gele biet

Bieten zaaien

Bieten zijn de meest dankbare groente die ik ken. Ze komen langzaam op gang, maar als ze het eenmaal doen gaan ze door. Bieten zijn er in de prachtigste kleuren, de bekende rode biet, de chioggiabiet die schitterend gemarmerd is, gele biet en zelfs witte biet. Zaai die biet en geniet.

Bieten zaaien

bieten zaaien

Voor ik bieten zaai spit ik de grond om en maak hem fijn met een hark. Daarna meng ik er tuinmest door van de boer. Ik laat het bieten zaaibed een week met rust. Op een regenachtige koele dag in maart of begin april zaai ik het bietenzaad in rijen. Zaai dun 2 cm diep, in rijen met 30 cm er tussen. hoe dunner gezaaid hoe groter de bieten. Nu komt het aan op geduld, ik kan het bietenzaad wel de grond uit kijken, maar dat helpt niet. Bieten kiemen nu eenmaal langzaam. In het begin groeien de plantjes langzaam, maar later zijn de knollen enorm. Dit hangt wel van de bemesting af. Weinig mest geeft kleine bieten.

Je kunt bieten ook binnen voor zaaien, dat ga ik dit jaar doen vanwege de kou buiten. Ik zaai in voormalige zwarte violenpotjes die ik bewaar voor dit doel. Ik meng gelijke delen zand en potgrond. Per potje doe ik er 3 zaadjes in. Dit lijkt weinig, maar uit elk bietenzaadje komen 3 plantjes. Aarde vochtig houden met de plantenspuit, plastic folie er over en op de vloer (met vloerverwarming) of vensterbank voor het raam zetten. Na een week komen de bietenplantjes op. Dan in een koele ruimte zetten en als het weer beter wordt buiten uitplanten.

Wil je het makkelijk? Koop dan bietenplantjes bij het tuincentrum.

Bieten oogsten

Moestuin beginnen met bieten

Ik oogst de bieten vanaf juni. Ze zijn dan zo jong en vers dat snel gaar zijn in de oven, zie recept hier onder. Onze bieten zijn zo lekker, dat ik speciaal voor de buren ook een paar rijen chioggia bieten in zaai. Daar wordt gretig gebruik van gemaakt.

Soorten bieten:

gele biet

 • Egyptische Ronde is een goed ras. De klassieke altijd goed biet.
 • De prachtige chioggiabieten zaai ik ook altijd. Ze komen oorspronkelijk uit het Italiaanse plaatsje Chioggia. Ze hebben een prachtige kleur felroze aan de buitenkant en de binnenkant is prachtig roze wite gestreept. Ze hebben een zachtere structuur dan rode bieten en zijn ook eerder gaar.
 • Gele biet: bruin oranje van buiten en heldergeel van binnen, een prachtige biet om te zien met een goede smaak.
 • Witte biet: Wit aan de binnen en buitenkant, dezelfde zachte structuur als de chioggia.
 • Cylinder biet (rood) Klassieke biet, omdat deze biet dieper de aarde in gaat is het belangrijk om de grond diep los te spitten.

Bieten salade

bieten salade

 1. Oogst de biet en draai het loof er af. (niet snijden, dan gaat de bieten bloeden)
 2. Borstel ze schoon onder stromend water en laat kop en staart er aan.
 3. Leg ze op een schone bakplaat en vouw er aluminiumfolie over heen. Zorg dat de bieten helemaal afgedekt zijn.
 4. Zet ze 50-60 minuten in de oven op 200 graden.
 5. Laat ze even afkoelen, wrijf de schil er af en serveer warm in plakken
 6. Of maak er salade van: snij in blokjes en maak een dressing van balsamico, mosterd, zout en peper en laat dit intrekken. Versier met pecorino (kaas) en vijgen.

PS: Heb je nog geen bietenzaden? Bestel ze online met 10% korting met de code “moestuinstart”: klik hier

 

 

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*