Courgettes zaaien

Courgettes zijn zo ongeveer de makkelijkste groenten die je maar kunt bedenken.  Zaai ze in april binnen en plant ze na half mei uit in de tuin. Je kunt ze ook meteen in de 3e week van mei buiten zaaien. Courgettes zijn lekker en zitten boordevol vitaminen, je kunt ze verwerken in salades, grillen op de barbecue, in stoofschotels met tomaat en er zoete courgette cake van bakken. Ook de courgette bloemen zijn heerlijk. Start nu met courgettes zaaien!

Courgettes zaaien

voorbereiden inmaak patisson en courgette

 

 

 

 

 

 

Courgettes zaai je in april binnen voor in een mini kas of kistje met potgrond. Maak de potgrond vochtig, duw om de 10 cm een zaadje in de aarde. Ik duw het zaadje zo diep de aarde in als het groot is. Een regel die ik bij bijna alle zaden gebruik. Zet het bakje op een lichte warme plaats (18-20 graden). Na ongeveer een paar dagen komen de zaadjes op en heb je courgette plantjes. Courgette ontkiemt makkelijk en snel. Zaai daarom pas 14 dagen of 3 weken voor het uitpoten voor. Ik ga vandaag zaaien (23 april) om na 15 mei uit te planten. Zaai je vroeger voor dan worden de planten lang en dun en slap. De start en oogst in de tuin duurt dan langer. Ik plant de courgette buiten uit als het 3e blaadje aan de plant zit. Zie foto. Laat de courgette 3 dagen wennen aan de buiten temperatuur door hem in een pot overdag buiten te zetten en in de nacht weer binnen . Dan pas definitief buiten planten in bemestte tuinaarde of compost. Een courgette kun je ook prima meteen buiten zaaien in de 3e week van mei. Goed water geven bij het planten. Een courgette plant heeft een ruimte van 50 cm2 nodig. Sommige courgetteplanten ranken, door een stok bij de plant te steken kun je hem omhoog leiden.

Courgettes oogsten

 

 

 

 

 

 

 

Zodra courgettes zo groot zijn als een pen of potlood  (max 20 cm) oogst ik ze. Dan hebben ze de lekkere sappige smaak en het verfijnde aroma. Oogst elke dag, een dag niet kijken levert een courgette bom op. Toch over komt mij het ook steeds weer. Ze groeien soms verstopt onder grote bladeren.  Dan oogst ik en leg hem op de tuintafel om naar te kijken, want grote courgettes zijn prachtig om te zien.

Courgette bloemen

 

 

 

 

 

 

 

Aan courgettes komen mannelijke en vrouwelijke bloemen. Alleen de vrouwelijke bloemen krijgen courgettes. Vroeg in de morgen oogst ik de mannelijke courgette bloemen en leg ze in een koelkast doos in de koelkast. Doe dat meteen, want ze verwelken waar je bij staat. Tegen lunchtijd pluk ik wat oregano en bonenkruid, meng dit met wat zout, peper en ricotta. Ik spoel de courgette bloemen uit met water, vaak zit er een mier in of per ongeluk nog een bij. Ik vul ze met het ricotta mengsel en doop ze in eiwit met maizena en bak ze heel even in olie. Dan warm serveren. Heerlijk!

Courgette soorten

 

 

 

 

 

 

 

Er zijn witte, groene en gele langwerpige courgettes, er zijn peer vormige courgettes, er zijn bol courgettes, de variatie is oneindig. Voor de smaak maakt het allemaal niet uit. Voor het oog wel. Daarom kweek ik zo veel mogelijk soorten. Al die kleuren en vormen staan gezellig in de keuken en in de gerechten. Ook patissons zijn een soort courgette, eet deze jong, net als alle courgette soorten voor de verfijnde smaak en de knapperige structuur. (zie foto)

PS: heb je nog geen courgette zaden? bestel ze snel met 10% korting met de code “moestuinstart” : klik hier

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*