sjalotten kweken

Sjalotten kweken

Sjalotten zijn een soort ovale kleine ui achtigen met een verfijnde zoete smaak, de kaviaar onder de uien. In de winkel zijn ze ook veel duurder dan uiten. Mijn oma kweekte altijd sjalotten, ze stoofde ze met roomboter. Ik kwam als kind binnen, als ze aan het braden was en het water liep me in de mond van de heerlijke geuren die uit haar keuken opstegen Mede daarom ben ik fan van sjalotten, bovendien kunnen sjalotten kunnen goed tegen de kou en begin maart al al de grond in.

sjalotten kweken

 

 

 

 

 

 

Wat is een sjalot?

De sjalot is een soort ui (Allium ascalonicum)  en een plant uit de lookfamilie (Alliaceae). Er zijn verschillende soorten sjalotten met diverse vormen (rond of langwerpig) en kleuren (van bruin, roze, rood, paars tot grijs). Een ui vormt bij de groei een enkele bol. Sjalotten vormen groepen bollen: ze planten zich ook via vermeerdering van groepen bollen voort. Sjalotten houden van een koele start, daarom kunnen ze vanaf februari of maart geplant worden. Sjalotjes hebben een iets verfijnder smaak dan normale uien en zijn makkelijker verteerbaar. Sjalotten irriteren de ogen  meer dan uien bij het schoonmaken en snijden.

sjalotten

 

 

 

 

 

 

 

Sjalotten kweken

Sjalotten koop je in netten bij de goede zaad handelaar. Omdat sjalotten mijn favoriet is onder de uien koop ik 2 netten, voor zeker 2 grote bedden sjalotten. Ook heb ik altijd nog een restje van mijn eigen sjalotten van vorig jaar. Ik heb een voorliefde voor de roze sjalot vanwege de fijne smaak. Spit een bed aarde om en maak de aarde fijn met een hark, hak of je handen. Licht bemesten mag met oude koeienmest of gedroogde koemest uit een zak. De mest werk je door de bovenste laag van de aarde heen. Dan duw je de sjalotbol met de breedste deel naar beneden de aarde in, zo diep dat het bovenste puntje net onder de aarde zit. Houd er rekening mee dat elke bol een nieuwe krans bollen gaat vormen, dus plant de bollen zeker 30 cm uit elkaar. Dit is het hele werk. De sjalot maken een krans van nieuwe sjalotten zie foto:

sjalotten

 

 

 

 

 

 

Sjalotten oogsten en bewaren

Oogsten in juni/juli. De bollen werken zich boven de aarde, als het loof gaat verdorren zijn de sjalotten rijp. Ik trek ze uit de aarde, laat ze een week liggen, bind ze met het loof in bossen bij elkaar en hang ze aan spijkers in een goed geventileerde schuur te drogen tot gebruik. Sjalotten kun je zeer goed bewaren op een koele plek in de schuur of kelder, ik eet nu in maart nog sjalotten van vorig jaar.

Soorten sjalotten

Er zijn twee soorten sjalotten, de ronde vorm en de banaanvromige sjalotten. Sommige sjalotten zin  roze en andere creme of geel. Qua smaak maakt het allemaal niet uit. Het is meer een kwestie van esthetiek.

PS: Sjalotten op kleigrond worden groter dan op zandgrond of zavel. Helaas elke grondsoort heeft zijn voor en nadelen. Wil je sjalotten online bestellen? Dan kan met  de code "moestuinbeginnen" je ontvangt dan 20% korting: Tuincentrumkoeman.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*