Wat moet ik in de vierkantemetertuin zaaien?

Heb je een vierkante meter waar per dag 6 uur zon komt? Dan kun je al een moestuin starten. Zelfs op je dak of balkon, of op straat voor je deur. Zaaien en planten in de vierkantemetertuin kan eindeloos gevarieerd worden. Ik heb dit jaar gekozen voor een succesvolle start met een eenvoudig zaai en plant plan. Doe je met met me mee?

Wat is een vierkantemetertuin?

De vierkantemetertuin is niets anders dan 4 planken van 1 meter lang en 25 cm hoog. Ik kan niet timmeren dus heb ik mijn man gevraagd om de planken te zagen en aan elkaar te verbinden tot een vierkant. Het vierkant heb ik op de aarde gezet en toe vol gegooid met bemestte tuinaarde. 

vierkante meter tuin hout

De vierkantemetertuin op het balkon

Als je een balkon hebt kun je het vierkant gewoon op de stenen zetten, ik zou dan eerst een laag anti wortel doek op de bodem leggen dan wordt je terras niet vies en daarop een laag klei korrels van 5 cm. Omdat op een balkon de bodem droger is dan in de tuin wordt door de klei korrels veel vocht vastgehouden en zal je tuin minder snel uitdrogen. Vul de bak verder op met bemestte tuinaarde.

Dan gaan we knutselen, koop een bol touw en span draden over het vierkant die je aan de zijkant vast zet met punaises, tot je 16 vakken hebt. In elk vak ga je iets anders zaaien of kweken, Ik had geen touw, dus heb ik keuken bindgaren gebruikt. Zie de foto.

vierkantemetertuin inrichten

Zaai en plant plan

In principe kan alles wat je in een gewone moestuin zaait ook in de vierkantemetertuin, maar dat maakt het er niet makkelijk op, dus heb ik keuzes gemaakt. Ik ben in mijn grote moestuin gaan kijken wat ik al gezaaid had en heb gewoon plantjes verpoot. Ik heb dus niets gezaaid, dat duurde me veel te lang. De tip voor jou, ga naar een tuincentrum waar ze groente plantjes verkopen en koop de volgende plantjes en zaden:

Voorjaarsplan van maart tot juni:

4 Bieten planten

1 Zakje wortel zaad ("Amsterdamse Bak" groeit het makkelijkst) Strooi 10 zaadjes op de vochtige aarde en druk deze aan)

1 Basilicum plant

1 Koolrabi

1 Koolplant (maakt niet uit welk soort)

2 Sla planten

2 Afrikaantjes (tegen luizen en ander ongedierte)

Stop 1  aardappel uit de keuken in een vakje aarde

Koop een zakje spinazie zaad en strooi 8 zaadjes op een vakje aarde, dek dit af met een klein beetje aarde en druk aan.

Een bosaardbei plant (Als je er aan kunt komen. Bosaardbeien geven continue vruchten, zijn heerlijk en de plant is ijzersterk)

1 Broccoli plant

1 Venkel plant

1 Spaanse peper plant

1 Peterselie plant (Dit is een 2 jarige plant, dus 2 jaar oogsten)

1 Rozemarijn plant (Dit is een vaste plant die zachte winters over leeft.)

4 Uien planten.

De aarde goed nat maken en de plantjes er in zetten en klaar. Bij droog weer elke dag water geven omdat de plantjes nog moeten wortelen. Hier onder zie je de foto van mijn vierkantemetertuin na 2 maanden

vierkantemetertuin na twee maanden

Najaarsplan:

Juli-september

4 Preiplanten (dat noemen ze potloodjes)

Afrikaantjes 2 bloeiend

1 Rode kool

1 Boeren kool

1 Bol knoflook (planten in oktober omdat knoflook de koude winter nodig heeft om te groeien, je oogst dan in juli volgend jaar)

1 Groene kool

4 Bieten

1 Spruit kool (Hoe leuk is dat, je eigen spruitjes)

20 Spinazie zaadjes in 2 vakken zaaien (Spinazie groeit graag in een koel klimaat)

10 Veldsla planten in 2 vakken verdelen

1 Brocolli plant (Als je broccolli hebt, gewoon laten staan, dit is een vaste plant)

2 Andijvie planten

Peterselie laten staan, dat is een 2 jarige plant, dus heb je er volgend jaar nog plezier van.

Rozemarijn kun je ook laten staan, misschien overleeft die de winter.

Bosaardbei ook laten staan, dat is een vaste plant.

Sommige planten lukken en anderen weer niet, dat hoort bij elke tuin, dus denk niet dat het aan jou ligt. Je hebt te maken met zon, regen en wind. Daar naast met schaduw en kou en warmte. Elk jaar in de moestuin is anders, dat is nou net zo boeiend. 

Vierkantemetertuin onderhouden

vierkantemetertuin oogsten

Onderhoud stelt niets voor zo lang je de tuin maar vol met groenten zet. Het onkruid heeft dan gewoon geen ruimte om te groeien. Ik heb er vanmorgen toevallig 2 plukjes gras uit gehaald. Boven zie je dat de vierkante meter helemaal vol is. Voor zie je de bieten staan, daarnaast stond prei, maar dat is mislukt. In het midden staat reuze spinazie, daarachter een koolrabi, links een afrikaantje, rechts voor zie je sla, daarachter basilicum, daar tussen staat een peper plant en peterselie. Helemaal achteraan staat nog mais. Als je wil dat je moestuin mooi blijft, oogst dan regelmatig en zet er meteen weer andere plantjes voor in de plaats. Laat het voorjaar over lopen in het najaar. Zo kun je blijvend oogsten.

vierkantemetertuin close-up

Hier zie een close-up van de vierkantermetertuin met wortel, basilicum, peterselie, peper plant en koolrabi.

Ik ben benieuwd naar jou ervaringen met de vierkantemetertuin, laat me weten wat jij zaait?

Bestel hier je vierkante meter moestuin: klik hier

vierkante meter tuin hout