Zaaiplan; courgettes en pompoen zaaien

Moestuin beginners zaai plan: Zaai nu de pompoen. Nog even wachten met de stokspekboon Neckar konigin.

Wat hebben we al gezaaid?

Sla babyleaf: is al geoogst en sommige uitgepoot om uit te groeien tot kroppen

Radijs celeste: Oogsten we nog volop

Wortel Harlekin Mix; Gezaaid en komt op

Rode Bieten Kogel 2 Nero: Komt op

Peulen Vroege Hendriks: staan 60 cm hoog

Erwt Kreukzadig Wonder: staat 40 cm hoog

Wat moet nog even wachten……

Stok spekboon Neckar Konigin

Zaaiplan; courgettes en pompoen zaaien

pompoen zaaienDoe potgrond in een mini kasje of een kistjes bekleed met plastic doen. Duw de courgette zaden en pompoen zaden daarin met de puntige kant naar boven gericht. Het puntje van het zaad mag nog net te zien zijn. Maak de aarde vochtig en houdt deze vochtig. Zet het mini kasje met deksel erop voor een zonnig raam in een ruimte met de temperatuur voor de 20 graden. Hou de beluchting schuiven open, anders gaat je zaad schimmelen. Het zaad komt ongeveer na een week op. Hier boven zie je een zaad per potje. Dat is super handig met uit poten straks omdat je de wortels dan niet beschadigd. Pas uit poten buiten na 3 week mei ivm nachtvorst.

Wetenswaardigheden over Courgette

Courgette is een vrucht groente. Er zijn vele soorten, rond, wit, geel, groen, gestreept enz.. Wij hebben gekozen voor de makkelijk te kweken langwerpige groene ambassador. Deze courgette blijft op een plek en neemt daarom niet veel ruimte in de moestuin in. Het kiem vermogen van de courgette zaad is 6 jaar. Plant afstand 1 vierkante meter per plant. Mest behoefte: veel compost en koemest. Groeit goed in combinatie met: Mais, Oost Indische Kers, Sla, Stokbonen en Ui. Groeit niet goed samen met aardappel en komkommer. Ziekte en plagen heeft de Courgette geen last van. Kan allee slecht tegen kou. Als de bladeren geel worden kun je kalk strooien.

Wetenswaardigheden over Pompoen 

Pompoen is een vrucht groente. Er zijn 4 soort groepen: 1.reuzenpompoenen 2. klein vruchtige pompoen, deze hebben wij gekozen vanwege de makkelijke groei wijze en heerlijke smaak. 3. Muskaat pompoen 4. Spaghetti pompoen. Een pompoen heeft ruimte nodig, ongeveer 2 vierkante meter per plant. Je kunt een pompoen ook laten groeien op een hek of aan een hek. Het is een klimplant die zichzelf vast hecht met sterke lucht wortels. De pompoen heeft vruchtbare aarde nodig met veel compost en mest. Vroeger werd de pompoen vaak op de composthoop gekweekt. Geef regelmatig water. Groeit goed samen met doperwt, radijs, sla, mais en zonnebloem. Groeit niet samen met aardappel en salie. Geen ziekten en problemen.

 

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*