kas

Tuinkas

Yes, eindelijk hebben we een tuinkas gekocht, een lang gewenste aanschaf. Tot op heden kweekte ik alle warme liefhebbende groenten in de platte bak, maar nu dienen zich ongekende mogelijkheden aan: meloenen, paprika's, aubergine, tomaten, komkommers en meer. Maar nu eerst (even) de kas opbouwen ­čÖé

tuinkas tuinkas opbouwentuinkas veiligheidsglas

 

Tuinkas 

We hebben gekozen voor de Wellington Chopin, Het is een stevige kas, geschikt voor intensief gebruik met een lage instap en een brede deur opening. De goot hoogte is 1.67, precies mijn lengte, ik hoef nu niet te bukken als ik aan de zijkant van de kas aan het werk ben. De nokhoogte is 2,40 en daarmee ook geschikt om in te werken voor lange mensen. We hebben voor veiligheidsglas gekozen, dit is ontzettend sterk en daardoor veilig. De breedte van de kas is 2.59 en de lengte 3.87. Deze lengte heb ik gekozen omdat dit de lengte is van mijn zaaibed, zo verlies ik geen ruimte voor en achter het zaaibed. Door de lage instap rij je zo met de kruiwagen naar binnen. Hij heeft 4 ramen met automatische raam openers, dit is essentieel omdat de ramen vanzelf open gaan bij een hogere temperatuur, waardoor verbranding, maar ook het verschimmelen van de groenten wordt voorkomen. En dan de kleur; dit was nog het moeilijkst; aluminium of groen? We hebben een 20'er jaren huis met een nieuw  modern huis er aan vast. Uiteindelijk hebben we voor groen gekozen omdat de kas voor het oude huis staat, beter bij die stijl past en minder op valt als een aluminium tuinkas. Ik heb een werkschap gekozen aan de zijkant. Daar kan ik poten en verplanten, maar ook rijen planten in potten kweken, bijvoorbeeld aardbeien. In de kas zitten 2 regengoten en pijpen. Daar kan ik regentonnen onder zetten, zodat water altijd binnen bereik is. Ik heb een kweektafel besteld voor achterin de kas om te kunnen poten en verplanten in de kas.

Kweken in de tuinkas

De tuinkas gaat vooral gebruikt worden voor het kweken van vruchtgroenten. Denk aan tomaten, paprika, komkommer, aubergine. Daarnaast aardbeien om vroeg te kunnen oogsten. Meloenen omdat die het buiten echt niet doen. In de koude bak is genoeg warmte, maar te weinig hoogte voor tomaten en aubergine en paprika. Bonen om eerder te kunnen oogsten. In het vroege voorjaar; spinazie en sla kweken. Voorzaaien van kool soorten en langzaam groeiers als prei. De mogelijkheden zijn oneindig. Het wordt weer een mooie zomer.

Bekijk hier het fotoalbum: klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*