kas schoonmaken voor de winter

Kas schoonmaken voor de winter

In de zomer willen we schaduw in de kas zodat de planten niet verbranden door de hete zon. In het najaar en in de winter willen we helder glas om alle straaltjes zonlicht op te vangen, zodat de wintergroenten zoals spinazie en sla willen groeien. Daarom gaan we de kas schoonmaken voor de winter.

de kas inrichten voor het najaarkas schoonmaken voor de winter

Kas schoonmaken voor de winter

Het glas van de kas is van buiten aan de voorkant helemaal wit van de kalkaanslag. Dit komt door de droge zomer waarin we veel hebben gesproeid met bronwater. Dit is van nature kalkrijk. Van de zomer beschermde het witte kalklaagje de planten tegen de felle zon, maar nu wil ik het graag weg hebben. Met een schuursponsje en schoonmaakazijn ga ik de witte laag te lijf. Ik krijg het niet overal weg, maar gelukkig komen er weer heldere stukken glas te voorschijn. Binnen in de kas spons ik alle ramen af met water en een scheut schoonmaak azijn. Daarna maak ik met een trekker de ramen droog. Na de binnenkant doe ik het zelfde bij de buitenkant.  PS: links zie je de kas voor de schoonmaak, rechts na de schoonmaak.

Wat groeit er in de kas in de winter?

kas schoonmaken voor de winterpaprika in oktober

Je ziet de de net opgekomen snijsla en de Canna’s die gaan overwinteren in de kas. Rechts zie je nog paprika’s in volle glorie, met de warme weer gaan ze steeds maar door met groeien en paprika’s maken, dus laat ik ze nog even staan. Verder heb ik pittige snijsla en spinazie gezaaid. Daarnaast gaan de de kas overwinteren: palm, citroen,  oleander en olijf. Ik graaf ze met pot en al in de aarde zodat de wortels niet kunnen bevriezen. Ik geef in de winter zeer matig water, alleen als het niet vriest. De kas is niet verwarmd, dus boven de 10 graden vorst pak ik de planten in met bubbel plastic of fleece doek. Dit laatste is mijn favoriet. Het is flinterdun en makkelijk hanteerbaar. Het is geschikt voor hergebruik. Succes met het winterklaar maken van de kas.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*