nieuwe aardappels eten

Wanneer kun je aardappelen poten?

Aardappelen kweken in je moestuin is makkelijk en dankbaar. Heb je een kleine moestuin of een vierkante meter tuin, stop dan in april 2 Aardappelen in de grond en je hebt straks 2 x een hele maaltijd Aardappelen uit eigen tuin. Als je de ruimte hebt poot dan 20 tot 40 aardappelen in de grond en creeer je eigen aardappelveld. Een gepote Aardappel (Solanum Tuberosum) maakt allemaal kleine nieuwe Aardappeltjes die uit groeien tot weer nieuwe grote Aardappelen. 

aardappelen oogst

Aardappelen poten

 Zorg de de aarde gespit, bemest en fijn gemaakt is. Maak een kuiltje per Aardappel wat 2 x zo diep is als de dikte van de Aardappel. Maak rijen van 50 cm breed en leg om de 50 cm een Aardappel in een kuiltje. Aardappelen groeien vanaf een temperatuur van 10 graden. (maart, april en mei)

aardappelen in de moestuin

Aardappelsoorten 

Er zijn eindeloos veel Aardappel soorten, Ik kweek zelf Aardappelen op zavel, dat is een mengsel van zand en klei. Bij mij groeien Frieslanders heel erg goed. Dat is een populaire en sappige smaakvolle aardappel. Maar ik heb ook Rattes de Ardeche geweekt. De naam Ratte is afgeleid van de omvang en vorm van een Rat. Van Rattes zijn er ook weer heel veel soorten. Deze Aardappels hebben een heerlijke verfijnde smaak. Ze zijn er in rode, zwarte en witte soorten.

aardappelplant bloeiend

Lekkerlanders zijn ook een bekende soort, die groeien heel goed op kleigrond. Dit jaar heb ik naast Frieslanders ook een experiment met de biologische Bionica. Ik laat jullie einde seizoen de resultaten weten. Mijn buurman kweekt Dore, gaat dus ook goed zavel. Gloria is een bekend aardappelras voor klei.

Ik heb ook wel eens zwarte truffel aardappelen gekweekt, die hebben na het koken een intens blauwe kleur, prachtig op je bord. Je hebt vroege en late aardappelen. Ik adviseer altijd vroege aardappelen om aardappels gevoelig zijn voor ziekten. Hoe langer in de grond, hoe meer kans op ziekten. Ik ben gelukkig altijd de ziekte dans ontsprongen. Zet aardappels om de 4 jaar op dezelfde plek, dat voor komt ziekten.

Aardappelen oogsten

Na al het werk is het tijd om je Aardappels te oogsten. De Aardappels zijn goed als de plant bloeit met kleine witte of blauwe bloemen. Meestal is dat in de 1e en 2e week van juli. Ga voorzichtig met een riek de grond in diep onder de Aardappelplant en wrik een beetje los. Trek dan de Aardappelplant omhoog en schudt hem uit, Je ziet dan grote en kriel Aardappelen. Zoek goed in de grond rond de Aardappelplant en verzamel alle Aardappelen in een mand.

aardappelplant oogsten

Spoel ze af en schil ze niet. Kook ze in ruim water 15 minuten tot ze gaar zijn en serveer ze gezouten boter en geniet. Hieronder zie je nieuwe gekookte Aardappelen met bieslook en feta.

nieuwe aardappels eten

Poot Aardappels kopen

Niet biologische Aardappels die je koopt in de supermarkt zijn behandeld met groei remmers. Dit is een poeder wat men op de Aardappels strooit zodat zij geen nieuwe uitlopers vormen. Als je deze Aardappels in de grond stopt gaan ze niet groeien. De Aardappels die je op de foto ziet hebben uitlopers en kun je poten. Als je vorig jaar Aardappelen hebt geteeld en je hebt ze op een koele plaats bewaard, kun je ze nu natuurlijk weer in de grond stoppen. Heb je geen eigen Aardappels? Probeer een tuincentrum te vinden waar ze Pootaardappels los verkopen. Dan kun je kiezen hoeveel je er wilt hebben. Ik heb in een tuincentrum gezien dat ze 9.95 euro per kilo kosten. Dat is belachelijk hoge prijs. Een normale prijs per kilo is tussen de 2.50 en 4.95 euro.

Wil je Pootaardappelen online bestellen? Koeman Tuincentrum heeft een mooie collectie: klik dan hier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 Reacties

 • Eveline Bronsveld

  Hallo Jane,

  Ik woon in Zuidwest Schotland en ben voor het eerst met een groente tuin begonnen op opgehoogte bedden. 3 bedden zijn 50 cm hoog, 2 beddden 15 cm hoog en de nodig potten. Mijn buurman heeft al jaren aardappels in potten. In het najaar klaar voor Kerstfeest. Alle planter verdorden , mijn pot wat later. I had wat oude aardappels(4) die waren uitgelopen. De spruiten op een na eraf en toen in de grond. waarschijnlijk eind October/begin november. Ar kwam geen planted aan. Van het weekend heb ik toen gekeken of er nog wat gebeurd was en tot mijn verbazing haalde ik een kilo aardappeltjes uit de grond. Hoe kan dat?

  Groetjes Eveline

  • Jane Appel

   Hoi Eveline,

   Ooit hebben die aardappels bladeren gehad anders gaan ze zich niet vermenigvuldigen ;). Kunnen het ook oude aardappels zijn van een periode eerder? Ik vergeet altijd een paar aardappels te oogsten, die komen het jaar daarna ook vrolijk terug.

 • Viking

  Ik vroeg me af, als het bijvoorbeeld in februari al 10 graden is en de voorspelling is dat het zo “warm” blijft, mag je dan ook al poten?

  • Jane Appel

   Ja aardappels kun je best vroeg poten, al heb ik het nog nooit gedaan. Ik zou vliesdoek over het bed leggen bij vorst.
   Meestal poot ik de aardappels in maart, een keer was al het loof bevroren, maar de aardappels begonnen gewoon opnieuw.
   Succes.
   Mvg Jane

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*