De kas in juni

Oogsten uit de kas in juni is fantastisch, alles is zo lekker vroeg, zoveel groenten en aardbeien. Paprika, knoflook, sla, pepers, basilicum en meer. Wat oogst jij uit de kas in juni, ik ben heel benieuwd?

peper groenkomkommerpaprika

 

 

 

 

 

 

Knoflook Knoflook Paradour (allium sativum var sativum verskin subvar creole)

Te beginnen met knoflook, vorig jaar probeerde ik 5 soorten knoflook, degene die de grootste oogst gaf heb ik nu weer geplant. Zie klik hier Ik pootte de teentjes in oktober. Toen had ik nog geen idee waar ik de kas zou plaatsen, dus hebben we uiteindelijk de kas om de knoflook heen gebouwd. Daarom oogsten we nu een honderd bollen van supermarkt grootte. Nu het invlechten nog, ik heb geen idee hoe het moet, dus als iemand een idee heeft, van harte welkom. 

knoflook

 

 

 

 

 

Aubergine

Ik had al in april aubergine gezaaid, de planten al die tijd goed verzorgd in potten in de kas, deze heb ik nu geplant op de plek waar ik de knoflook oogstte. Aubergine kweek ik elk jaar, voorheen in de koude bak. Het zijn super makkelijke en gezonde groenten, maar nu in de kas gaat het gelukkig veel sneller. Anders had ik begin september tot december knoflook. Nu denk ik al vanaf juli.

Paprika

Ik heb 3 wegen naar Rome gekozen, twee planten met paprika's er al aan, 2 planten zonder paprika's er aan en de Turkse dunschillige paprika's die ik zaaide. Op de foto zie je de plant die ik met paprika's die ik kocht. Die paprika's kan ik nu al oogsten en eten. Dunschillige paprika's kweekte ik altijd al buiten. Dat gaat prima. 3 planten heb ik in de kas gezet en de rest buiten. Door het dunne schilletje rijpen ze snel. De planten die ik zonder paprika's kochten hebben nu kleine groene paprika's.

Komkommer

Ik kweekte altijd gekochte komkommerplanten in de koude bak. Nu laat ik ze klimmen in een touw in de kas. Dat gaat super goed. Ze groeien goed, ze worden niet vies en ze nemen bijna geen ruimte in. Ze zijn net zo snel als in de koude bak, dus tijd winst gaat bij deze groente niet op.

Pepers

Pepers zaaien is een werkje van niks. Je wordt altijd beloond want pepers zijn super makkelijk te kweken. Ik kweek elk jaar pepers buiten, maar nu kan ik al pepers oogsten in juni in de kas. Wat een verschil, echt geweldig.

Bloemkool

De queen bee van alle groenten, zo moeilijk buiten de kas te kweken dat ik bij alle pogingen de verliezer was. Nu met de kas dacht ik, nog eens proberen. Afgezien van de koolwitjes die door de ramen naar binnen komen en die we elke keer inclusief de eitjes moeten verwijderen gaat het oke. Er zitten zowaar mini bloemkool in de plant, maar ik geloof het pas als ik een echte bloemkool kan oogsten. Ik laat het jullie weten.

Sla

Sla uit de kas is echt een eyeopener. Het is zachter, komt makkelijker op en wordt minder door slakken verorberd. Ik blijf oogsten van de snijsla, heb 4 kroppen botersla, 4 kroppen ijsbergsla en 4 kroppen krulsla weggewerkt. De snijsla poot ik uit om buiten uit te laten groeien tot kroppen, maar werkelijk elke startende plant wordt verorberd door slakken, ondanks eacargo en potjes met bier.

Meloen

Ik heb een canteloupe gekozen als plant, de kop er uit geknepen omdat ik dat op internet gelezen heb. Hij doet het prima, heeft nu bloemen en 3 zijtakken. Ik heb een zijtak weggehaald. Twee lijkt me voldoende, daarover later meer.

Tomaten

Heb je even: Ik zaaide zwarte kerstomaat van Bolster, kocht pommedoriplanten bij de Lidl en kocht geënte torstomaten in een tuincentrum. Het gaat allemaal prima. Ik kweek ze aan touwen, ze gaan lekker de lucht in. De trostomaten hebben trossen en de pommedori hebben van die gezellige peer vormige tomaten. De zwarte kers tomaten hebben nog geen vruchten.

Kool:

De broccoli is mislukt, kreeg knolvoet, de koolrabi hebben twee geen knolvoet gekregen. Dit heeft me doen besluiten om elk jaar de aarde in de kas te vervangen. Vanwege de intensieve teelt krijg ik anders onherroepelijk veel problemen.

Afrikaantjes

afrikaantjes

 

 

 

 

 

 

 

Die wonderbloemen die aaltjes uit je aarde houden. De kas staat er vol mee.

Muismeloen

muismeloen

 

 

 

Dit kleine komkommertje heb ik zelf gezaaid (nergens een plantje te koop). Ik ben benieuwd wat het gaat opleveren.

De avonturen in de kas worden vervolgd in juli.

Bekijk het album over hoe de kas tot stand kwam: klik hier

Graag hoor ik jullie aanvullingen en opmerkingen. Wat kan ik beter doen, hoe doe jij het?

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*