gele biet

Bieten zaaien

Bieten zijn de meest dankbare groente die ik ken. Ze komen langzaam op gang, maar als ze het eenmaal doen gaan ze door. Bieten zijn er in de prachtigste kleuren, de bekende rode biet, de chioggiabiet die schitterend gemarmerd is, gele biet en zelfs witte biet. Zaai die biet en geniet.

Bieten zaaien

bieten zaaien

 

 

 

 

 

 

 

Voor ik bieten zaai spit ik de grond om en maak hem fijn met een hark. Daarna meng ik er tuinmest door van de boer. Ik laat het bieten zaaibed een week met rust. Op een regenachtige koele dag in maart of begin april zaai ik het bietenzaad in rijen. Zaai dun 2 cm diep, in rijen met 30 cm er tussen. hoe dunner gezaaid hoe groter de bieten. Nu komt het aan op geduld, ik kan het bietenzaad wel de grond uit kijken, maar dat helpt niet. Bieten kiemen nu eenmaal langzaam. In het begin groeien de plantjes langzaam, maar later zijn de knollen enorm. Dit hangt wel van de bemesting af. Weinig mest geeft kleine bieten. 

Bieten oogsten

Moestuin beginnen met bieten 

Ik oogst de bieten vanaf juni. Ze zijn dan zo jong en vers dat snel gaar zijn in de oven, zie recept hier onder. Onze bieten zijn zo lekker, dat ik speciaal voor de buren ook een paar rijen chioggia bieten in zaai. Daar wordt gretig gebruik van gemaakt.

Soorten bieten:

gele biet

 

 

 

 

 

 

 • Egyptische Ronde is een goed ras. De klassieke altijd goed biet.
 • De prachtige chioggiabieten zaai ik ook altijd. Ze komen oorspronkelijk uit het Italiaanse plaatsje Chioggia. Ze hebben een prachtige kleur felroze aan de buitenkant en de binnenkant is prachtig roze wite gestreept. Ze hebben een zachtere structuur dan rode bieten en zijn ook eerder gaar.
 • Gele biet: bruin oranje van buiten en heldergeel van binnen, een prachtige biet om te zien met een goede smaak.
 • Witte biet: Wit aan de binnen en buitenkant, dezelfde zachte structuur als de chioggia.
 • Cylinder biet (rood) Klassieke biet, omdat deze biet dieper de aarde in gaat is het belangrijk om de grond diep los te spitten.

Bieten salade

bieten salade

 

 

 

 

 

 

 1. Oogst de biet en draai het loof er af. (niet snijden, dan gaat de bieten bloeden)
 2. Borstel ze schoon onder stromend water en laat kop en staart er aan.
 3. Leg ze op een schone bakplaat en vouw er aluminiumfolie over heen. Zorg dat de bieten helemaal afgedekt zijn.
 4. Zet ze 50-60 minuten in de oven op 200 graden.
 5. Laat ze even afkoelen, wrijf de schil er af en serveer warm in plakken
 6. Of maak er salade van: snij in blokjes en maak een dressing van balsamico, mosterd, zout en peper en laat dit intrekken. Versier met pecorino (kaas) en vijgen.

PS: Heb je nog geen bietenzaden? Bestel ze online met 20% korting met de code "moestuinbeginnen": klik hier

 

 

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*