vierkante meter tuin bijplanten

Oogsten en bijplanten in de minituin

De aardappelen kan ik nu rooien. De sla is door geschoten, de peultjes geoogst, de bloemkool is op. Dus 4 lege vakken voor nieuwe kansen. Denk aan mais, courgette plant of pompoen. of een bonen piramide. Er groeit nu nog reuze spinazie, peterselie, uien en broccoli. De bosaardbeien zijn ook rijp. Het is tijd voor oogsten en bijplanten in de minituin.

vierkante meter tuin bijplanten

 

 

 

 

 

 

 

Mais

Duw 4 maiskorrels in  de aarde in een vak, geef water en de rest gaat van zelf. Mais zaai je op 1 cm diepte. Mais zaai je in een vierkant, vanwege een betere bestuiving. In een minituin komt dat perfect uit. Mais kiemt vanaf 15 graden. Mais kun je oogsten als het "hooi" wat uit de gesloten kolf komt bruin begint te worden. 

Stokbonen (spekbonen)

Zet 4 lange bamboestokken in het vak als een piramide en bind de stokken bovenaan vast. Duw bij elke stok 6 bonen in de aarde op 2 cm diepte. Geef water en wacht, de kiem tijd is ongeveer een tot twee weken. De bonen plant klimt van zelf omhoog. Ongeveer na 6 weken kun je de bonen plukken. Het ras Neckar Konigin vind ik de lekkerste spekboon, enorm groot, heel mals en fijn van smaak. ze zijn er in 3 kleuren. Goud, groen en blauw. Ik vind de blauwe delicious. Deze tijd half juni is perfect om spekbonen te leggen met temperaturen boven de 18 graden.

spekbonen blauw

vierkante meter tuin bonen piramide

 

 

 

 

 

 

 

Courgette en pompoen planten

Koop een courgette plant of pompoen plant en zet hem op een hoek. Hij neemt zeker 2 plekken in beslag en hangt dan ook nog over de rand, dus je hebt wel wat ruimte nodig. Als die het eenmaal doet kun je elke dag oogsten. Je kunt ook nog prima courgette zaaien nu, duw een courgettezaadje in de aarde op 3 cm diepte, water geven en het gaat weer vanzelf. Je zult verrast zijn over de snelheid van kiemen (1 week) en de rappe ontwikkeling van de plant. Pompoen rankt, dus je hebt ruimte nodig om de plant te laten slingeren over je balkon, of een rekje aan de muur, of over de tuin. Ook pompoen kun je nu gewoon buiten zaaien. Als je geen geduld hebt koop dan een plant. Pompoen heeft wel rijke aarde nodig, doe compost of verteerde stalmest in het vak.

Oogsten

Bosaardbeien plukken als ze rood en aromatisch zijn. Geef ze regelmatig water dan worden ze groter.

bosaardbei vierkante meter tuin

 

 

 

 

 

 

De aardappelplant met een schepje voorzichtig aan alle kanten los steken. Als de plant los is omhoog trekken en de aardappelen eraf schudden. In een pan doen en met een borstel en water de aarde eraf borstelen. Schillen hoeft niet. Als ze schoon zijn koken en serveren met zout en roomboter. Peultjes jong plukken, als de peultjes te groot worden, even door laten groeien en dan doppen en de erwten eten. Blaadjes van de reuze spinazie wokken. 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*