Wat zal ik zaaien dit jaar?

Zaaien in 2016

Na de zomer krijg ik de kriebels, ik verlang naar de ouderwetse zaai gidsen van vroeger waar ik als kind eindeloos bladerde en me verlekkerde aan de mooie bessen, aardbeien en groenten. Ttegenwoordig koop ik mijn zaden online en worden ze als een pakketje thuis gebracht. Dat weerhoud mij er niet van om dan tussen door nog van alles te kopen in tuin centra. Daarnaast oogst ik zelf zo veel mogelijk zaad. Ik heb weer een mand vol voor volgend jaar. Zaaien en verzamelen van zaad is echt een uit de hand gelopen hobby. ik heb mijn tuin buurman Kees ook wel eens voor zijn schuurtje zien zitten, helemaal op gaande in het bestuderen van zijn bak met zaden. Zaaien in 2016, ik verheug me er nu al op.

Wat zal ik zaaien dit jaar?

Zaai plan maken

Ik maak een indeling:bladgroenten, uien, knollen, kool en vrucht groenten zoals paprika en pepers en courgettes. Dan ga ik mijn zaaimand en bak sorteren, wat heb ik allemaal nog aan zelf gewonnen zaden. Wat niet zelf over te houden is zijn: courgettes, bieten, wortelen en kool. Ook sommige kruiden zoals Basilicum zaai ik elk jaar op nieuw. Sommige groenten zoals tomaat, komkommer, selderijknol en kool koop ik als plant, van wege het korte groei seizoen.

Deze zaden heb ik over gehouden

Zakjes zaad van vorig jaar:slamix Mesclun, gemengde bladsla,  spinazie zaad wilde bloomsdale, prei zaad,pompoen salvador,pompoen tristar (erg lekker), augurk (vert petit de paris), winter prei Farinto, bleekselderij Giant Red, dunne schil paprika gele stieren hoorn, blauwe koolrabi, stok slabonen rakker, winter wortelen White Belgian, Kapucijners blauwschokkers, reuze doperwten zoet, stam boter bonen maxidor (geel), broccolimix (4 soorten), grote rode uien, mostertkers (sla), zomer rapen (zaaien in september palm kool cavolo nero, radijs,amsterdamse snij peterselie, reuze spinazie magenta, flageolet (fijn frans struik boontje), courgettemix, knolvenkel, rode merg kool, aardbei spinazie, bloemensla, koriander, zwarte wortelen, pompoen panache. Conclusie, dit is eigenlijk al een compleet zaai plan. Zaad wat 1 jaar wordt bewaard gaat iets in groeikracht achter uit. Ik zit er niet mee en blijf zaaien tot het op is.

welke groenten zaai ik?

Uien: vorig jaar gezaaide uien heb ik de winter bewaard, die poot ik dit jaar als pootui, zaad van Turkse paprika, zoete mais (2 soorten), rucola (dat hoeft eigenlijk niet, 1 x gezaaid en het komt van zelf terug, overal in de tuin, proef de blaadjes en je weet meteen dat het rucola is), reuze spinazie (ik heb een aantal van jullie zaden op gestuurd), koriander, hoikaido pompoen, sier kalebas zaden (kweek ik voor mijn moeder), Borlotti stambonen, zinia bloemen, pronk bonen met wit, zalm en oranje bloemen, yello banana paprika (dun schillige paprika's groeien perfect buiten. Begin niet buiten aan de dik schillige hollandse kas paprika, die worden niet voor niets in kassen gekweekt). Afrikaantjes, tegen ongedierte in de moestuin, ze zijn onmisbaar, tuinbonen, sojabonen (vorig jaar voor het eerst gekweekt, vanwege de warme zomer perfect gelukt, goudsbloem (voor in de sla), oost indische kers (voor in de bloemen sla), lathyrus (voor de sier)

Ik koop de volgende zaden:

Kropsla, chioggiabiet, rode kogel biet, rode pepers,  dragon, rode basilicum, kaneel basilicum, wortelen kleurenmix en wortelen amsterdamse bak voor het eerst. Auberginezaden voor in de koude bak. 

Welke groente planten koop ik?

Ik koop altijd (geënte) tomaten en komkommers, dat groeit super snel in het korte warme seizoen. Ik heb geen kas, alleen een koude bak, daar gaan de komkommers in. De tomaten staan op een zonnige plek onder een afdakje uit de regen. Ik kweek ze in enorme potten, meestal een kerstomaat en een vlees tomaat. Verder koop ik knolselderij vanwege de lange ontwikkel tijd en kool om dezelfde reden. Prei zaai ik in maart me succes. Voor een kleine tuin is prei kopen ook een optie.

