blauwe bes

Wat ga ik het weekend doen in de moestuin?

Mijn blauwe bessen beginnen te rijpen, dus gaas er over tegen de vogel vraat. De sugarsnapsplanten rooien en aan de buren geven als voer voor de geitjes. Sproeien, wieden en de eerste courgettes oogsten. Ontdekken welke ziekte mijn binnen tomaten hebben.

Blauwe bessen beschermen

blauwe bes

Ik heb een rij blauwe bessen struiken staan in de voortuin, in het voorjaar geven ze onopvallende bloemen, in de zomer heerlijke blauwe bessen en in het najaar geven de struiken prachtige rode blaadjes. Ze rijpen (Vaccinium corymbosum)  in juli. Bij mij staan ze op een plek met half schaduw vanwege de grote bomen voor het huis. Op een zonnige standplaats en lichte gronden kunnen blauwe bessen nog 1 of 2 weken eerder rijpen. Blauwe bessen hebben een zure en ook vochtige omgeving nodig. Ik heb een jaar geen water gegeven en kreeg droge kleine oneetbare bessen.
Je kunt wekelijks oogsten, de pluk van 1 ras duurt ca. 4 weken. Eén volwassen blueberrystruik kan 4 tot 9 kg bessen geven en bij goed gesnoeide planten kan men 5-10 kg plukken. Een te vroege pluk is nadelig voor de besgrootte en de smaak. Een te late pluk van blauw bessen geeft meer vruchtval. Bescherm deze "Koningin der bessen" goed tegen vogelvraat met een blauw of groen net, dan zien vogels waardoor ze niet verstrikt raken. Rijpe blauwe bessen zijn ca. 10 dagen bewaarbaar in de koelkast. Ze zijn ook eenvoudig in te vriezen.Blauwe bessen worden ook wel "superfood" genoemd, omwille van de heerlijke  smaak en de hoeveelheid vitamine,

Welke ziekte hebben mijn binnen tomaten?

tomatenblad met witte vlekken

Een abnormale bladverkleuring bij tomaten kan verschillende oorzaken hebben:
– Bladvlekkenziekte (schimmelziekte): een aantasting van de bladschimmel Fulvia fulva (syn. Cladosporium fulvum)??? Dit zou het kunnen zijn.
– Te koude of te natte grond wat de oorzaak zou kunnen zijn is niet aan de orde, ze staan in een tocht vrije warme ruimte boven de 20 graden.
– Gebrek aan bepaalde voedingsstoffen: stikstof (N), fosfor (P), kalium (K), magnesium (Mg), mangaan (Mn), dat zou kunnen, maar hoe kom ik daar achter?? .
– Een teveel aan bepaalde meststoffen: kalium lijkt me onwaarschijnlijk, ik heb gewoon potgrond gebruikt.
– Een aantasting van geelblad of naaldblad: wordt veroorzaakt door tomatenmozaïekvirus, dat zou in theorie kunnen.
– Een aantasting van de meeldauwschimmel (Oïdium lycopersicum): kleine witte vlekjes van enkele mm groot bovenop de bladeren, dat zou ook kunnen.
– Te felle zon nadat de planten in de schaduw (binnenshuis) stonden kan bladverbranding geven is geen optie omdat de planten altijd binnen staan achter een glazen wand. Ik ga het weekend nog verder studeren en kom er op terug. Als jullie het weten? Ik ontvang graag tips. Bij voorbaat dank.

Hoera de eerste courgettes oogsten

Wat ga ik het weekend doen in de moestuin? Lekker oogsten natuurlijk. Mijn eerste gele en groene courgettes zijn goed, lekker voor een eerste stoofpotje met de 1e tomaten en tuinkruiden. Ik heb ook een lawine aan snack en gewone komkommers. Kapucijners moeten geoogst worden. Sla en de eerste bietjes. Dat wordt weer een eet feest dit weekend.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*