Zaaien

Moestuin beginnen met zaaien

Dat is het mooiste moment voor een (beginnende) tuinder. Wat wil je gaan kweken? Hoeveel ruimte heb je in je moestuin? Heb je een dakterras, een balkon? Een stadstuin of een vierkantemetertuin? Ben je guerilla tuinder die midden in de stad op open plekken wil zaaien en oogsten?  Volg je de trend permacultuur? Het maakt niet uit, zaaien kan altijd en iedereen kan het. Je hebt nodig: aarde, water en zaad. Mijn tips is ga voor gewassen die makkelijk groeien als je begint. Hier onder vind je een zaai lijst voor iedereen.

sla zaaien

Gemengde sla

Kiemt al bij 10 graden en groeit lekker door. Je zaait een rijtje (regel) en snijd steeds sla af en eet het op. Als je een paar plantjes uit de rij haalt en apart zet krijg je kroppen sla. Zaai sla om de 6 weken, zodat je altijd verse sla in je tuin hebt. Geloof me, sla uit de tuin is onvervangbaar door de dure mini zakken van de grootgrutter. Makkelijk ook in potten, stadstuin en de vierkantemetertuin.

zaaien van spinazie

Spinazie

Groeit als het koel is (voorjaar) In rijen zaaien in de koude bak of buiten als het 10 graden is. Zaaien in rijtjes net als sla. Oogsten als het bladeren zijn, afsnijden boven de grond. Na een week kun je nog een keer oogsten tot het warmer wordt dan 18 graden. Dan komen er bloemen in de spinazie. Planten dan uit trekken en weggooien. Voor elke tuin en pot geschikt.

pepers zaaien

Pepers

In februari binnen zaaien in pot aarde in een mandarijnen kistje wat je bekleed met een oude plastic zak. Pepers hebben een ontwikkel tijd van 3 maanden, je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen met zaaien. Als je geen zin hebt in 3 maanden potten met aarde in de huiskamer kun je ook gewoon een peperplant in een tuincentrum kopen. Ik plant de pepers na half mei buiten, ze komen langzaam op gangmaar dan heb ik ook pepers tot kerstmis. En wat is er nou leuker dan aan tafel te zeggen, deze salade is met pepers uit eigen tuin?? Groeien ook perfect in potten en de vierkantemetertuin.

Paprika's

paprika's zaaien

Paprika's met dunne schil. Dit zijn de paprika's die je in de mediterane winkels koopt, vaak zijn ze langwerpig rood, of die kleine licht groene parika's. Ze zien er totaal anders uit dan de dikke Nederlandse kas paprika's. Ze kunnen goed tegen regen en een beetje kou en groeien perfect buiten op een zonnige beschutte plek. Ook in een pot op het terras of in de vierkante metertuin groeien ze prima. Zaaien binnen in maart in de minikas (zie boven). Potgrond in de mini kaas, grond vochtig maken en zaadjes er op verdelen. grond licht aandrukken, deksel er op en op de vensterbank boven de verwarming zetten. Water blijven geven en de plantjes komen snel op. Na half mei mei naar buiten, oogsten in de zomer.

Bietjes

bietjes zaaien

Zaaien in maart, bietjes houden van een koele start. Zaaien op een rijtje direct in de moestuin. Aarde luchtig en fijn maken, niet bemesten, de zaadjes in een rij op de aarde strooien en aandrukken. Bedekken met een beetje zand of aarde. Dan worden de zaadjes niet gejat door de vogels en weet jij nog waar ze liggen. Zaai eens chioggia bietjes, zie foto, ze zijn prachtig, groeien snel en zijn heerlijk. Oogsten vanaf juni tot het gaat vriezen (nov). Bietjes gan ook goed in de vierkantemetertuin, je kunt 8 bietenzaadjes kwijt in een vak.

Wortels

wortels zaaien

Zaaien in maart op een rijtje, wortels kiemen super makkelijk ook bij koel weer. Zaai wortels in fijne luchtige aarde. Als je last hebt van wortelvlieg bedek het zaaisel dan met een reep vliesdoek. Dat staat niet zo mooi maar de wortelvlieg kan geen eitjes bij je zaad leggen en de wortels blijven eetbaar. Oogst de zomerwortels in juni tot sept. In mei kun je dan weer de winterwortels zaaien. Die oogst je vanaf oktober tot de vorst.

Broccoli

broccolli zaaien

Zaaien vroeg in het voorjaar bij koel weeraden of in het najaar bij 10 graden. Oogsten  na 3 maanden. In de winter blijft broccoli gewoon leven maar groeit niet meer. In het voorjaar begint het weer te groeien. Zolang je geen broccoli kweekt in een hete zomer kan er niets mis gaan. Het is zo makkelijk dat ik niet begrijp waarom het niet vaker wordt gekweekt. Dit in tegen stelling tot bloemkool. Dat is werkelijk een ramp, niet aan beginnen. Broccoliplanten staan prachtig in de kleine en vierkantemetertuin.

Rucola

rucola zaaien

Rucola is een mode groente overgewaaid uit Italie. Rucola is ook gewoon mosterd kruid wat overal en speciaal op zandgrond groeit als onkruid. Rucola heeft gele of room witte eetbare bloemen en heerlijke kruidige blaadjes. Rucola kiemt snel bij koel weer en groeit langzaam, maar je kunt blijven oogsten in het voorjaar en najaar. In de zomer smaakt de Rucola scherp en zijn de blaadjes hard. Ook gechikt voor kleine tuinen.

Stambonen

bonen zaaienzaaien bonen

Kies voor blauwe of groene of gouden spekbonen. Zet een rij bamboestokken in de aarde en werk aan de voet van elke stok 10 bonen in de grond en wacht. Zaaien in juni bij een temparatuur van 18 graden, oogst. Voor de kleine tuin, laat de bonen klimmen langs een zonnige muur. Of vul een grote aarden pot met potgrond en maak een piramide met bonenstokken en duw bij elke stok 10 bonenzaden in de grond. Wel vochtig houden.

tuinbonen

tuinbonen zaaien

Tuinbonen zaaien in maart bij koel weer.  In een  rij vochtige aarde, om de 3 cm een boon in de grond duwen, wachten en oogsten  in juni. Als er zwarte luizen komen in de top van de plant, de kop eruit knippen. Als dat nog niet helpt, dan spuiten met zeepsop. Tuinbonen kweken kan iedereen en ze zijn goddelijk.

doperwten

doperwten zaaien

Maak van 2 palen en gaas een rek. Als je geen zin hebt om een rek te maken of je hebt niemand bij de hand om een rek te maken, koop je gewoon lage doperwten, die hebben geen rek nodig. Duw om de cm een doperwt in de grond. Zaaien in maart, oogsten in juni. De doperwten zijn rijp als je een peul plukt en de doperwten rollen in de peul. Blijf elke dag plukken, dan komen er weer nieuwe doperwten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*