Zoetzuur van patisson en courgette

Zoetzuur van patisson en courgette

Heb je ook zo'n overvloed aan courgettes en patisson aan het einde van het seizoen? Je hebt je buren en alle vrienden voorzien, misschien een tafeltje langs de weg en nog kan het niet op. Jaren geleden heb ik uitgevonden dat zoet zuur van patisson en courgette net zo lekker is als ingemaakte augurken. Lachend haal ik mijn potjes in de winter van de plank, ik hoef nooit meer augurken te kopen en geniet nog meer van mijn eigen tuin. Wil je ze ook inmaken? Lees de tips:

zoet zuur van patisson en courgette

 

 

 

 

 

 

 

Oogsten van patisson en courgette

Oogst voor 5 normale jampotten zoet zuur ongeveer 4 jonge patissons en courgettes af. Courgette en patisson zijn vergelijkbare vrucht groenten. Patisson ziet er echter totaal anders uit, een soort vliegende schotels. Veel mensen weten niet dat je ze kunt eten. Ze zijn bijvoorbeeld erg leuk om te vullen met gehakt en dan stoven in de oven. Patisson moet echt jong geplukt worden, oudere patissons worden hard en kunnen gebruikt worden als sier kalebas. (mijn moeder vind ze prachtig). Jonge patissons hebben als ik ze oogst een zachte nog licht doorschijnende schil en zijn 10 cm groot doorsnee gemeten op de bovenkant van de schotel. Patissons zijn steviger dan courgettes, daardoor zijn ze lekker knapperig na het inmaken. Als je een plakje van de patisson snijd moet dit er stevig en sappig uit zien. In het midden mogen wel wat beginnende zaden zitten. Die kun je gewoon mee inmaken. Een ander voordeel van patisson zijn de kleuren. Gele patissons blijven na de inmaak prachtig van kleur met fijne gele randjes. Hiermee scoor je hoge ogen bij verrast bezoek. War betreft de courgettes: Ik had dit jaar een zakje gemixt zaad gekocht van gele en groene lange en bolcourgettes. Er is maar een soort opgekomen, de groene bolcourgette, daarom gebruik ik dit jaar alleen deze courgette, maar elke courgette soort is goed. Ook bij courgette is het belangrijk om deze jong te oogsten, hoe jonger hoe geconcentreerde en sappiger het vruchtvlees. Ook de smaak is dan veel romiger en verfijnder. Ik laat bolcourgette niet groter worden dan 10 cm doorsnee en lange courgettes niet langer dan 20 cm.

Inmaak patisson en courgette

voorbereiden inmaak patisson en courgette

 

 

 

 

 

 

 

Je hebt de volgende ingrediënten nodig voor zoetzuur van patisson en courgette:

  1. 4 jonge patissons en courgettes van 10 cm doorsnee
  2. 5 jampotten van 450 ml 
  3. 7,5 dl witte balsamico (bijvoorbeeld van de Lidl beste prijs kwaliteit verhouding)
  4. zout
  5. dille zaden of verse bloemen van dille
  6. peperkorrels (zwart of wit)
  7. 1,5 el suiker of een paar druppels vloeibare zoetstof
  8. water

Gereedschap: scherp mes en een mandoline (schaaf zie foto boven), steelpan om de azijn te verwarmen en trechtertje om de potten te vullen met azijn.

Bereiding:

Schaaf de patisson en courgette in dunne plakjes, zorg dat de gekleurde randjes te zien blijven. Zorg dat je potten bacterievrij zijn, dit kan door ze net voor je start met inmaken heet uit de vaatwasser te halen, of 10 minuten in de oven op 100 graden te zetten, of uit te koken in kokend water gedurende 10 minuten. De deksels zet ik ik niet in de oven omdat het rubber anders smelt. Doe in elke pot een pluk dille (ik gebruik de uitgebloeide dille bloem omdat het zo leuk staat). een paar peperkorrels en een snuf zout en suiker of 2 druppels zoetstof. Je kunt de zoetigheid ook weglaten dan krijg je hetzelfde effect als zure augurk. Leg zoveel mogelijk plakjes patisson of courgette in elke pot. Doe geen concessies aan de kwaliteit van de azijn, dit is de smaakmaker. Gebruik de witte azijn die je zelf het lekkerst vind. Voor mij is dat de witte balsamico van de Lidl, hij is zacht zoet zuur en aromatisch en niet scherp. De prijs kwaliteit verhouding vind ik oke. Houd een verhouding aan van twee derde azin en een derde water. Verhit alles in een steelpan tot kookpunt en giet de azijn dan meteen over de vruchtgroenten tot ze helemaal onder staan. Ik gebruik voor het gemak een trechtertje. Deksel er op en klaar. Nu een paar weken laten staan op een koele donkere plek en je kunt gaan genieten van je zelf gemaakt zoet zuur.

dille in zoet zuur

 

 

 

 

 

 

 

Meer weten over courgettes kweken? klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*