peperoogst

Pepers, paprika en aubergine voor zaaien

Pepers, paprika en aubergine voor zaaien is handig omdat je deze vruchtgroenten dan eerder kunt oogsten (juli ipv augustus). Paprika, aubergine en pepers zijn langzaam groeiende planten. Als je een kas hebt kun je ze daar kweken. Zaai op een warme lichte plek (18-22 graden). Zaai vanaf half februari. Te vroeg gezaaide planten worden dun en krachteloos.

Daarom heb ik 5 fasen ingevoerd:

 1. Binnen zaaien vanaf half februari in bakken
 2. Verspenen als de plant 2 blaadjes heeft (een plant per potje)
 3. In de kas vanaf half april (afdekken bij nachtvorst met vliesdoek)
 4. Buiten onder een afdakje (vorstvrij afharden) na 1 april.
 5. Buiten in de volle grond of koude bak na half mei. 

pepers, paprika's en aubergines voorzaaien
 

 

 

 

 

Pepers, paprika en aubergine voor zaaien

Ik wil zo graag een lang seizoen kunnen genieten van die heerlijke vruchtgroenten die zo achteloos in het schap van de supermarkt liggen.  Zelf gekweekt voelt zo anders en is zo bevredigend. Het is helemaal niet moeilijk, alleen de nachtvorst ontwijken is een absolute voorwaarde, Deze planten houden van een warme start en kunnen niet tegen een temperatuur onder het vriespunt.

Paprika's

paprika 3

Ik heb buiten de beste resultaten met dunschillige punt paprika's. Dit zijn de paprika's die je kunt kopen bij de mediterane groentewinkel. Ze groeien perfect buiten op een zonnige en warme plek. Je hebt geen kas nodig. Vergeet de dikke ronde paprika;s, ze zijn gekweekt om in de kas op te groeien. De soorten die ik kweek zijn de: Gele Stierenhoorn en de Yellow banana paprika. Ik zaai in de bekende ondiepe groene bakken met een doorzichtig plastiek deksel. Ik doe er potgrond in en druk met een potlood geultjes in de grond van 0'5 cm diep. Om de 3 cm een zaadje en de geultjes dichtmaken. De aarde vochtig maken met water en het minikasje wegzetten bij het raam boven de verwarming. In de kas kun je ook de dik schillige paprika's kweken.

 

 

 

 

 

Pepers

pepers zaaien

Pepers zijn net als paprika's langzaam kiemende en langzaam groeiende planten, vanaf maart zaaien en half mei naar buiten. Zie tips bij de paprika's Pepers kun je in allerlei soorten en maten krijgen. De volgende soorten doen het in de volle grond in ons klimaat goed. Het fijne van pepers is dat ze niet gevoelig zijn voor ziekten. Ze starten langzaam, maar gaan eindeloos door. Als het in november gaat vriezen haal ik de planten binnen en zet ze in potten, vaak kan ik dan nog tot en met nieuw jaar pepers plukken.

 • Rood klein Boliviaans pepertje Aji Benito (heet)
 • Turkse milde peper Carliston Mild
 • Peper cayenne Red/Cayenne long Slim (heet)
 • Jalapeno Tam Mild
 • Boom of Rocopeper Manzano Red (heet)
 • Boom of Rocotopeper Mixture (heet)

 

 

Aubergines

aubergines zaaien

Ik kweek elk jaar aubergines in de koude kas. Dat gaat prima. Buiten de koude kas is het echt te koud, de plantjes blijven wel leven maar er komen geen aubergines aan.  Meestal zaai ik ze pas in april, maar nu ik toch bezig ben zaai ik ze in het binnenkasje. Ook wel leuk om ze wat eerder te oogsten. Aubergines zijn ongecompliceerde groenten, Ze groeien langzaam, maar er komen altijd aubergines aan en ze gaan door tot diep in oktober, en ik blijf oogsten. Auberginezaad oogst ik niet zelf, ik koop elk jaar zaad van soorten die het in ons klimaat goed doen. Dit zijn Indische aubergines. 

PS: wacht nog even met tomaten en courgettes zaaien, die planten groeien onwijs hard. Dan heb je in maart totaal uit zijn kracht gegroeide planten die nog niet naar buiten kunnen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*