12 Reacties

 • Marijke

  Hoi, Ik ga ook vanalles zaaien. Sjalotjes, rode uien, wortelen, witlof, augurken, pepers, sperzieboontjes in verschillende kleuren (groene, gele en paarse), tuinbonen, erwten, bloemkool, broccoli, witte kool, boerenkool en spruiten. Verder zetten we ook zomer- en winterprei. We hebben ook nog verschillende soorten sla van vorig jaar. En voor 't eerst hebben we dit jaar 13 soorten tomaten. We eten graag tomaten. Ik heb verschillende soorten die we in een tunneltje zetten. Ik heb vleestomaten, gele, oranje, bruine en groene tomaten. Prie, knolselder en kool kopen we als plantjes. De rest zaaien we. De zaden van boontjes, tuinbonen en erwten heb ik net vandaag besteld. Enkel de plantuitjes moeten we nog halen. Veel tuinplezier allemaal!!!!

 • Marijke

  Hoi, hier thuis zijn de kinderen gek van sperzieboontjes. Daarom hebben we nu groene, paarse en gele voor aankomend seizoen. En ja, 13 soorten tomaten. Het is de eerste keer dat we zoveel sooren tomaten gaan zetten. Afgelopen jaar hadden we een vleestomaat, cherrytomaat, een gele, groene en gewone rode tomaat. Nu hebben we er weer nieuwe soorten bij. Afwachten wat het gaat brengen. Veel tuinplezier! Groeten Marijke

 • Alwin Voorhorst

  Leuke informatieve site. Ik sta op de wachtlijst voor een volks tuin hier in Wezep . Heb er nog 3 voor me maar optimistisch als ik ben toch vast zaadjes besteld. Mocht het dit jaar niets worden dan maak ik zelf een MM tuin . Groeten Alwin

 • Jane Appel

  Hoi Alwin. wat leuk dat je gaat starten met een moestuin. Binnenkort kom ik met een specifiek zaai en teeltplan wat je helemaal met video kunt volgen. Ik hoop dat je snel een stukje grond krijgt, anders kun je vast starten met een vierkante meter tuin. Veel succes.

 • Alwin Voorhorst

  Ben benieuwd naar de video! Als ik wel een stuk grond krijg kan ik je misschien nog wel om raad vragen over de indeling als je dat goed vind.

 • Alwin Voorhorst

  Op de zaadjes staat linksboven een nummer. Bij aardbeien is dit een 5 maar bij de bosui een 2. Broccoli heeft ook een 2 maar peultjes weer een 3. Waar zijn deze nummers voor?

 • Greet

  Hoi iedereen,

  dit jaar ga ik in mijn serre (gekregen van mijn lieve schat) ook proberen om verschillende soorten geente tomaten te kweken. ik zal zien wat er te koop is en daarna beslissen. verder nog boontjes, wortelen, radijsjes etc. zaaien. ik wil vanalles uitproberen dit jaar, in de hoop op een geslaagde oogst. Wie nog tips heeft : laat maar komen. groetjes en veel moestuingenot vanwege greet !!

   

 • Jane Appel

  Hoi Greet,

  Wat geweldig, die serre. Geente tomaten kweek ik ook elk jaar in reuze potten, gaat prima in een serre. In een serre kun je nu al sla, spinazie en rucola zaaien. Die hebben een kiem temperatuur nodig van 10 graden. Veel succes Jane.

   

 • Desch

  Mijn vader heeft al meer dan 25 jaar geënte tomatenplanten in zijn kas, welke elk jaar weer kilo’s heerlijke grote tomaten oplevert . Zelfs nadat het blad totaal verwijderd is hangen er nog tientallen aan,
  Hij woont in Zeeuws-Vlaanderen en kan ze daar vrij makkelijk op de weekmarkt in Hulst verkrijgen.
  Ikzelf woon in het Oosten des lands en kan hier zelden tot nooit de planten kopen. Ik heb de planten een paar jaren via Easy plant besteld. Dit zijn goede gezonde planten, doch ze worden relatief laat geleverd en zijn dan nog geen hand lang. De opbrengst begint daardoor heel laat in het seizoen . Ik zoek dus bedrijven , die ze verkopen in Overijssel, Drenthe dan wel Gelderland danwel de wat grotere geënte tomatenplanten verzend.
  WIE HEEFT TIPS voor mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*