Spaghettipompoen kweken

Spaghettipompoen de nieuwe spaghetti

Dit jaar (2018) kweek ik voor het eerst spaghettipompoen, na bloemkoolrijst en courgettespaghetti zijn we toe aan een nieuwe gezonde koolhydraten vervanger: Spaghettipompoen, de nieuwe spaghetti.

spaghettipompoen de nieuwe spaghetti

Spaghettipompoen de nieuwe spaghetti

De pompoen is ovaal, creme kleurig, ze zijn ongeveer 50 cm lang en groeien snel en makkelijk. Ze horen bij de familie van de Curcurbita pepo-groep, hier horen ook courgettes en patissons bij. Het verschil is dat je pompoen maanden op een koele donkere plaats kunt bewaren.

spaghettipompoen rauw

Spaghettipompoen kweken

Het telen van deze pompoen is heel eenvoudig. Half april duw je een zaadje in een klein potje met aarde, zet het op een lichte warme plaats, water geven en het zaadje is na een week een piep klein plantje. De plant wordt buiten gepoot na de 3e week van mei. Pompoen zijn klimplanten, ik heb een speciaal rek gemaakt waar ik jaarlijks de pompoenen kweek (zie foto hier onder). Pompoenplanten groeien in een reuze tempo, soms wel een halve meter per dag. Daarom hebben ze voedselrijke aarde nodig, bij het planten graaf ik een kuil van 50 cm, daar stort ik bemeste tuinaarde of potgrond in, giet een emmer water erbij en zet dan de plant er in. Dan maar hopen op een mooie warme zomer zoals dit jaar en de pompoenen knallen er uit. De spaghettipompoen is een makkelijke groeier, de plant heeft grote bladeren en flinke beharing die een klein beetje prikt. Om de 2 dagen bind ik de ranken op. Je kunt de pompoen ook op een veld laten groeien als je de ruimte hebt, als je echt weinig ruimte hebt doet de pompoen het ook goed op de heg.

spaghetti pompoen oogsten

Spaghettipompoen oogsten

De pompoen is rijp als het steeltje droger wordt en er kurkachtig uit ziet. Daarvoor kun je ze ook prima oogsten en eten, maar de pompoenen met de droge steeltjes kun je maanden bewaren op een koele donkere plek.

spaghettipompoen

Bereiden van de spaghettipompoen

De meest eenvoudige manier is de spaghettipompoen in de lengte door midden snijden en met de platte kant op een bakplaat leggen. De oven 30 minuten op stand 200 en de pompoen is gaar. Omkeren en met een vork de draden los trekken, deze op een bord doen of in een schaal. Heerlijk met een saus van paprika, tomaten, gehakt en aubergine en geraspte kaas. De tomaten laat ik mee roosteren in de oven gelijk met de pompoen.

bereiding spaghettipompoenspaghetti van pompoen

spahhettipompoen met tomatensaus

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*