AH moestuin naar buiten

AH moestuintje naar buiten

Het regent buiten en het vriest niet, niet zo prettig voor jou, maar voor de AH moestuintjes is het top. Je kunt ze nu buiten uitplanten, op het balkon, in de vierkantemetertuin of mini moestuin. De volgende groenten en kruiden kunnen nu naar buiten: spinazie, sla, prei, rucola, radijs, biet en wortels en meer.

AH moestuintje naar buiten

Een moestuintje hoeft niet duur te zijn, 4 planken van 30 cm hoog en een paar zakken aarde is genoeg. Stort het op je balkon of plaatsje. 6 uur zon per dag  is wel aan te bevelen, anders krijgt je groente niet genoeg licht om te groeien. Een paar potten van 40/50 cm hoog is ook prima, potgrond er in en een gat in de bodem van de pot, zodat het water kan weg lopen en klaar is je moestuintje. Als voorbeeld heb ik zelf een vierkante meter moestuin, zie foto. Ik plantte daar nu AH moestuintje broccolli, prei, peterselie, biet en rucola. Ik heb mijn radijs ook buiten. Alleen paprika, tomaat, courgette, dille en aubergine blijven nu nog binnen tot half mei.

AH moestuin naar buitenAH moestuintjes naar buitenAH moestuintje naar buitenvierkante meter tuinvierkante meter tuin maken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als je nog gaat zaaien:

Leg het zaadmatje buiten in een pot of minituin onder een cm aarde en geef water. (Behalve tomaat, aubergine, komkommer en paprika) Klaar.

Als je AH moestuintje al op komt:

Sla: het bakje in de aarde stoppen, verder niets aan doen, het bakje lost vanzelf op. De sla knip je af en eet je op.

Spinazie: bakje in de aarde stoppen, spinazie knippen en opeten als de blaadjes 15 cm hoog zijn.

Radijs: die staan te dicht op elkaar, maar verplanten gaat niet, dus potje in de aarde en er het beste van hopen.

Rucola: bakje in de aarde zetten en de rucola knippen, groeit vanzelf weer aan.

Prei: dit is de langzame groeier, voorzichtig de preiplantjes met 20 cm tussen ruimte 5 cm diep in de aarde poten. Is pas in juli goed.

Biet: om de 10 cm een bietenplantje in de grond zetten. (biet is in juni goed)

Wortels, kunnen niet verpoot worden. Graaf het hele bakje in en verder hopen we dat er iets van terecht komt. (wortels laten zich niet verplanten)

Peterselie: potje in de grond graven en klaar.

Selderij: potje in de grond graven en klaar.

Dille: nog even binnen houden, dit is een warmte liefhebber.

PS: Stop ook een aardappel en een ui in de grond van je mini moestuin en aanschouw het wonder wat zich gaat voltrekken.

PS: koud weer en regen geeft niet, daar kunnen de plantjes echt tegen.

Veel gestelde vragen:

Moeten de groenten uit het perspotje?: Alleen als ze te groot worden om met elkaar in een klein potje te staan, dan verplanten naar naar een plant in een grotere pot, buiten in de minituin of moestuin. (Denk aan venkel, kool, biet, broccoli en prei)

Wat zijn perspotjes? Dit zijn potjes van geperst papier, dit lost op in de aarde, de wortels groeien er gewoon door heen. Groenten die je niet hoeft te verspenen (knip en plukgroenten zoals sla, spinazie en rucola en kruiden) kunnen met perspotje en al in de aarde.

Kunnen groenten tegen koude en regen? Je hebt koele start groenten en warme start groenten. De koele start groenten zijn sla, spinazie, ui, sjalot, venkel biet, wortel, broccolli, prei, rucola, maar ook erwt, peul en capucijner enz kiemen graag bij een temperatuur rond de 10-15 graden . De warme start groenten zijn sperziebonen, mais, tomaat, paprika, peper, komkommer, pompoen, courgette en andere vruchtgroenten kiemen en groeien graag tussen de 15-25 graden.

Moet je wachten tot de nachtvorst voorbij is? Deze groenten kunnen tegen nachtvorst. Als je ze toch wilt beschermen kun je er vliesdoek over heen leggen.

 

 

2 Reacties

 • Patricia de Ruijter

  ik zou graag van anderen willen weten 

  als zei net als ik ook een kleine plaats + tuintje hebben,

  wat voor moestuin kas of bak zei hebben gekocht.

  en hoe of zei dit de hele jaar buiten kunnen laten staan,

  en hoe men deze tuinkas of bak beschermen tegen vogels en katten van uit de buurt.

   

  • Jane Appel

   Hoi Patricia,

   Op moestuinbeginnen staan een heleboel ideeen voor kleine tuinen. Een paar tips: een moestuinplek moet 6 uur zon per dag hebben. Een bak op tafelhoogte voorkomt dat katten je tuin als kattebak gebruiken. Ik zie vogels als mijn vrienden, maar als ze echt al mijn erwten opeten (is gebeurd) dan hang ik er een net over heen. Ik heb zelf een voorbeeld mini moestuin van 4 planken met aarde er in. Gaat perfect. Veel succes met je tuin. ­čÖé

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*