zwarte bessen kweken

Zwarte bessen kweken

Hou jij ook zo van de pittige smaak van zwarte bes? Ze ruiken een beetje naar kruidig groen, ze hebben een niet te zoete aromatische smaak en ze zijn heel sappig. Zwarte bessen kweken is super makkelijk, doe je mee?

zwarte bes rijp

Zwarte bessen kweken

De zwarte bes (neefje van de aalbes) heet eigenlijk ribes nigrum. Een andere veelgebruikte naam voor de zwarte bes is zwarte trosbes of cassisbes. Een zwarte bessen struik koop je in de winkel of online. Je maakt een gat in de grond zo groot als de kluit. Zet de bes erin, water geven en vochtig houden. De beste planttijd is het najaar. Maar het voorjaar is ook prima. De zwarte bes is een winterharde struik, die prima groeit op een zonnige standplaats en in halfschaduw. De zwarte bes bloeit in april met kleine bloempjes en daar zit gelijk een klein risico; de bloemen kunnen door nachtvorst worden beschadigd en dat kan de oogst ernstig beïnvloeden. Bij nachtvorst pak ik de struik in met vliesdoek.

zwarte bessen

De bloemen van de zwarte bes zijn zelf bestuivend en eenhuizig maar kruisbestuiving door insecten komt veel voor en zou een grotere opbrengst op leveren. Ik geef de zwarte bes elk jaar in maart een paar scheppen stalmest. Als ik dat niet doe heb ik beduidend minder bessen. In januari strooi ik kalium rond de struik voor een betere vruchtafzetting.

Zwarte bessen oogsten

Zwarte bessen oogst je vanaf juni. Omdat vogels ze niet eten kun je rustig wachten tot de bessen echt rijp zijn. Ze zijn dan zoet en aromatisch. Plukken doe ik met de hand. Ik trek de trossen er een voor een af.

zwarte bessenjam

Jam maken

Op een kilo bessen gebruik ik 300 gram suiker. Als geleermiddel gebruik ik “Konfitura geleermiddel”, het is biologisch en vegan. Ik koop het bij de natuurvoedingswinkel. Jam maken gaat als volgt: de bessen ontdoen van steeltjes, even afspoelen. Een kilo bessen in een grote pan doen met het sap van 1 citroen, 300 gram suiker en een zakje “Konfitura Geleermiddel”. Goed roeren om aanbranden te voorkomen en 5 minuten laten koken. Ondertussen zet ik de schone potten in de oven bij een temperatuur van 100 graden gedurende 10 minuten. De potten zijn nu ontsmet. De deksels kook ik 5 minuten in water. Dan zet ik een trechter met grote vulopening op de pot en schep de gloeiend hete jam in elke pot. Met bovenstaand  geleermiddel kun je echt heel weinig suiker gebruiken. Dit geeft een heerlijke pittige jam met een goede niet te zoete fruitige smaak. Uit 1 kilo fruit haal ik 3 potten jam van 450 gram. Door het gebruik van citroensap geleert de jam beter.

Meer lezen over bessen kweken? klik hier

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*