pinksterbloem

Pinksterweekend in de moestuin

Oogsten en nog eens oogsten en netten over bessenstruiken hangen. Aardappels rooien, te veel om op te noemen. Pinksterweekend in de moestuin is natuurlijk ook lekker relaxen en genieten van het mooie weer.

frambozen

 

 

 

 

 

 

Frambozen kever bestrijden 

Door het natte weer gecombineerd met warmte hebben de frambozen een record oogst met weinig ziektes zoals het frambozen kevertje. Dit is een klein grijs bruin kevertje dat kort voor de bloei gaatjes boort in de bloemknoppen of onrijpe vruchten en eitjes legt. De larven vreten aan de basis van de bloemen en bloembodem. De bloemen maken dan geen vruchten meer. Als je de kleine witte larven in een framboos vind dan is dat dus het frambozen kevertje. De larven verpoppen zich in een cocon en blijft in de winter in de grond zitten. Als je dat wilt voorkomen kun je de grond afdekken met plastic of vliesdoek. Ik heb vorige week 1 kilo frambozen geoogst en dit weekend zeker ook weer een kilo. Ik maakte cakes en jam. Ook dit weekend weer jam maken.

Stro onder de aardbeien leggen

Ik heb deze week al een kilo aardbeien geoogst en lekker bij de lunch opgegeten. Na het natte weer zijn de aardbeien erg vies. Ga morgen stro kopen om de aardbeien droog en schoon te houden. Ik doe onder elke aardbeiplant een bosje stro. Ook goed om onkruid tegen te gaan en de aarde vochtig te houden. Blijf aardbeien gieten als het droog warm weer is, dan worden ze mooi groot. 

aardbeien met stro

 

 

 

 

 

Vroege aardappelen oogsten

Het is echt tijd om mijn aardappelen (Frieslanders) te oogsten, ze zijn nu perfect en langer laten zitten is vragen om de aardappelziekte phytophthora (fytoftora). zeker met deze warme periode na een vochtige periode. Je kunt trouwens nu ook nog late aardappelen poten tot half juni. Aardappelen oogsten doe je voorzichtig met een spa of een riek. Haal alle aardappels er uit en breng ze meteen naar een koele donkere plek. In het licht worden ze groen en giftig. Bewaar ze in manden of kisten waar lucht bij kan. Controleer regelmatig of er geen rotte aardappelen tussen zitten.

aardappelen oogsten

 

 

 

 

 

 

Netten over de bessen hangen

Over zwarte, rode en logan en bosbessen gaan netten.  Ik doe er blauwe of groene netten over, omdat vogels zwarte netten niet zien en verstrikt kunnen raken in de netten en dat is nou ook weer niet nodig. 

rode bessen struik blauw net over bessen

 

 

 

 

 

 

 

Palmkool uit poten

Mijn palmkool is prachtig en nog rups vrij. Morgen uit poten en ja weer een net er over tegen de koolwitjes. Vorig jaar hebben zij mijn palmkool helemaal opgegeten en had ik zelf echt niets meer. Dus ben ik dit jaar op tijd bij. Ik ga van elektriciteit buizen bogen maken en daar over netten spannen. zie foto:

kool beschermen met netten

 

 

 

 

 

 

 

Ik ben benieuwd wat jullie gaan doen?

PS: Je kunt ook nog prima bonen leggen he.

 

2 Reacties

 • Mariska

  Hoi,

  Je gebruikt elektriciteit buizen om bogen te maken en daarover een net te spannen.
  Mijn vraag aan jou is hoe lang zijn de elektriciteit buizen, of hoe breed zijn de rijen/ruggen?

  Mvg,
  Mariska

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*