eten uit de moestuin in de winter

Eten uit de moestuin in de winter

Toen ik de moestuin startte nu 7 jaar geleden besloot ik geen groente meer te kopen in de winkel. Zo streng ben ik niet meer, maar ik vind het een regel rechte uitdaging om ook in de winter zoveel mogelijk uit de moestuin te eten. Lees meer over de eten uit de moestuin in de winter.

knoflookboerenkooleten uit de moestuin in de winter

 

 

 

 

 

 

Oogsten in de winter moestuin

De volgende groenten kun je onbeperkt oogsten in de winter omdat ze vorst bestendig zijn. Ze hebben eigenlijk een innerlijke anti-vries.

  • Aardperen, dit is de echte winterkoning, heerlijk aromatisch, makkelijk te oogsten en ze groeien werkelijk onbeperkt. Kies een soort met grote knollen die weinig bobbels hebben, dan hoef je niet zo veel weg te gooien.
  • Boerenkool, iedereen weet dat dat na een nachtvorst suikers ontwikkelt worden in de boerenkool en dat hij dan zoeter smaakt. Ik heb twee soorten boerenkool, gele boerenkool en groene. De gele is een vergeten groente die ik kweek om te laten voort bestaan, je kunt gratis zaad krijgen bij de Landbouwuniversiteit Wageningen als je dit soort groente weer kweekt, zaad laat schieten om te voorkomen dat oude soorten verloren gaan.
  • Veldsla, deze oergroente heeft een heerlijke verfijnde smaak en je kunt hem blijven oogsten. Zo fijn dat er ook een slasoort is die in de winter te oogsten is, er zijn zo weinig andere groene blaadjes in de tuin. Je hebt twee soorten, een met lange en een met ronde blaadjes, allebei erg lekker.

Oogsten in de herfst en eten in de winter

  • Pompoenen, wat zouden we zijn zonder, ik eet ze van september tot maart, ik kweek er voor elke week een, dus in totaal 28 pompoenen in allerlei soorten en maten. Je kunt er onbeperkt mee experimenteren, wat dacht je van  boerenkool stamp met pompoen of geroosterde pompoen met pesto, cheescake met pompoen, pompoen chutney enz.. Ik oogst ze in september en oktober en bewaar ze koel en donker in de kelder.
  • Witte, rode en groene kool; ze kunnen wel tegen een beetje nachtvorst, maar in november wordt ik toch onrustig, ik leg ze in een mand onder vliesdoek onder een afdakje buiten, tegen het huis aan.
  • Bieten: die oogst ik echt al in oktober, ik zet ze op zand in een pot en eet ze tot het voorjaar. Een kwart van de bieten laat ik op het veld staan, als de winter niet te streng is zijn die weer lekker in het voorjaar.
  • Selderijknollen, ze hebben een enorm lange groei tijd, van maart tot vandaag (28 nov), maar ze kunnen niet tegen vorst, dus liggen ze met wortel en kruin op de ingekuilde bieten onder het afdakje. Ze zijn onmisbaar voor die heerlijke erwtensoep. Ik kweek er altijd vijf.
  • Appels: dat is zo'n rijkdom, ik heb 5 soorten in manden naast elkaar staan, ook weer onder het afdakje. Ik gebruik appels als handappel, voor taarten, gebakken appel bij rode kool, appelmoes enz.
  • Noten, walnoten en hazelnoten, wat is er bevredigender dan je eigen walnoten kraken, ik eet er elke dag vijf.

Oogsten in de zomer en eten in de winter

  • Uien en sjalotten: ik heb er nooit genoeg, ieder jaar kweek ik er meer, rode uien, witte uien, gele uien en sjalotten. Na de oogst hangen ze in bossen te drogen in de schuur en nu zijn ze koel en droog opgeborgen in de kelder.
  • Knoflook: ik heb 5 soorten gekweekt en ik gebruik 100 bollen per jaar. Ik oogst ze in juli/augustus en hang ze in bossen te drogen in het houthok, nu liggen ze veilig en droog in de kelder.
  • Erwten: verse erwten zijn heerlijk, ik kweek er altijd veel zodat ik tien zakjes van 200 gram kan invriezen en 1000 gram kan drogen voor erwtensoep
  • Tuinbonen, een van mijn favoriete groenten: ik vries ongeveer zes zakjes in van 200 gram en heb dan genoeg voor de winter.
  • Droog bonen: Borlotti die mooie gespikkelde bonen laat ik indrogen en week ze in de winter 24 uur en kook ze. Heerlijk in salades.
  • Aardappelen: Ik ben niet zo'n aardappel liefhebber. In de eerste jaren kweekte ik 4 grote manden, die kregen we niet op. Nu beperk ik me tot een mand frieslanders en een mand met alle kleuren aardappels (rood, paars en blauw). Die gebruik ik voor salades en diners met vrienden.
  • Courgettes: ik maak ze in als augurken, zoet zuur en hoef nooit meer potten augurken te kopen
  • Frambozen: worden verwerkt tot jam. Ik heb besloten nooit meer een pot jam te kopen, dus hebben we jam van aalbessen, zwarte bessen, bramen, kweeperen, pruimen, peren, aardbeien, vijgen en appels. Ik gebruik jam meestal als vulling en topping voor taarten.
  • Chutney maak ik van vijgen en kweeperen en pruimen.
  • Likeur maak ik van pruimen

Welke groente en fruit koop ik in de winter?

  • Wortels, ze krijgen bij mij altijd wortelvlieg
  • Tomaten, na de laatste oogst i september waren ze echt op
  • Paprika: na de laatste oogst in oktober waren ze ook echt op.
  • Venkel, af en toe, ik zou niet weten hoe ik ze moet bewaren.
  • Komkommer, af een toe een verse komkommer vind ik heerlijk.
  • Aubergine, voor een lekkere ratatouille of saus.
  • Spinazie, omdat ik te lui was om die te zaaien.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*