Doe je mee met de vliegende vierkante meter moestuin start?

Ik heb dit weekend mijn vierkante meter moestuin helemaal opnieuw ingericht. Je kunt de vierkante meter moestuin op een balkon, terras of kleine tuin neer zetten. Elke plek  die 6 uur zon per dag krijgt is prima. Je vierkantemeter moestuin kun je elk jaar opnieuw vullen met aarde, dan hoef je geen rekening te houden met uitputting van de aarde. Het voorkomt dat je ziektes krijgt als knolvoet bij kool en de aardappelziekte bij aardappelen enz. 

vierkante meter tuin start

Doe je mee met de vliegende vierkante meter moestuin start?

De basis zijn 4 planken van 1 meter lang en 40 cm hoog met tuinaarde er in. Ik deed een paar scheppen stalmest op de tuin. Ik liet de mest een paar weken liggen en zaterdag schepte ik de mest tussen de aarde. Als je niet aan stalmest kunt komen kun je korrelmest gebruiken. Omdat je vierkantemeter moestuin in een bak zit wordt de aarde eerder droog dan bij een gewone moestuin. Blijf daarom regelmatig water geven in een periode zonder regen.

vierkante meter tuin mest

Planten en zaaien

Ik doe niet moeilijk in de vierkante meter moestuin. Ik koop zoveel mogelijk plantjes. Ik zaai zo weinig mogeljk vanwege de beperkte ruimte. Ik ga uit van 9 vakken die ik met houten latten af zet.

Planten die ik kocht

Een bloemkoolplant

bloemkool geel

Vier bieten planten. Plant de bieten gelijkmatig over het vak. Geef water en oogst in juli. Bieten groeien langzaam, maar zijn zo lekker uit de tuin. Je wilt niet meer anders.

biet

Een broccolli plant. Koop een plant, maak een kuiltje in de aarde, vul dit met water, zet de plant er in en klaar. Broccoli groeit graag koel, dus planten in maart is perfect. In juni oogst je je eigen broccolli roosjes, de plant laten staan, er groeien steeds weer nieuwe roosjes, dus je kunt blijven oogsten.

broccolli zaaien

Planten die ik nog had

Peterselie. Peterselie is zo dankbaar. Zet de plant in een vak en geef water. Hij blijft het 2 jaar doen. Ook in winter als het niet hard vriest kun je blijven oogsten. Dit aromatische kruid is ijzer sterk en staat leuk in je vierkante meter tuin.

platte peterselie zaaien

Een aardappel. Het is zo leuk om een keer aardappelen te eten uit eigen tuin. Je stopt de aardappel in de grond en in juli oogst je een maaltijd voor 4 personen. Dan de plant rooien en opvullen met een koolplant voor je eigen rode kool in het najaar.

aardappelen oogst

Babyleaf sla plantjes. Ik heb ze gezaaid in de koude bak, maar als je geen tuin hebt, koop je gewoon sla plantjes bij het tuincentrum. Als je 10 sla planten koopt voor je vak, kun je steeds sla snijden en de sla groeit weer aan.

snijsla

Twee bos aardbei planten. Dit zijn vaste planten, die vruchten blijven geven vanaf mei tot het najaar als het gaat vriezen. Bosaardbeien zijn echt mijn  favorieten, ze stellen geen eisen aan de grond, en ze smaken heerlijk aromatisch.

bos aardbei

Planten die ik zaaide

Peulen. Ik maakte een peulen piramide van 4 bamboestokken, in elke hoek van het van 1. Bovenaan zet ik de stokken vast met draad. De peulen klimmen langs de stokken omhoog. Per stok duw ik 5 peulen zaden in de grond.

peulen zaaien

 

Radijs. De Radijs zaaide ik in het peulen vak. De radijs is veel eerder goed dan de peulen, dus dat is 2 groente in een vak. Dubbel genieten.radijs uit de moestuin

Zo moet het ongeveer worden

vierkantemetertuin rijp

PS: Wil je de zaden misschien kopen? Klik op de blauwe links.

peulen

radijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*