Succesvol butternut pompoen kweken
Al jaren kweek ik butternut pompoenen, maar veel succes had ik daar niet mee. Ik kweekte ze in de kas en aan het rek, de oogst bleef magertjes. Steeds heb ik gedacht dat het kwam doordat het niet warm genoeg was, maar waarom waren ze dan zo goedkoop in de winkel als ze zo moeilijk te kweken zijn?
Dit jaar is mijn vraag eindelijk beantwoord, door ruimtegebrek aan het rek besloot ik het aantal planten die ik nog had op een leeg stuk aarde te planten. Tot mijn grote verbazing groeiden de pompoentjes enorm snel en in grote hoeveelheden. Mijn conclusie is succesvol butternut pompoen kweken is niet moeilijk als ze maar liggend kunnen groeien.
Wat is een butternut pompoen?
Een butternut pompoen is peervormig, heeft een klein “klokhuis” met zaden in het dikke deel van de “peer” en heeft een geel, oranje binnenkant. De textuur van het “vlees”is vast, bijna zo vast als een aardappel. De smaak is vol en doet een beetje denken aan tamme kastanje. Het is een kleine pompoen, ongeveer een kilo of minder. Dit maakt deze pompoen heel geschikt voor een maaltijd voor 2 personen. De pompoen is ongeveer 4 maanden houdbaar op een koele donkere vorstvrije plaats. Je kunt de pompoen gewoon met de schil eten.
Voedingswaarde van de butternut pompoen
Ze zijn rijk aan vezels en arm aan vet. Butternut squash bevat de volgende voedingsstoffen:
- Bèta caroteen
- Magnesium
- Kalium
- Ijzer
- Zink
- Vitamine A
- Vitamine C
Waarom altijd weer pompoensoep?
Vaak hoor ik pompoen en pompoensoep in een adem noemen. Pompoensoep is heerlijk, maar er is zoveel meer mee te maken dan de traditionele soep. Daarom vind je hier een recept met een heerlijke salade met pompoen, vijgen en groene sla, allemaal uit eigen tuin.
Je hebt nodig voor 4 personen:
- 1 butternut pompoen
- 2 handen vol groene sla
- 16 hazelnoten
- 5 rijpe vijgen
- sap van 1 citroen
- balsamico creme
- olijfoliespray
- zout
- snippers verse rode peper
Hoe maak je deze overheerlijke salade:
Snijd de butternut (zonder zaden) in kleine blokjes van 1 cm en kook ze 5 min in water met zout en citroensap. Laat uitlekken en snipper de rode peper (zonder zaden) over de pompoen. Was de groene sla en droog deze in de slacentrifuge. Pel 16 hazelnoten, snijd ze door midden en rooster ze in een droge koekepan tot ze knapperig en smaakvol zijn. Snijd het harde topje van de vijgen en snijd ze in dunne plakken. Bouw de salade als volgt op: bedek een platte schaal met groene sla, leg daarop de blokjes pompoen, leg daarop plakjes vijg en versier met de geroosterde hazelnoten. Sprits er olijfolie over en knijp strepen balsamico creme (kant en klaar uit een flesje) over heen. Eet smakelijk.
Eyeopener, dank je wel! Heb ze dit jaar voor het eerst gekweekt, langs een rek en ik vraag me ook af waarom ik zo’n karige oogst heb en er heel veel bevruchte vruchten later toch afvallen. Volgend jaar ga ik ze ook gewoon liggend op de grond kweken! Ben heel benieuwd.