nog nooit zoveel herfst frambozen gehad als dit jaar, elke dag oogsten en eten, heerlijk. Ook de blauwe bessen oogst is geweldig, van juni tot nu oogst ik blauwe bessen. De bramen zijn op.

Groenten

Met name sperziebonen, borlotti geven nog een weelderige oogst. Daarnaast oogst ik elke dag verse patisson en courgettes. Bieten zijn nu ook heerlijk. Binnenkort kunnen we de venkel die na de langste dag gezaaid is oogsten, jammie heerlijk, mijn favoriete groente. De pompoenen worden geoogst, ze zijn zo mooi en we hebben er de hele winter plezier van, wil je meer weten over pompoenen? klik hier

Wieden

Het lijkt wel of iemand stiekem gras zaait in de moestuin, zo dicht komt het gras op in de groentebedden, ik moet er elke week door heen, Vooral tussen de winterprei en de asperges.

De kas

In de kas is er nog een groeispurt van muismeloen, paprika en aubergine bezig. ook de komkommerplant levert trouw elke week een komkommer. Ik heb de muismeloen gisteren flink gesnoeid omdat hij de tomaten en aubergine begon te over woekeren. Ook de fles kalebas van mijn man moet flink in toom gehouden worden. Ik had sla gezaaid voor een winteroogst, die is totaal opgegeten door een naar binnen gekropen naaktslak, niets van over. Ik heb gisteren nog wat laatste trossen kerstomaten geoogst.

Ik ga nu het volgende zaaien zodra de tomaten er uit zijn:

  • sla
  • spinazie

Sproeien

Tijdens een droge septembermaand is het goed om te sproeien, vooral voor winterprei is een start met voldoende vocht belangrijk.

PS: je kunt ook nog winterbloemkool planten in de kas, die is dan in maart goed.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*