Bieten bewaren in de winter

Bieten zijn geweldige groenten. Ze hebben fantastische kleuren en smaken en groeien werkelijk overal. Ik wil ze het jaar rond eten. Daarom dit artikel over hoe je met bieten de winter door komt. Bieten zijn namelijk heel makkelijk te bewaren. Lees hier hoe:

bieten

 

 

 

 

 

Bieten bewaren in de winter

Bieten kunnen prima tegen kou, een eerste nachtvorst is ook niet erg, maar als je de hele winter bieten wilt eten adviseer je om je bieten te rooien. Je draait het loof er af (niet snijden, dan bloeden ze leeg). Daarna zijn er verschillende mogelijkheden:

bieten bewaren

 

 

 

 

 

 

  1. Vul een emmer met een laag zand van 20 cm, leg daarop de bieten met de wortel naar beneden. Zorg dat ze elkaar niet raken en bedek de bieten met zand. Leg daarop weer een laag bieten, weer een laag zand, tot de emmer vol is. Bewaar de emmer op een koele vorst vrije plek. Bijvoorbeeld een schuur, kelder of afdak. Je kunt bij vorst de emmer afdekken met bubbeltjesfolie. Daarna weer weg halen ivm beluchting. Als het het zand te droog wordt, drogen je bieten uit, als het zand te nat is, schimmelen de bieten.
  2. Bieten bewaren in turf. Het zelfde principe, je vervangt het zand door turf. Het voordeel van turf is dat je groenten niet zo zanderig worden. 
  3. Inkuilen in de tuin, je graaft een kuil in de tuin, daarin leg de bieten naast elkaar met de wortel naar beneden en bedekt alles met een laag stro en daarop een flinke berg aarde. (50 cm). Als je bieten nodig hebt, graaf je ze op. Maak daarna de kuil weer goed dicht.
  4. Invriezen: bieten koken of roosteren (1 uur op 220 graden onder aluminiumfolie), in plakken snijden en in diepvrieszakken doen per portie. Daarna invriezen op -18 graden. Mijn moeder doet het altijd en het smaakt prima.

Bieten bereiden

bieten bereiden

 

 

 

 

 

 

 

  • De lekkerste manier om bieten te bereiden vind ik garen in de oven. Ik leg de bieten schoon en in zijn geheel op de bakplaat. Aluminiumfolie er over vouwen zodat er geen lucht kan ontsnappen. 50 minuten tot een uur in de oven op 200 graden bakken. In de zomer zijn de bieten eerder gaar dan in de winter. Uiteraard duurt garing bij grote bieten langer dan bij kleine bieten. Ik hou het meest van chioggiabieten, zie foto. Ik vind ze toch net wat malser van structuur en lichter van smaak dan de klassieke rode biet. Die kweek ik voor mijn moeder.
  • In de snelkookpan worden bieten in 30 minuten gaar, als ik haast heb kies ik hier voor. Bieten worden altijd geschild na het koken, je wrijft het velletje er zo af.
  • Rauwe biet is heerlijk als hij dun geschaafd wordt in plakjes en daarna in lucifers gesneden, heerlijk in een salade met appel, gekookte aardappel en truffel mayonaise.

Bietensalade

Deze bietensalade maakte ik vandaag, bieten zijn van nature zoet en smaken een beetje naar aarde. Als tegen hanger gebruik ik dan fris zure ingrediënten zoals appel en gebakken kweepeer om een mooie smaak balans te krijgen. De salade is gegarneerd met truffel mayonaise, die past weer super goed bij de aardse smaak van de biet.

bietensalade

 

 

 

 

 

 

 

Je hebt nodig voor 2 pp:

  • 500 gram gebakken (chioggia) biet ontveld in blokjes van 1 cm
  • 100 gram gekookte (volkoren) rijst
  • 2 zoet zure appels, geschild in blokjes van 1 cm
  • parmezaan geschaafd in dunne plakjes
  • groene olijven
  • gebakken kweepeer repen
  • truffel mayonaise
  • repen rode peper of paprika
  • siroop van granaatappels voor de garnering

Voor de dressing:

  • 3 el witte balsamicoazijn
  • 1 el gember siroop
  • 1 el sojasaus

Bereiding:

Meng de bieten, appel blokjes en rijst in een diepe kom. Giet de dressing er over en meng alles door elkaar met een grote lepel. Verdeel de salade over 2 kommen. Garneer met olijf, gebakken kweepeer repen, repen Parmezaanse kaas, truffel mayo, repen rode peper en versier met granaatappel siroop. Houd je van vlees? Dan kun je de salade nog verder versieren met plakjes gerookte runderribeye. Ook met avocado smaakt deze salade heel goed. Eet smakelijk

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*