vogels in de moestuin

Vogels lokken naar de moestuin

Waarom vogels lokken naar de moestuin?

Vogels eten insecten en slakken die schadelijk zijn voor je planten. Ze dragen bij aan een compleet ecologisch systeem waarin ieder dier en plant zijn plaats heeft. Vogels eten luizen, wormen, emelten, muggen, vliegen en meer insecten. Kleine vogels dienen weer als voedsel voor roofvogels. En zo is de cirkel rond. Zijn er ook nadelen? Ja die zijn er zeker, vogels eten ook wat mensen lekker vinden b.v. ze eten de planttoppen van de erwten en peulen.  De jonge merels eten de bessen die ik zelf graag zou willen eten. Maar dat weegt niet op tegen het grote genieten; het kijken naar vogels. Ik kweek zelfs speciaal kaardenbollen omdat ik dan altijd putters in mijn tuin heb, die prachtige gekleurde vogels (zie foto). Afgelopen jaren broeden de putters ook in mijn tuin en zie ik complete puttergezinnen opgroeien. In de hele straat zijn de buxushagen opgegeten door de rupsen, alleen bij mij niet, wij hebben een mussenkolonie, de jonge mussen duiken met zijn allen in de heg en eten de rupsen. Hoe leuk is dat? Daarom vind je hier tips om vogels naar je tuin te lokken.

Wat kun je doen om vogels naar je moestuin te lokken

tuinvogels
 • Kies voor dichte bomen en struiken aan de rand van de moestuin; die bieden beschutting en voedsel. Liefst soorten die fruit of bessen dragen of doorns hebben. De doorns zorgen voor bescherming, de bessen voor voedsel.
  Zaai een rand hogere, lagere en inheemse plantensoorten die in verschillende jaargetijden bloeien langs de moestuin. De bloeiende bloemen lokken allerlei insecten, terwijl pluis en uitgebloeide bloemen nestmateriaal en zaden leveren.
  Zaai kaardenbollen, die leveren je in de winter gegarandeerd prachtige putters op.
  Laat uitgebloeide planten staan, vogels eten de zaden in de winter.
  Zorg voor niveau verschillen met geleidelijke overgangen van lage beplanting naar struiken en bomen.
  Laat kale gevels begroeien door klimplanten, zowel op zonnige als schaduwrijke plekken. Vogels nestelen hierin.
  Overweeg begroeiing op platte daken van je tuinschuur of huis. Dat trekt insecten aan, houdt water vast en werkt isolerend.
  Maak een composthoop op een afgelegen plekje.
  Zorg voor een vijvertje of waterschaal met een ondiep gedeelte waar vogels kunnen drinken en badderen.
  Hang voeder silo’s op, een met mussen zaden en een met zonnebloem pitten, je krijgt eindeloos veel vogels.
  Heel veel verschillende soorten bessen planten, zo kun je de bessen delen met de vogels.
  Koolmezen eten de eikenprocessierups, daarom gaan we met de buurt deze vogelhuisjes ophangen aan alle eikenbomen op burendag.
  Wil jij ook meer vogels in de tuin? Vogelhuisjes voor uw tuinvogels bestelt u bij vivara! Het grootste assortiment nestkasten voor uw tuinvogels.

Wat kun je laten?

vogels in de tuin
 • Te veel onderhoud plegen. Stel dat zoveel mogelijk uit tot het einde van de winter (februari).
 • Afgevallen blad opruimen. Laat bladeren liggen, of hark ze in de borders, want er zitten veel insecten tussen. Bovendien beschermt afgevallen blad planten tegen vorst.
 • Uitgebloeide planten weghalen in de herfst. Laat ze staan tot het voorjaar. Zaadeters zijn er dol op.
 • Alle struiken tegelijk snoeien; die zijn belangrijk als schuilplaats.
 • Bessenstruiken te vroeg snoeien. Doe dat pas tegen het voorjaar. Vitaminerijke bessen zijn waardevol voedsel.
 • Snoeihout en afgevallen takken weggooien. Maak er een takkenril van: een soort wal van opgestapelde takken, bij elkaar gehouden door palen. Voedsel en schuilgelegenheid voor vogels, amfibieën en egels.
 • Overgebleven tegels, klinkers en dakpannen afdanken. Gebruik ze voor het aanleggen van een speels hoogteverschil of een lage afscheiding. Ze vormen een natuurlijke, grillige wand met kiertjes en holtes en vochtige omstandigheden. Goed voor veel kruipende beestjes.
 • De schutting onbegroeid laten. Klimplanten maken kale schuttingen of andere afscheidingen mooier. Ze bieden vooral ook beschutting aan vogels.
 • Niet zomaar ‘mooie planten’ plaatsen. Lang niet al het groen is aantrekkelijk voor vogels.

Bron: o.a. www.vogelbescherming.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*