tuinbonen zaaien

Tuinbonen zaaien

Je koopt tuinbonen bij de mediterrane groentewinkel voor een flink bedrag per kilo, even doppen en je houdt een bescheiden hoeveelheid over voor 2 personen. Waarom niet zelf tuinbonen zaaien? Tuinbonen kiemen makkelijk in een koel klimaat, ze vragen weinig verzorging, het zijn prachtige planten en het is een heerlijke exclusieve voorjaarsgroente. Het geld wat je voor een pakje zaad betaald is een fractie van wat je per kilo in de winkel betaald. Zijn tuinbonen een sexy groente? Volgens Tommy Wieringa in het boek “Joe Speedboot” wel. Hij maakt de vergelijking tussen de zachtheid van de binnenkant van de tuinboonschil en een vrouw.

Soorten tuinbonen

tuinbonen double red

tuinboon 3 dubbel wit

 

 

 

 

 

 

 

Dit jaar zaai ik de drie dubbel witte tuinboon. Deze zijn groot, smaken niet zo sterk en hebben een zachte schil (bij jonge oogst). Daarnaast zaai ik de rode tuinboon “double red”. Deze tuinboon is roodbloeiend. De bonen zijn ook rood, dit blijven ze ook na het koken.

Tuinbonen zaaien

Zaai je tuinbonen vanaf eind januari tot maart. Leg ze een nachtje in een bak met water. Giet het water weg en duw je tuinbonen in een bak met aarde als je binnen start wilt starten. Ik zaai de tuinbonen altijd meteen buiten omdat tuinbonen prima buiten in een koel zaaibed groeien.

Tuinbonen kunnen goed tegen een beetje nachtvorst. Spit je zaaibed om en maak de grond fijn met een hark of je handen. Stop om de 5 cm een tuinboon in de grond. Maak rijen met een tussenruimte van 20 cm. Als je een vierkante meter tuin hebt zaai dan 3 vakken in het midden, Als je een kleine moestuin hebt, zaai dan zeker een vak tuinbonen, daarna kun je in hetzelfde bed zomer en najaarsgroenten kweken. Tuinbonen worden hoge planten, als je ze in het midden zet van een kleine of vierkante meter tuin nemen ze niet het zicht weg op je sla en andere groenten.

tuinbonen zaaienik wil tuinbonen

Tuinbonen oogsten

Eind met, begin juni zijn de tuinbonen oogstrijp. Je plukt je hele bed in een keer. De tuinbonen zijn goed als de bonen frisgroen, licht stevig en middelgroot zijn. Laat ze niet te lang staan, dan worden de schilletjes van de tuinboon stug en hard.

tuinbonen uit de tuin

Tuinbonen koken

De peulen maak je open en je haalt de tuinbonen eruit, in de pan met water, 5 min koken en je hebt heerlijke exclusieve tuinbonen uit je eigen moestuin. Na de oogst kun je het zaaibed gebruiken voor andere groenten zoals kool en sla. Je kunt de tuinbonen ook dubbel doppen, dat is het toppunt van luxe. Na het koken wrijf je het harde schilletje van de tuinboon. Ze krijgen dan een donkergroene kleur. Als je te veel hebt voor een maaltijd vries de rest dan in. In de diepvries blijven tuinbonen super goed. Tuinbonen smaken heerlijk met kruiden zoals bonenkruid.

Tuinbonen en zwarte luizen

Tuinbonen hebben een klein nadeel. Soms komen er in de top van de plant zwarte luizen op. Om de zwarte luizen voor te zijn kun je als de plant bloeit de kop eruit halen. Omdat de bloemen aan de zijkant zitten hebben ze er geen last van als de top van de plant weg is. Ik hou zelf niet van bestrijdingsmiddelen, daarom spuit ik de luizen weg met een harde waterstraal. Laat de zwarte luizen niet zitten, de planten groeien minder goed en je bonen gaan niet goed rijpen. Lieveheersbeestjes zijn dol op zwarte luizen, dus als je die in de buurt hebt komt het ook goed. Dille planten tussen de rijen werkt ook goed. Zaai de dille binnen voor en plant ze na de 3e week van mei tussen de rijen.

Wil jij ook tuinbonen zaaien?

Tuinbonen zaden zijn in elke normale zaadhandel te koop. Wil je ze online met 10% korting bestellen?  Vul dan de code “moestuinstart” in ontvang 10% korting (op alle zaden) tot 1 maart 2018 : klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*