tomaten zaaien

Paprikazaad verzamelen

Het begint weer te kriebelen, de zaaitijd komt er aan. Ik beheers me nog even omdat de planten die ik nu zaai slappe uitgegroeide planten worden, tegen de tijd dat ze naar buiten kunnen. Daarom koop ik nu allerlei paprika soorten en ga het paprikazaad verzamelen om het te drogen in de vensterbank. Dan oogst ik straks vele soorten paprika buiten en uit de kas.

 

 

 

 

 

 

 

Paprikazaad verzamelen

In principe heeft elke paprika zaadjes, als je de paprika open snijd zie je bovenaan bij de steel een rondje waar zaadjes aan zitten. Díe haal ik er af en doe ze in een papieren enveloppe en schrijf de naam er op. Dit laatste is heel belangrijk omdat straks niet meer te zien welk zaadje van welke paprika komt. Ook een papieren enveloppe of zakje is belangrijk. In plastic gaan de zaadjes schimmelen. 

 

 

 

 

 

 

 

Dikschillige of dunschillige paprika's kweken?

Er zijn kleine, ronde, pepervormige, grote, langwerpige, rode, oranje, paarse, groene, gele en witte paprika's. De keuze is oneindig. Een groot verschil is of de paprika dikschillig is of dunschillig. De dunschillige paprika's groeien buiten beter. De dik schillige paprika's kun je beter in de kas kweken. Vooral bij de mediterrane groentewinkel vind je vaak dunschillige paprika's. De traditionele paprika is altijd dikschillig  en meestal rood, groen of geel.

 

 

 

 

 

 

 

Paprikazaad drogen

Nadat ik de zaadjes in een enveloppe hebt gedaan, zet ik de in een plastic bakje boven de verwarming op de vensterbank. Na een week of 3 zijn ze mooi droog en kan het grote zaaien beginnen. Lees meer over paprika's voorzaaien: klik hier

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*