droogbonen

Droogbonen kweken

Ja droogbonen kunnen nog prima gelegd worden tot half juni. Droogbonen die je nu kweekt, daarna droogt en in de winter eet (het jaar rond eten uit de moestuin) hebben net zoveel variaties als een snoepwinkel, met al even leuke namen: orcaboon, engeltjesbonen, kievitsbonen, citroenbonen, flageolets, wieringerbonen, pronkbonen, kidney bonen Yin en Yang boon enz.. 

droogbonen

 

 

 

 

 

 

 

Droogbonen kweken

Droogbonen zijn over het algemeen stam of struikbonen. Ze worden 40 cm hoog, dus je hoeft ze niet te ondersteunen. Je zaait ze vanaf begin mei tot begin juni op 40×8 cm  en oogst vanaf begin september tot half oktober. Zaai diepte 0,5 cm. De zaden kiemen vanaf 15 graden, de kiem duur is 7-14 dagen. De zaden blijven 3 jaar kiemkrachtig. Droog bonen oogst je pas als de peul verkleurt naar bruin en geel en de planten gaan verdorren. Je oogst bij droog weer, eventueel trek je de hele plant eruit en hangt deze op zijn kop aan een spijker in de schuur. Als de bonen droog zijn, pellen, dat is een leuk familie werkje. De boontjes een nachtje in de diepvries doen tegen beestjes en dan droog in potten bewaren, Laat de winter maar komen.

droog bonen in een mand

 

 

 

 

 

 

 

Droogbonen groeien graag samen met:

Aardappel, aubergine, bonenkruid, komkommer, pompoen, rozemarijn, salie, suikermais, sluitkool, niet planten met bieslook, alle ui soorten, doperwt, knoflook, knolvenkel, rode biet en prei.

 

 

5 Reacties

 • Pauline

  Dank je voor je uitleg ! Ik heb de droogbonen een nachtje in de vriezer gedaan. Nu is ongeveer de helft van de boontjes zacht geworden. Moet ik die er tussen uit halen en weggooien ? Groet, Pauline

 • Jane Appel

  Pauline, de boontjes weer goed laten drogen op een warme droge plek en in een afgesloten pot bewaren tot je wilt eten. Dan een nachtje weken in koud water en een uur koken. Veel succes Jane.

 • Denian

  Ik wil nu kievitsbonen gaan zaaien 

  maar de aangewezen plek is naast de gele en rode ui. Ik zag dat dit beter niet gedaan kon worden. Wel heeft er hiervoor de vroege tuinboon gestaan en die deed het heel goed. Waarom kan die wel? Of was dat gewoon geluk

 • Carina

  Ik bewaar mijn droogbonen in jute zakjes (na drogen en vriezer). Want als je ze in afgesloten potten bewaart moet je er wel zeker van zijn dat ze helemaal droog zijn. Anders kunnen ze nog gaan schimmelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*