Paprikazaad verzamelen en zaaien

Paprikazaad verzamelen en zaaien

Het begint weer te kriebelen, het is zaaitijd. Daarom koop ik nu allerlei paprika soorten en ga het paprikazaad verzamelen om het te drogen in de vensterbank. Volgende week zaaien en dan oogst ik straks vele soorten paprika buiten en uit de kas.

Paprikazaad verzamelen en zaaien

In principe heeft elke paprika zaadjes, als je de paprika open snijd zie je bovenaan bij de steel een rondje waar zaadjes aan zitten. Díe haal ik er af en doe ze in een papieren enveloppe en schrijf de naam er op. Dit laatste is heel belangrijk omdat straks niet meer te zien welk zaadje van welke paprika komt. Ook een papieren enveloppe of zakje is belangrijk. In plastic gaan de zaadjes schimmelen.

 

 

 

 

 

 

 

Dikschillige of dunschillige paprika’s kweken?

Er zijn kleine, ronde, pepervormige, grote, langwerpige, rode, oranje, paarse, groene, gele en witte paprika’s. De keuze is oneindig. Een groot verschil is of de paprika dikschillig is of dunschillig. De dunschillige paprika’s groeien buiten beter. De dik schillige paprika’s kun je beter in de kas kweken. Vooral bij de mediterrane groentewinkel vind je vaak dunschillige paprika’s. De traditionele paprika is altijd dikschillig  en meestal rood, groen of geel.

 

 

 

 

 

 

 

Paprikazaad drogen

Nadat ik de zaadjes in een enveloppe hebt gedaan, zet ik de in een plastic bakje boven de verwarming op de vensterbank. Na een week of 3 zijn ze mooi droog en kan het grote zaaien beginnen. Lees meer over paprika’s voorzaaien: klik hier

 

 

5 Reacties

 • Peter de Groot

  Nou heb ik ooit een fabeltje gehoord over het uitzoeken van paprikazaadjes.
  Je zou gedroogde zaadjes in een glas met water moeten gooien.
  De zaadjes die direct zinken zijn goed; de rest zou je weg kunnen gooien omdat ze niet zouden kiemen.
  Wat is daar van waar?

 • lieven

  Hoi Jane,
  Leuk dat je paprika’s uit de winkel gebruikt voor zaad. Dat zijn meestal wel hybriden, maar voor de meeste tuiniers maakt het niet uit, want er komen wel goeie planten uit.
  Groene paprika’s zijn onrijp, dus de zaden die erin zitten ook. Zo zijn er ook rassen die onrijp wit, bruin, paars of zwart zijn. Rijpe paprika’s zijn dan weer geel, oranje of rood, bij mijn weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*