Hoe kweek je ananaskers?
Ananas kers koop je rond de feestdagen, het zijn van die mooie lampionnetjes met een gele licht zoete aromatische kers er in. Dit jaar kweekte ik ze zelf om met kerst te kunnen genieten van ananas kers. Ze zijn rijp in augustus, dus hoe bewaar je ze? Leef mee en geniet van een van de vele experimenten van Jane.
Ananas kers zaaien
In maart zaaide ik een zakje ananas kers binnen in een klein potje vochtige aarde en pootte de plantjes uit in de koude bak begin mei. Bij vorst zou ik er altijd nog de glazen platen op kunnen leggen. Maar dat bleek dit jaar niet nodig. De ananas kers groeide voorspoedig in savel grond (zand en klei) met weinig mest. Eigenlijk keek ik in augustus pas weer. Het waren 3 flinke planten geworden die over de grond kropen met een overvloed aan ballonnetjes. In de meeste ballonnetjes zaten grote groene bessen, die ballonnen knapten open, in een heleboel andere ballonnen zat niets. Maar wanneer te oogsten als ik ze met kerst wil eten?
Ananas kers oogsten
De ananas kers was in augustus dus nog groen, ik proefde er af en toe een en ze smaakten rins en stroef. Niet rijp dus. Ik besloot om ze zo lang mogelijk te laten staan. In de hoop dat ze ze zouden rijpen. In oktober toen ik de koude bak aan het opruimen was besloot ik ze allemaal te oogsten. Ik deed de ananas kersen in een mandje en zette ze in de schuur op een koele en donkere plek om verder te rijpen. Het is nu 1 december en ze zijn iets rijper geworden, ze zijn op een enkele na niet gaan schimmelen. Mijn eigen ananas kersen serveren met kerst lijkt dus te gaan lukken.
Ananas kers eten
Je kunt ananas kers als garnering van een gerecht gebruiken, door het mooie lampionnetje zijn ze sierlijk en grappig. Ik ga ze met kerst serveren bij een kaasplank. Van het grootste deel maak een compote, de mooiste gebruik ik om neer te leggen.