salade uit de moestuin

Salade uit de moestuin

Een salade uit de moestuin, gemaakt van verse biologische groenten, dat is de droom van iedere moestuinder. Naar buiten lopen met een mandje en dan gaan oogsten. Wat kweek je voor groenten om zo'n heerlijke salade te kunnen maken? Daar gaat dit artikel over. Om uiteindelijk een heerlijk recept van de zomersalade met verse pesto, die ik vanmiddag maakte met jullie te delen.

salade uit de moestuin

 

 

 

 

 

 

 

Groente kweken voor salade uit de moestuin

De volgende groenten kweek ik om salades mee te kunnen maken;

sla

sla

 

 

 

 

 

 

 

Allerlei soorten sla. Ik begin al heel vroeg in het jaar met het zaaien van rucola, spinazie en mesclun (slamix), al deze groene groenten kiemen prima als het koud is. Ik zaai ze al in januari/februari in de kas. Daarna blijf ik elke maand sla zaaien in een pot in de kas. Als de sla 10 cm hoog is plant ik het in de zomer buiten uit. Ik zaai ook vaak slamix, die kun je knippen als ze 10 cm hoog zijn. Na de de koude kiemers komen krulsla, ijsbergsla, radicchio en botersla. In juli zaai ik sla voor de winter: veldsla. Dat is de basis voor alle salades. Op de foto zie je de radicchio.

Uien

rode ui

 

 

 

 

 

 

 

Ik pootte dit jaar rode uien en sjalotten en zaaide lente-ui. Deze uien zijn het duurst in de winkel, op die manier heb ik het meeste rendement van mijn moestuin. De rode uien en sjalotten liggen nu te drogen in de kas. In elke salade schaaf ik flinterdunne plakjes ui of sjalot. Het is een heerlijke smaakmaker. Ook zo fijn is dat ik ze de hele winter door gebruiken, Ik laat ze goed drogen op een plank in de kas, dan gaan ze in manden naar de kelder.

Komkommer

komkommer

 

 

 

 

 

 

 

Ik zaai snack komkommers in maart en koop een geënte komkommer. Beide zet ik in de kas. De gênante komkommer geeft al na een paar weken vruchten,  als deze uitgeput raakt gaan de snack komkommers als een speer. Op deze manier heb ik een heel lang komkommer seizoen. Tip: oogst de komkommers klein, ze hebben meer smaak en een stevige structuur.

Paprika en peper

paprika

 

 

 

 

 

 

 

Paprika's en pepers zaai ik al in februari binnen, ze groeien heel langzaam. In maart gaan ze naar de kas, ik oogst ze vanaf begin juli. Ik heb ze in alle soorten en maten. Bekijk het artikel over paprika's zaaien: klik hier  Paprika's en pepers geven salades een lekkere pittige bite.

Tomaten

tomaten soorten

 

 

 

 

 

 

 

Tomaten zaai ik in maart en gaan dan de kas in. Kerstomaat, pruimtomaat, vleestomaat, trostomaat, allemaal verschillende soorten en rijpingstijd. Elke week "dief" ik de tomaten door de nieuwe scheuten uit de oksels te halen. Als ze de hoogte van de kas bereikt hebben worden ze getopt, om ze te stimuleren om de tomaten sneller te laten rijpen. Tomaten zijn onmisbaar in de salade. Ze geven echt een zomers gevoel. 

Bonen

bonen

 

 

 

 

 

 

 

Voor salades gebruik ik vaak kort gekookte spekbonen, ik heb ze in groen, paars en gespikkeld paars. De bonen worden enorm, ze blijven sappig en mals. Ik kies voor klimbonen omdat ik daarvan meer kan oogsten. 8 minuten gekookt zijn ze perfect voor de salade.

Basilicum

basilicum

 

 

 

 

 

 

 

Voor deze salade maakte ik pesto, basilicum is daarvoor een onmisbaar ingrediënt. Ik kweek allerlei soorten basilicum zoals citroenbasilicum, paarse basilicum (foto), thaise basilicum en kaneelbasilicum. Allemaal worden ze een keer per maand gezaaid in potten in de kas vanaf maart. Het duurt 4 weken, dan kan ik oogsten, daarom heb ik altijd handenvol verse basilicum gedurende de zomer.

Voor de salade uit de moestuin oogstte ik:

salade uit de tuin

 

 

 

 

 

 

 

 1. 1 snack komkommer 
 2. 2 tomaten 
 3. 4 groene punt paprika's 
 4. 2 handen paarse en groene basilicum
 5. hand paarse en groene spekbonen
 6. 1 rode ui
 7. ijsbergsla
 8. 1 rode peper

Recept salade uit de moestuin

 • Snijd eerst de harde toppen van de bonen en snijd ze in stukken van 3 cm en kook ze 8 minuten. Giet ze af en spoel met koud water.
 • Snijd de tomaten in 8 parten en verwijder het witte hart.
 • Schaaf de snack komkommer, rode ui en paprika in ragdunne schijfjes op de mandoline
 • Doe alles in een kom en meng.

Pesto maken:

pesto

 

 

 

 

 

 

 

Doe de volgende ingrediënten in de keukenmachine en draai tot een smeuïge pasta:

 • 2 handen vol paarse en groene basilicum
 • 2 el goede olijfolie
 • 1 plak jonge kaas
 • 1 hand vol geroosterde pompoenpitten
 • 1/5 rode peper zonder zaden
 • snuf zout
 • handje cashewnoten
 • 50 cl water (toevoegen tot er een smeuïge pasta ontstaat)
 • 125 gram groene olijven zonder pit

Versier de salade per persoon met een flinke eetlepel pesto en paarse basilicum bladeren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*