De moestuin winterklaar maken

In oktober maken we de moestuin langzaam klaar voor de winter. De laatste vruchten worden geoogst en we bereiden gewassen voor op de eerste nachtvorst.

Oogsten en bewaren in de herfst

Tip 1: Haal het onkruid weg , nu is het makkelijk, in het voorjaar is het 10 x zoveel werk.

  • Gebruik cloches om wintersla te beschermen tegen de kou.
  • Oogst de tomaten en leg ze binnen of in de kas om te rijpen.
  • Prei aanaarden, d.w.z. de aarde rondom de preiplanten ophogen en aandrukken om de wortels te bedekken
  • Knoflook planten
  • Wil je roodlof of witlof kweken? trek de wortels dan uit de grond, draai de krop er af en kuil ze in. Maak een kuil in de grond, zet de wortels er rechtop in en dek af met aarde.

 

  • Appels kun je goed op zolder, in de kelder of op een andere koele, donkere plek bewaren. In een houten kist kun je ze het beste met het steeltje naar beneden leggen.
  • Rondom gewassen of op een vrijgekomen stuk grond een bodembedekkende laag aanbrengen, oftewel mulchen. De mulchlaag kan bv. bestaan uit compost, stro, hooi, bladeren, gemaaid gras of houtsnippers en zorgt ervoor dat de grond niet snel uitdroogt, dat onkruidgroei wordt tegengegaan en dat voedingsstoffen in de grond behouden blijven.
  • De witte kolen van het veld halen en koel opslaan.
  • Wortels en rode biet oogsten en opslaan
  • De zomerraapjes blijven oogsten en eten.
  • Pompoenen oogsten
  • Wortels en rode biet oogsten en opslaan in een kistje of emmer zand in de schuur of kelder.
  • Schorseneren zijn eind oktober voor het eerst te oogsten. Oogst ze met een spitvork of graaf een geul aan de zijkant waarin je de lange wortels uit het bed kan halen.
  • De blaadjes van roodlof (radiccio) en groenlof eten wanneer je zin hebt.
  • Af en toe al een lekkere struik boerenkool oogsten op een koude dag en eten met bio worst.

Wat te oogsten in de winter?

De moestuin

  • Aardperen oogsten gebeurt vanaf eind oktober of na de eerste vorst en dan de hele winter door. Aardperen zijn geweldig, ze bevriezen niet en je kunt blijven oogsten . Wil je volgend jaar weer aardpeer in de tuin, laat dan een knol ter grootte van een ei in de grond zitten. Aardperen is oogsten en eten nog op dezelfde dag omdat ze van bewaren niet lekkerder worden.
  • Witlof oogsten kan van feb tot mei. Maak een kuil in de aarde in oktober en zet de witlof wortels in de kuil. Laat 2 cm loof staan en bedek alles met een laag aarde. Kijk in februari of er al witlof aan de wortels is gegroeid. Witlof blijft wit als het bedekt is met aarde, dat voorkomt dat de witlof bitter wordt.
  • Veldsla blijft oogstbaar zo lang het niet te hard vriest. Blijven oogsten tijdens de winter..
  • Broccoli komt meestal ook goed de winter door, blijven oogsten zolang die groeit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*