abrikozenboom zomer

Ga jij ook abrikozen kweken aan de tuinmuur?

Vorig jaar heb ik een muur laten bouwen met een spouw (lege tussenruimte in een dubbele muur) er in zodat de warmte heel lang zou blijven hangen. Mijn doel is om perziken en abrikozen te kweken op deze muur. Vorig jaar hebben we de boom gezet en meteen het eerste jaar at ik mijn 1e abrikoos. Dat had ik nooit verwacht. abrikozenbloesem 3 Wel dek ik de boom af met vliesdoek in de nacht vanwege nachtvorst. Abrikozenbomen kunnen prima tegen vorst, maar de bloemen niet en ze bloeien begin maart. Daarom altijd  de tere bloemen beschermen tegen nachtvorst. Bestuiven doe ik voor de zekerheid ook maar zelf. Ik aai met een poederkwast over de bloemen en vertrouw er op dat het goed gaat. vliesdoek op abrikozenboom Als voeding geef ik schep kalk in de winter en nu in het voorjaar een gift stalmest. De boomtakken bind ik op stalen draden met flexibel materiaal. Zo dat de takken niet beschadigen. Ik snoei de boom zo dat ie breed uit groeit.  De kop knip ik er gewoon uit. Ik wil de takken tegen de muur binden zodat zij zoveel mogelijk warmte pakken. abrikoos Soorten abrikozenbomen voor de buitenteelt:

Omdat de abrikoos in Nederland geen commercieel gewas is, is er weinig tot niets gedaan aan vernieuwing van het rassenassortiment. Daarom zijn bij Nederlandse boomkwekers en tuincentra gewoonlijk slechts een zeer beperkt aantal oude rassen verkrijgbaar. Tot deze oude rassen behoren:

Tros Oranje: Dit ras is het meest bekend en succesvol in Nederland. Het is een oud ras met kleinde vruchten met vast vruchtvlees. De boom is een krachtige groeieren is goed winterhard. Het is een zelfbestuiver. Ik heb zelf deze soort abrikoos. Wil je de Tros Oranje  abrikozenboom online kopen? klik dan hier

Bredase: Ook een oud Nederlands ras. De vruchten zijn iets groter en hebben vast vruchtvlees. Het verschil is dat de boom een matige groeikracht heeft. Deze zelfbestuivende boom is goed winterhard en heeft een goede vruchtbaarheid.

Hongaarse (Ungarische Besten) Oud ras met een sterke groei. Inmiddels zijn er betere rassen beschikbaar op de Europese markt. Tamelijk grote vruchten met matig vast vruchtvlees. Rijpt enigzins ongelijkmatig. De boom is niet geheel winterhard en zelfbestuivend.

Moorpark: Een oud engels ras met middelgrote gele vruchten met een goede smaak. Met name geschikt voor verse consumptie. Goede vruchtbaarheid en matige groeikracht. Niet geheel winterhard.

Royal (Blenheim) Ook een zeer oud ras met redelijke grote vruchten. Zacht vruchtvlees met een goede smaak.

Dwergabrikoos (armeniaca): Deze klein blijvende abrikoos is makkelijk op het terras in een pot te kweken. Wil je de mini abrikozenboom bekijken: klik dan hier

Bedrading aan de tuinmuur om je fruitbomen te leiden

Ik heb over de hele muur horizontaal 3 roestvrijstalen draden gespannen. Deze draden zijn met zelfspanners strak te houden. Tussen de muur en de draden zit 5 cm zodat takken niet in de knel komen. Zie foto. De draden vormen een goede basis voor alles. Ook bind ik er gaas op om Lathyrus te kweken of capucijners.

bevestiging staaldraad bevestiging staaldraad tuinmuur

 

Wil jij een abrikozenboom planten?

Plant je abrikozenboom in het najaar, dan kan hij rustig wortelen en al zijn energie besteden aan bloemen en vruchten in het voorjaar. Graaf een kuil waar de wortels makkelijk inpassen. Zet hem op precies dezelfde diepte als de pot waarin je hem kocht. De abrikoss stelt geen bijzondere eisen aan de grond. Voor de zekerheid heb ik er een zak bemeste tuinaarde bij gedaan, maar dat hoeft niet.  Kun je verleiding niet weerstaan bij het idee van de prachtige bloesem en heerlijk vruchten en wil je in het voorjaar je abrikozenboom kopen geef hem dan heel veel water. Blijf dit de 1e maanden doen. Wil je de abrikozenboom online kopen? klik dan hier

abrikozenboom maart

4 Reacties

 • Rosa

  Welke abrikozenboom heeft u? Ik wil graag lekkere zoete abrikoos maar weet niet welke soor in NL goed groeit. U heeft een mooie muur gemaakt. Mag het ook tegen de schutting? 

 • Miep

  10 jaar geleden een paar pitten van zelf gegeten platte perzikken meegebracht uit Spanje. Deze pitten geplant en na een lange periode kwam er dan toch een plantje uit te voorschijn. Na een paar jaar in de veranda uitgeplant in volle grond tegen onze schutting. Nu intussen al een grote boom met elk jaar een paar bloemen maar geen fruit. Tot mijn verbazing groeien er nu voor het eerst vruchten aan maar het zijn abrikozen. Hoe is dit mogelijk ?
  Ik weet dat dit met citrusvruchten gebeurd, je plant mandarijnen en krijgt pompelmoezen en zo. Weet ie’and het antwoord hierop ?
  Dank bij voorbaat.

  • Jane Appel

   Beste Miep, wat een mooi verhaal. Het komt omdat alle fruitbomen genent worden, op de onderstam wordt een andere soort perzik gezet. Als dat niet gebeurt zoals bij jouw krijg je een ander soort fruit. In jouw geval een abrikoos, dat is wel heel bijzonder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*